Cercetătorii au descoperit în premieră apă sub formă de gheață într-un disc de praf care orbitează o stea – Cronica Spațială
1. Cercetătorii au realizat cea mai detaliată hartă gravitațională a Lunii, pe baza analizei datelor colectate de la misiunea GRAIL din 2011-2012, când două sonde spațiale au realizat numeroase imagini ale satelitului. Pe baza noii hărții, viitoarele misiuni spațiale pe Lună vor beneficia de date mai precise despre localizare și timp. (Nature)
2. Cercetătorii au descoperit dovezi că activitatea tectonică ar putea deforma suprafața planetei Venus. Datele provin din analiza fotografiilor realizate de sonda spațială Magellan în anii ‘90 și ar putea fi extrapolate pentru a înțelege mai bine trecutul Pământului. (Science Advanced)
3. Inginerii NASA au resuscitat o pereche de propulsoare de la bordul sondei spațiale Voyager 1, care nu au mai funcționat din 2004. Chiar dacă manevra a fost riscantă, inginerii au dorit să aibă o variantă de backup la cele două propulsoare utilizate în prezent, întrucât au observat că acestea au acumulat reziduuri care ar putea genera defecțiuni tehnice. (Jet Propulsion Laboratory)
4. Sonda spațială Europa Clipper a realizat câteva imagini în infraroșu cu planeta Marte în drumul său spre Europa, unul dintre sateliții planetei Jupiter. Scopul realizării acestor imagini este calibrarea instrumentelor tehnice de la bord, pentru ca acestea să funcționeze la parametri optimi atunci când sonda va ajunge la Europa în 2030. (Jet Propulsion Laboratory)
5. Cercetătorii care analizau trunchiuri de copaci parțial fosilizați și carote de gheață cu o vechime de câteva mii de ani au descoperit dovezi care sugerează existența unui eveniment spațial de proporții care a afectat Pământul în preajma anului 12.350 înaintea erei noastre. Practic, cercetătorii au descoperit dovezi ale celei mai puternice furtuni electromagnetice despre care avem date până în prezent. (Science Alert)
6. Cercetătorii au descoperit pentru prima oară apă cristalină sub formă de gheață într-un disc de praf care orbitează o stea asemănătoare cu Soarele. Apa sub formă de gheață este asociată cu particule fine de praf care sunt distribuite în întregul disc de praf. Cercetătorii au constatat că cea mai mare parte a gheții se află în regiunile cele mai reci și mai îndepărtate de stea. Datele au fost obținute cu telescopul spațial James Webb. (Earth Sky)
7. China intenționează să trimită o sondă care să colecteze probe din norii planetei Venus. Probele ar urma să fie transmise unui alt vehicul spațial de pe orbita lui Venus, care ulterior ar urma să revină pe Pământ. Cercetătorii ar avea astfel ocazia să descopere dacă în norii planetei Venus există viață microbiană. Misiunea este dificilă din cauza faptului că atmosfera planetei Venus este bogată în acid sulfuric, un lichid puternic coroziv care ar putea afecta structura sondei. (IEEE Spectrum)
8. Roverul Perseverance de pe Marte a devenit primul dispozitiv care captează o auroră vizibilă pe o altă planetă. Chiar dacă a fost confirmat abia în luna mai, evenimentul a avut loc de fapt la jumătatea lunii martie, însă cercetătorii au avut nevoie de timp pentru a analiza datele. (Space)
9. Universul s-ar putea încheia mai devreme decât estimările anterioare. Noile cercetări arată că piticele albe și stelele moarte, despre care se consideră că vor fi ultimele corpuri cerești din Univers, se vor evapora complet în 10 la puterea 78 ani, comparativ cu estimarea inițială de 10 la puterea 1100 ani. (Phys)
10. Lansarea inaugurală a primei rachete orbitale australiene dezvoltată de compania Gilmour Space a fost amânată din cauza unei defecțiune tehnice. O problemă de natură electrică a declanșat deschiderea prematură a conului protector al treptei secundare, un proces care în mod normal ar fi trebuit să aibă loc după lansarea rachetei. Racheta dezvoltată de Gilmour Space are o înălțime de 25 de metri și poate transporta 300 de kilograme pe orbita joasă a Pământului. (Space)