Cele mai bune cărți ale anului 2025, de până acum – Cronica de Carte

1. „We Do Not Part”, de Han Kang, „Dream Count”, de Chimamanda Ngozi Adichie, „Sunrise on the Reaping”, de Suzanne Collins, „Careless People”, de Sarah Wynn-Williams, „Yoko”, de David Sheff și „The Fate of the Day”, de Rick Atkinson, sunt printre cele mai bune cărți ale anului 2025, de până acum, pe cele două categorii importante – ficțiune și non-ficțiune. (New York Times)

2. Romanul „James”, de Percival Everett, reimaginarea „Aventurilor lui Huckleberry Finn” din perspectiva personajului afro-american, tradus în limba română la Editura Litera, a câștigat Premiul Pulitzer pentru ficțiune pentru anul 2025. Premiul Pulitzer pentru non-ficțiune a fost acordat volumului „To the Success of Our Hopeless Cause: The Many Lives of the Soviet Dissident Movement”, de Benjamin Nathans. (Răsfoiala)

3. „Timpul ce ni s-a dat”, de Annie Bentoiu (Editura Humanitas), „Sfârșitul lumii este doar începutul”, de Peter Zeihan (Editura Litera), „Cântecul profetului”, de Paul Lynch (Editura Humanitas Fiction) și „Cum să înfrunți un dictator”, de Maria Ressa (ZYX Books), sunt printre cărțile recomandate împotriva resemnării de opt personalități din România, de citit în aceste vremuri tulburi. (Panorama)

4. Rețeaua de librării Cărturești lansează Mișcarea Pentru Lectură – un demers prin care își propune să transforme lectura dintr-un act solitar într-un fenomen comunitar care se întâmplă oriunde, în stațiile de autobuz, în cafenele, parcuri, galerii de artă, aeroporturi. Inițiativa propune ca cititul să devină un gest firesc, viu, ca parte din rutina zilnică.  În lunile următoare, zeci de spații publice partenere din România și Republica Moldova vor fi semnalizate ca spații prietenoase pentru lectură, gata să îi primească pe cititori și pe cei care vor să (re)devină cititori. (G4Media)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Romanul „Stadii”, de Oana Paler, publicat la Editura Rocart în 2023, a fost ales de juriul comunității Lectures Plurielles pentru a fi premiat la Festival du premier roman din Chambéry (22-25 mai), ediția 38 (Link);

-Cécile Lefebvre, fost librar în Paris, călătorește prin Franța cu o camionetă transformată în cafenea-librărie. În fiecare săptămână, ea își instalează camioneta și cărțile în diferite orașe, de obicei în piețe publice, scopul fiind să aducă cartea direct cititorilor, oriunde s-ar afla (ActuaLitte);

-Platforma BBC Maestro a lansat o serie de cursuri de scriere creativă predate de Agatha Christie, care a fost adusă la viață prin intermediul inteligenței artificiale (BBC Maestro).

6. În marea lor majoritate, părinților nu le place să le citească copiilor lor, arată un studiu realizat de Nielsen și HarperCollins, care ajunge la concluzia că mulți părinți se concentrează pe elementul de alfabetizare al cititului, considerând-l o abilitate, mai degrabă decât să încurajeze dragostea pentru lectură a copiilor. Doar 40% dintre părinții cu copii cu vârste cuprinse între 0 și 13 ani au fost de acord că este distractiv să le citească cu voce tare copiilor lor. (The Guardian)

7. FilosoFii, o nouă colecție, inițiată și coordonată de Magdalena Mărculescu, director editorial Trei, intră în portofoliul Editurii Trei. Colecția va avea două subcategorii: FilosoFii Academos și FilosoFii Agora. Lansarea colecției FilosoFII va fi marcată prin festivalul FilosoFiifest, o serie de evenimente si lansări care vor avea loc în săptămâna 19-23 mai, în mai multe spații literare din București. (Răsfoiala)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „25 Alive”, de James Patterson și Maxine Paetro (al 25-lea volum din seria Women’s Murder Club); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, respectiv volumul „The Fate of the Day”, de Rick Atkinson, despre Revoluția americană. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv „My Next Breath”, memoriile actorului Jeremy Renner. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Carte despre, de Gheorghe Crăciun, Editura Polirom

-O autobiografie graffiti (despre dragoste și răzvrătire), de Ruxandra Cesereanu, Editura Cartier

-Pădurea Vrăjitoarei Mici, de Mihai Buzea, Editura Frontiera

-Retroversiuni. Munca, antologie coordonată de Cristina Ispas și Victor Cobuz, Editura Paralela 45

-Așa-mi trebuie dacă zic prostii, de Boris Vian, Editura Univers

-Anale, de Cornelius Tacitus, Editura Humanitas

-Sempre Susan. O biografie a lui Susan Sontag, de Sigrid Nunez, Editura Art

-Influența stelelor, de Emma Donoghue, Editura Art

-Ochiul negru al fluviului, de Jeanette Winterson, Editura Humanitas Fiction

10. Pe scurt, din lumea literară:

-“Să nu clipești”, noul roman al lui Stephen King, este disponibil pentru precomandă la Editura Nemira (Răsfoiala);

-Academicienii Goncourt au deliberat și au anunțat marți, 6 mai, câștigătorii Premiilor Goncourt de primăvară 2025 (ActuaLitte);

-Influencerul MrBeast va scrie împreună cu scriitorul James Patterson un volum thriller, care va fi publicat anul viitor (Hollywood Reporter);

-Scriitorul Fredrik Backman a declarat că „My Friends”, cel mai recent roman al său, ar putea fi și ultimul (USA Today);

-Prima selecție a Premiului Jan Michalski 2025 a fost dezvăluită (ActuaLitte);

-Cele mai frumoase 100 de cuvinte în limba engleză (Alpha Dictionary);

-Cele mai bune romane a căror acțiune se petrece în campusurile universitare (Five Books) și 7 romane horror sau de mister care au același loc de desfășurare (Electric Literature).

Fotografia săptămânii: Camioneta transformată în cafenea-librărie care călătorește pe drumurile din Brie, în estul regiunii Île-de-France. Sursă: ActuaLitte.

Ți-ar mai putea plăcea
”Micuţa carte roşie” a lui Mao Zedong, cea mai vândută carte a tuturor timpurilor – Cronica de Carte
O primă ediție a Originii speciilor a lui Darwin, vândută pentru jumătate de milion de dolari – Cronica de carte