Cele mai bune 10 cărți ale anului 2021, în viziunea New York Times – Cronica de carte

1. Editorii New York Times Book Review au ales cele mai bune 10 cărți ale anului 2021, printre care se află volume de ficțiune și non-ficțiune precum „How Beautiful We Were”, de  Imbolo Mbue, „Intimacies”, de Katie Kitamura, „On Juneteenth”, de Annette Gordon-Reed și „Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath”, de Heather Clark. (New York Times)

2. În această săptămână au fost decernate Premiile ARCCA: la secțiunea Cartea Discretă a anului 2020 au fost doi laureați ex aequo, respectiv Bedros Horasangian (“Trotineta lui Edi”, Editura Meteor Press) și Mihail Vakulovski (“Tata mă citeşte şi după moarte”, Editura Humanitas); la secțiunea Cartea de Poezie a anului 2020 au fost desemnați câștigători Romulus Bucur (“despre prieteni & singurătate”, Editura TracusArte) și Teona Galgoțiu (“Mă uit înapoi şi dispare”, OMG Publishing). (O mie de semne)

3. Printre cele 30 volume memorabile, recomandate pentru luna decembrie 2021 de către blogul Cărți, filme și alte pasiuni, regăsim cărți precum „Cartea plantelor și animalelor”, de Simona Popescu, „Vene rare”, de Flavius Ardelean, „Confiteor”, de Jaume Cabre și „Iubita fiului meu”, de Jung Mi‑Kyung. (Link)

4. Printre cele mai citite 51 cărți din 2021 în „challenge”-urile cititorilor Goodreads (provocările asumate, la începutul anului, de abonații acestei rețele sociale) se află volume precum „Biblioteca de la miezul nopții”, de Matt Haig (la noi, la Editura Nemira), „Viața invizibilă a lui Addie LaRue”, de V.E. Schwab (Editura Bookzone) și „Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo”, de Taylor Jenkins Reid (Editura Leda Bazaar). (Goodreads

5. Printre cele mai bune 36 cărți (mai vechi) pe care le-au citit editorii Literary Hub în 2021 se numără volume precum „Intriga matrimonială”, de Jeffrey Eugenides (la noi, la Editura Publica), „Pilda Talanților”, de Octavia E. Butler (Editura Hecate) și „Spionul care a ieșit din joc”, de John le Carré (Editura Rao). (Lit Hub)

6. Revista Time a anunțat lista celor 100 de cărți obligatoriu de citit ale anului 2021, printre care se regăsesc volume precum „Beautiful World, Where Are You”, de Sally Rooney, „The Code Breaker”, de Walter Isaacson, „Crossroads”, de Jonathan Franzen și „Heaven”, de Mieko Kawakami. (Time)

7. „The Lincoln Highway”, de Amor Towles, „The Magician”, de Colm Toibin, „Proiectul Hail Mary”, de Andy Weir (la noi, la Editura Armada) și „Klara și soarele”, de Kazuo Ishiguro (Editura Polirom) se află printre cele mai bune 20 cărți ale acestui an, în viziunea abonaților BookBrowse. (Link)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, cartea „Go Tell the Bees That I Am Gone”, de Diana Gabaldon (al nouălea volum din seria Outlander); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află pentru a doua săptămână consecutivă „The 1619 Project”, un volum colectiv despre sclavia din America. O altă noutate interesantă de sezon la categoria non-ficțiune, „These Precious Days”, de Ann Patchett, eseuri despre prietenie, modele și conexiunea dintre viață și artă. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Istoria civilizațiilor în 1.000 de obiecte, Editura Litera

-Frica. O umbră întunecată ce ne însoțește de-a lungul vieții, de Salman Akhtar, Editura Trei

-Daniel Stein, traducător, de Ludmila Ulițkaia, Editura Humanitas Fiction

-Trei inele. O poveste despre exil, narațiune, destin, de Daniel Mendelsohn, Editura Polirom

-Cea mai mică femeie din lume, de Clarice Lispector, Editura Humanitas Fiction

-Fizica tristeții, de Gheorghi Gospodinov, Editura Pandora M

-Fericirea conjugală, de Tahar Ben Jelloun, Editura Nemira

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Pe site-ul Revistei Transilvania, puteți descoperi o bibliotecă digitală bogată, intitulată Muzeul Digital al Romanului Românesc, unde veți găsi volume în format digital, publicate începând cu mijlocul secolului al XIX-lea (Link)

-Au fost anunțate nominalizările pentru prestigioasele Premii Costa Book, printre finaliști regăsindu-se autori precum Elif Shafak, Claire Fuller și Caleb Azumah Nelson (Publishing Perspectives); 

-Un robot va genera poezie bazată pe inteligență artificială ca răspuns la scrierile lui Dante (The Guardian); 

-Dicționarul Merriam-Webster a ales cuvântul „vaccin” despre cuvântul anului 2021 (Associated Press); 

-Romanciera Bernardine Evaristo a fost numită președinte al Societății Regale de Literatură din Marea Britanie (The Guardian);

-„The Lyrics”, de Paul McCartney, a fost numită cea mai bună carte a anului 2021 de către lanțul britanic de librării Waterstones (BookSeller); 

-Volumul „Is Superman Circumcised?” a câștigat Premiul Diagram pentru cel mai ciudat titlu de carte al anului (BookSeller); 

-Serena Williams va publica prima sa carte pentru copii, „The Adventures of Qai Qai”, în septembrie 2022 (Wall Street Journal).

Fotografia ediției: Fosta locuință din Londra a cunoscutei scriitoare britanice, Mary Shelley (autoarea romanului „Frankenstein”), este de vânzare, pentru un preț de aproximativ 1,3 milioane de dolari. Sursă: BookRiot.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica de Carte 3-10 mai 2019 – ”Cine locuieşte la subsol”, de Diana Geacăr, cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2018
7 biblioteci superbe, pe care le poți vizita de acasă – Cronica de Carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău