Cercetătorii au descoperit nori în atmosfera satelitului Titan al planetei Saturn – Cronica Spațială

1. Capsula spațială Orion a ajuns în această săptămână la o distanță maximă de circa 432.210 kilometri de Pământ. Este cea mai mare distanță la care a ajuns vreodată o capsulă spațială capabilă să transporte oameni. Misiunea Artemis I decurge conform planului, iar în prezent inginerii NASA efectuează o serie de teste pentru anumite funcții care vor fi utilizate în cadrul misiunii Artemis II. (NASA)

2. Telescopul spațial James Webb a realizat o serie de imagini spectaculoase cu Titan, cea mai mare lună a planetei Saturn. Cu această ocazie, cercetătorii au descoperit pentru prima oară că în atmosfera lui Titan există nori, ceea ce confirmă predicțiile computerizate despre clima de pe această lume: norii se formează la jumătatea emisferei nordice spre finalul verii, când suprafața lunii este încălzită de Soare. Cercetătorii urmează să efecuteze noi analize ale imaginilor în perioada următoare. (James Webb)

3. NASA a publicat “sunetul” sub formă de ecou produs de o gaură neagră din sistemul V404 Cygni, situat la circa 7.800 de ani-lumină distanță de Pământ. Gaura neagră are o masă de 5 până la de 10 ori mai mare decât Soarele și atrage materie de la o stea aflată în “apropiere”. (NASA)

4. O echipă de astronomi a realizat o nouă metodă pentru identificarea stelelor singuratice, care nu fac parte din nicio galaxie, pe baza unei analize detaliate a imaginilor cu mai multe galaxii. Astfel de stele sunt foarte dificil de observat din cauza faptului că emit puțină lumină comparativ cu lumina galaxiilor înconjurătoare, iar noua tehnică ar putea permite descoperirea unui număr mai mare de stele “orfane”. (Universe Today)

5. Doi cercetători au propus o soluție pentru ca astronomii să poată confirma existența unei găuri negre care ar fi a doua cea mai mare gaură neagră din apropierea Pământului, după Sagittarius A*. În 2021, astronomii au propus existența unei găuri negre supermasive când au observat că stelele accelerează în apropierea unei galaxii pitice, dar nu au putut demonstra existența acesteia. Doi cercetători consideră acum că o cantitate mică de masă pierdută de stelele din jurul găurii negre ar putea oferi datele necesare pentru ca gaura neagră să fie confirmată. (Harvard)

Bonus: SpaceX a efectuat un test static cu noua rachetă Starship, care ar urma să fie folosită inclusiv în programul Artemis pentru a trimite oameni pe Lună. Testul implicat aprinderea a 11 dintre cele 33 de motoare Raptor ale rachetei. Vor urma încă unul sau două teste, iar apoi ar urma să aibă loc și primul test orbital cu nouă rachetă. (Space)

6. Un grup de cercetători consideră că o serie de anomalii din atmosfera lui Venus oferă dovezi că există o serie de procese și sisteme care nu sunt încă cunoscute și care ar putea avea ca explicație inclusiv o activitate de natură biologică. Ipoteza existenței unor forme de viață pe Venus a mai fost explorată anterior după descoperirea fosfinei în atmosferă, care ar putea permite viața sb formă de microorganisme. (Earth Sky)

7. Agenția Spațială Japoneză a pierdut orice legătură cu un CubeSat trimis în spațiu împreună cu capsula Orion în cadrul misiunii Artemis I. CubeSat-ul ar fi trebuit să ajungă pe Lună și să permită cercetătorilor japonezi să înțeleagă mai bine cum să utilizeze astfel de misiuni spațiale în viitor, ca urmare a faptului că sunt mult mai economice decât trimiterea unui lander sau a unui rover. Acesta a fost unul dintre cei 10 mici sateliți expediați în cadrul misiunii Artemis I, dar singurul care ar fi trebuit să ajungă pe Lună. (Futurism)

8. Lansarea rachetei Space Launch System (SLS) cu capsula spațială Orion a provocat o serie de probleme rampei de lansare. Astfel, în unele zone s-a luat vopseaua de pe rampă, două camere video au devenit inutilizabile, iar ușile a două lifturi au fost distruse. Oficialii NASA au anunțat că vor avea nevoie de câteva luni pentru a repara ușile lifturilor, dar acest lucru nu va avea niciun impact asupra viitoarelor lansări NASA. (Universe Today)

9. China a trimis trei taikonauti pe Stația Spațială Chineză în cadrul misiunii Shenzhou-15. După andocare, la bordul stației se află pentru prima oară 6 taikonauti. Momentul este unul important pentru că Stația Spațială Chineză va fi locuită permanent din acest moment, iar cei trei taikonauti care se aflau deja la bord vor reveni pe Pământ în luna decembrie. Stația Spațială Tiangong are 3 module de 22 de tone și orbitează Pământul de la o altitudine de 393 – 386 kilometri. (SpaceNews)

10. SpaceX a folosit o rachetă Falcon 9 pentru a lansa o misiune spațială spre Lună condusă de compania privată japoneză ispace. Misiunea include un lander cu dimensiuni de 2 metri x 2,5 metri care ar trebui să ajungă în craterul Atlas de pe partea vizibilă a Lunii în aprilie 2023. Landerul are la bord un rover Rashid de numai 10 kilograme produs de Emiratele Arabe Unite. Aceasta este practic prima lansare SpaceX spre Lună și prima misiune a Emiratelor Arabe Unite spre satelitul Pământul. (Science Alert)

Ți-ar mai putea plăcea
În iulie a avut loc cea mai mare erupție solară din ultimii 4 ani – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit apă în stare lichidă în subsolul planetei Marte – Cronica Spațială