Cele mai bune cărți ale anului 2023, în viziunea Publisher’s Weekly – Cronica de Carte

1. Prestigioasa publicație Publishers Weekly a anunțat lista celor mai bune cărți din anul 2023: printre cele mai bune 10 cărți ale anului se numără „The Maniac”, de Benjamin Labatut, „My Work”, de Olga Ravn, „The Wren, the Wren”, de Anne Enright și „The Country of the Blind: A Memoir at the End of Sight”, de Andrew Leland. (Publishers Weekly)

2. În perioada 8-9 noiembrie 2023, scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio va fi prezentă la întâlniri cu cititorii din România: miercuri, 8 noiembrie, va avea loc o lansare de carte la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara, iar joi, 9 noiembrie, va oferi autografe la Librăria Humanitas de la Cișmigiu din București. În limba română, i-au apărut romanele „Cea care se întoarce” și „Borgo Sud”, la Editura Polirom.(Suplimentul de cultură)

3. Librăriile Cărturești au inițiat primul premiu dedicat special și exclusiv cărților pentru copii: Premiile Cărturino, un demers de recunoaștere a valorii literaturii pentru copii, a importanței ei în piața de carte românească și în procesul de a crește cititori încă de mici. Premiile Cărturino includ două secțiuni principale: Cartea ilustrată a anului, un premiu în valoare de 2000 de euro, acordat pentru carte ca întreg (text și ilustrație), care se va împărți în mod egal între scriitor și ilustrator, și Cartea de literatură pentru copii a anului, în valoare de 1000 de euro, acordat pentru text. Vor exista, de asemenea, și Premiul librarilor și Premiul copiilor, în valoare de 500 de euro fiecare. (Blog Cărturești)

4. Conform Barometrului de Consum Cultural 2022, românii și-au păstrat obiceiurile culturale din pandemie, 26% dintre respondenţi cumpărând de pe internet cărţi, CD-uri, bilete la teatru, bilete la evenimente culturale etc., în 2022, faţă de 16% în 2019, în vreme ce 17% dintre cei care au răspuns au mers la bibliotecă pentru a citi / împrumuta cărți față de 28% în 2019. Datele privind consumul de carte indică faptul că, în 2022, 56% dintre respondenţi au citit cărţi în format tipărit şi 28% în format electronic. (News.ro)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Municipiul Iaşi a fost inclus în Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO, la categoria Literatură, principalul argument fiind organizarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) (News.ro);

-O colecție excepțională de manuscrise, desene, prime ediții, scrisori și amintiri ale aviatorului-scriitor Antoine de Saint-Exupéry va fi pusă în vânzare la FAB Paris în perioada 22-26 noiembrie (Livres Hebdo);

-Atunci când librăria Urban Reader din Charlotte, SUA, a dat faliment, Sonya Spencer și-a transformat afacerea într-una mobilă, prin intermediul unui autobuz-librărie. Rafturile includ secțiuni dedicate autorilor de culoare și latino-americani, precum și poveștilor LGBTQ+ (BecauseOfThemWeCan).

6. Premii din toamna literară franceză:

-Kevin Lambert a primit Premiul Décembre 2023, pentru romanul „Que notre joie demeure”, publicat la Editura Nouvel Attila (ActuaLitte);

-A fost anunțată a doua selecție pentru Premiul Interallié 2023, printre nominalizați aflându-se Jean-Baptiste Andrea, Louis-Henri de la Rochefoucauld și Charlie Roquin (Livres Hebdo);

-Scriitoarea și ilustratoarea Beatrice Alemagna este laureata Premiului Grande ourse 2023, pentru toată opera sa (Livres Hebdo).

7. „Puterea prezentului”, de Eckhart Tolle (la noi, la Curtea Veche Publishing), „Whiskey in a Teacup”, de Reese Witherspoon și „Happiness”, de Danielle Steele, sunt printre cărțile favorite ale cântăreței Britney Spears, al cărei volum de memorii, „The Woman in Me”, se află în topul vânzărilor de cărți în SUA în aceste zile. (Radical Reads)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „The Secret”, de Lee Child și Andrew Child (al 28-lea volum din seria Jack Reacher); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „The Woman in Me”, memoriile cântăreței Britney Spears. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „If You Would Have Told Me”, memoriile semnate de actorul John Stamos în colaborare cu Daphne Young. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Teoria fricii, de Iulian Tănase, Editura Trei

-Anul tigrului de apă, de Ligia Keșișian, Casa de Editură Max Blecher

-Două furnici și un elefant. De la un capăt al lumii la celălalt, de Augustin Cupșa, Editura Humanitas Junior

-Catalogul cărților naufragiate, de Edward Wilson-Lee, Editura Art

-Ascensiunea vieții. Cele zece mari invenții ale evoluției, Editura Art

-Uimirea. O nouă știință care îți poate transforma viața, de Dacher Keltner, Editura Publica

-Nimeni nu părăsește Palo Alto, de Yaniv Iczkovits, Editura Humanitas Fiction

-Fii ca râul care curge, de Paulo Coelho, Editura Humanitas Fiction

-Șosete pentru după-amiază, de Suzan Mehmet, Editura Tracus Arte

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Programat inițial pentru luna ianuarie, scriitorul Edouard Louis amână următoarea sa carte – „L’effondrement” – până în aprilie 2024 (ActuaLitte);

-Cele mai bune cărți de știință pentru copii din anul 2023 – Royal Society Young People’s Book Prize (Five Books);

-Volumul „Courting India: England, Mughal India and the Origins of Empire”, de Nandini Das, a câștigat Premiul de carte al Academiei Britanice pentru toleranță culturală globală 2023, în valoare de 25.000 de lire sterline (Link);

-Termenul „AI” a fost anunțat drept Cuvântul anului de Dicționarul Collins (BookSeller);

-Cele mai bune dispozitive pentru citit cărți electronice din 2023 (BookRiot);

-7 cărți despre a fi blocat în purgatoriu (Electric Literature);

-13 ecranizări care sunt mai bune decât cărțile ecranizate (Literary Hub).

Fotografia ediției: Noile amenajări de la magazinele Barnes & Noble din SUA pun un accent mai puternic pe cărți, mai degrabă decât pe articolele adiacente, precum cănile, produsele de papetărie, accesoriile etc. În imagine, librăria renovată (cu 4 milioane de dolari) din Upper West Side din Manhattan. Sursa: Maansi Srivastava/New York Times.

Ți-ar mai putea plăcea
„…Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee, cea mai bună carte a ultimilor 125 de ani – Cronica de carte
Cea de-a XII-a ediție a FILIT Iași va avea loc în perioada 23-27 octombrie 2024 – Cronica de Carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău