Cele mai bune 100 de cărți din secolul 21 | Începe FILIT Iași 2019

1. Cotidianul britanic The Guardian a publicat zilele acestea o listă cu cele mai bune 100 de cărți publicate în secolul al XXI-lea, traduse în limba engleză. Primele trei locuri sunt deținute de ”Wolf Hall”, de Hilary Mantel (apărută la noi la Editura Litera), ”Gilead”, de MarilynneRobinson și ”Secondhand Time”, de Svetlana Alexievici (Editura Humanitas). (The Guardian)

2. În perioada 2-6 octombrie 2019, la Iași, se va desfășura Festivalul de Literatură și Traducere Iași, FILIT, cel mai important festival de acest gen din România. Printre invitații străini, se numără scriitori precum Richard Ford (SUA), Mihail Șîșkin (Rusia), María Dueñas(Spania) și Mathias Énard (Franța). Programul complet îl găsiți pe site-ul festivalului. (Filit-Iași.ro)

3. Tot la Iași, în aceeași perioadă va avea loc Târgul de Cărți și Arte Frumoase Arca lui Gutenberg, în Atrium Palas Mall Iași. La acest eveniment, aflat la a cincea ediție, participă peste 70 de expozanți din România și Republica Moldova și vor susține conferințe Mirel Bănică, Dan Iacob și Vianu Mureșan. (Ziarul de Iași)

4. Trei autori străini importanți vor fi prezenți săptămâna viitoare în București:

– scriitorul francez Lionel Duroy, autorul romanului ”Eugenia”, va participa la două întâlniri cu cititorii români: marți, 1 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, respectiv miercuri, 2 octombrie, ora 19.00, la Librăria Kyralina (Eveniment);

scriitoarea spaniolă Maria Dueñas se va afla în dialog cu Carmen Silvia Musat, la Institutul Cervantes din București, miercuri, pe 2 octombrie, de la ora 19:00. Tema evenimentului: „Pedagogia romanului” (Eveniment);

duminică, 6 octombrie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, cel mai vândut scriitor suedez al momentului (cu seria Fabian Risk), Stefan Ahnhem va fi prezent în fața publicului român, într-un dialog cu Marius Constantinescu (Eveniment).

Cronica de Carte vă este oferită de Eucemananc.ro.

5. O seară literară româno-germană dedicată împlinirii a 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului va avea loc marți, 1 octombrie, începând cu ora 17.00, la sediul Goethe-Institut Bukarest. Motto-ul evenimentului va fi „De la Vest la Est, de la Est la Vest: Deschideri literare după Căderea Zidului”, iar invitați sunt scriitorii Dan Lungu și Julia Schoch. (Goethe.de)

6. Într-o anchetă privind cărțile anilor 2010 care se vor citi și peste 10 ani, devenind astfel cărți emblematice ale deceniului, pe primele locuri se află cărți precum ”Citizen: An American Lyric”, de Claudia Rankine, ”Sing, Unburied, Sing”, de Jesmyn Ward (la noi, la Editura Polirom) ”The Underground Railroad”, de Colson Whitehead (Editura Humanitas Fiction) și ”A Visit from the Good Squad”, de Jennifer Egan (Editura Pandora M). (Literary Hub)

7. Un infografic al celor de la Global English Editing ne oferă o situație asupra cărților interzise în diferite țări ale lumii, în anul 2019. Printre acestea, se numără ”Lolita” lui Vladimir Nabokov în Argentina, ”Mein Kampf”-ul lui Adolf Hitler în Austria sau ”Alchimistul”, celebra carte a lui Paulo Coelho în Iran. Din fericire, România nu apare în acest infografic. (ActuaLitte)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pentru a doua săptămână la rând, pe locul întâi se află ”The Institute”, de Stephen King (a reapărut în top, pe locul 5, ca urmare a ecranizării volumului, ”Sticletele”, de Donna Tartt, publicată inițial în 2014); în mod similar, la categoria Non-Fiction, tot pentru a doua săptămână în top se află ”Talking to Strangers”, de Malcolm Gladwell. Noutăți în topuri: la ficțiune, un policier intitulat ”Land of Wolves”, de Craig Johnson; la non-ficțiune, una dintre cărțile momentului, ”Permanent Record”, de Edward Snowden, a ajuns direct pe locul 2. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

Revenirea lumii lui Marco Polo. Război, strategie și interese americane în secolul XXI, de Robert D. Kaplan, Editura Humanitas
Exilul imposibil. Stefan Zwieg la sfârșitul lumii, de George Prochnik, Editura Humanitas
Inginerii haosului, de Giuliano da Empoli, Editura All
Filozofia ca mod de viață. Convorbiri cu Jeannie Carlier și Arnold I. Davidson, de Pierre Hadot, Editura Humanitas
Jurnalul Reniei. Viața unei tinere în umbra Holocaustului, de Renia Spiegel, Editura Litera
Brisbane, de Evgheni Vodolazkin, Editura Humanitas Fiction
Cartea râului Una, de Faruk Sehic, Editura Cartier

10. Pe scurt, din lumea literară:

Clubul de carte Nemira se va reuni în București, în mansarda librăriei CărtureștiVerona, pentru a discuta despre două volume apărute în seria Transformarea, de Justin Cronin: „Transformarea” & „Cei doisprezece” (Eveniment);
O colecție de scrisori de dragoste pentru Europa, ”A Love Letter to Europe”, va fi lansată în volum, în ziua Brexitului, pe 31 octombrie, în Marea Britanie. Printre semnatari: JK Rowling, Neil Gaiman și Sebastian Faulks (BookSeller);
Cunoscutul regizor și scenarist mexican Guillermo del Toro va publica un volum de proză scurtă de factură horror și science-fiction, în 2021, la Amazon. Colecția va fi disponibilă doar în format digital și audio (ActuaLitte);
Prima carte cu ilustrații a lui Dalai Lama, pentru copii, va fi publicată de Penguin Young Readers, sub titlul ”The Seed of Compassion”. Data anunțată: martie 2020 (Publishers Weekly). 

Fotografia ediției: Unele dintre cele mai bune 100 de cărți din secolul 21. Sursa: The Guardian:

Ți-ar mai putea plăcea
Cele mai potrivite cărți pentru cadourile de sărbătorile de iarnă 2022 – Cronica de Carte
5 cărți must-read în vara aceasta, recomandate de Bill Gates – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău