Cercetătorii au descoperit molecule bazate pe carbon la numai un miliard de ani după Big Bang – Cronica Spațială

1. Un asteroid cu diametrul de circa 60 de metri a trecut pe lângă Pământ la o distanță de aproximativ 25% din distanța față de Lună. Evenimentul s-a petrecut în 13 iulie, însă asteroidul a fost descoperit de cercetători abia în 15 iulie, întrucât a venit din direcția Soarelui. (Earth Sky)

2. Astrofizicienii de la Universitatea din Texas afirmă că este posibil să fi descoperit primele stele negre. Acestea au fost observate în decembrie 2022 cu ajutorul telescopului spațial James Webb la 320 – 400 de milioane de ani după Big Bang. Conceptul de stea neagră există în prezent doar la nivel teoretic și este reprezentat de o stea neagră alcătuită din materie neagră, însă este nevoie de mai mult timp pentru a confirma structura celor trei stele candidate la acest titlu. (Earth Sky)

3. Cercetătorii au obținut o serie de imagini cu asteroidul Dimorphos după ce acesta a fost lovit de sonda spațială DART în septembrie 2022. Imaginile realizate de telescopul spațial Hubble arată că în jurul asteroidului se află acum cel puțin 37 de resturi de rocă rezultate în urma impactului, iar cel mai mare dintre acestea are un diametru de 7 metri. Agenția Spațială Europeană intenționează să trimită o sondă spațială care să cerceteze aceste resturi. (The Astrophysical Journal Letters)

4. Cercetătorii au descoperit molecule bazate pe carbon în praful cosmic din jurul unui grup de galaxii la numai un miliard de ani după Big Bang. Moleculele de carbon sunt o prezență obișnuită în spațiu, însă până acum nu au fost detectate atât de aproape de Big Bang. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul telescopului James Webb. (ESA)

5. Cercetătorii de la Centrul de Astrobiologie din Madrid au descoperit o posibilă dovadă a existenței unei exoplanete troian într-un sistem solar numit PDS 70. Cercetătorii au descoperit că într-unul dintre punctele Lagrange ale uneia dintre cele două exoplanete ale acestui sistem există un obiect ceresc cu o masă de două ori mai mare decât Luna. Dacă acest obiect este o exoplanetă care orbitează în jurul exoplanetei și a stelei, atunci aceasta este o exoplanetă troian. (Universe Today)

6. NASA a decis ca una dintre misiunile programului Artemis să exploreze o mică depresiune de pe Lună care ar putea oferi indicii despre trecutul vulcanic al satelitului natural al planetei noastre. Depresiunea respectivă se numește Ina Irregular Mare Patch și a fost descoperită în cadrul misiunii Apollo 15, însă originile sale rămân necunoscute. (Universe Today)

7. Datele colectate de sonda spațială BepiColombo au permis cercetătorilor să înțeleagă modul în care apar aurorele pe Mercur, în ciuda faptului că cea mai apropiată planetă de Soare nu are atmosferă. Analizele au arătat că aurorele sunt produse cu ajutorul câmpului magnetic al planetei. Cu această ocazie, aurorele au fost detectate pe fiecare planetă din sistemul nostru solar, în ciuda diferențelor majore care există între planete. (Science Alert)

8. China intenționează să efectueze în 2027-2028 prima lansare de test cu viitoarea capsulă spațială capabilă să trimită astronauți pe Lună. Planul actual al agenției spațiale chineze este să trimită primii astronauți pe Lună în anul 2030. (Space)

9. Cercetătorii de la California Institute of Technology au identificat o pitică albă situată la peste 1.000 de ani-lumină distanță de Pământ care se rotește la fiecare 15 minute și are o compoziție din două elemente diferite pe cele două părți ale sale. Astfel, pe una dintre fețe au fost descoperite urme de hidrogen, iar pe cealaltă față urme de heliu. Este pentru prima oară când două elemente separate sunt observate pe o pitică albă. (Space)

10. Un studiu realizat de NASA și Universitatea din Soaka sugerează că în Univers există de 20 de ori mai multe planete care nu orbitează nicio stea decât planete care orbitează stele. În absența luminii din partea unei stele, planetele care nu orbitează stele sunt mult mai dificil de identificat, însă NASA își pune speranțele în viitorul telescop spațial Nancy Grace Roman, care va fi lansat în 2027. (Astrobiology)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit dioxid de carbon pe Europa, satelitul lui Jupiter – Cronica Spațială
Sonda spațială Juno a realizat o hartă în infraroșu a satelitului Ganymede – Cronica Spațială