Cercetătorii au descoperit prima stea neutronică cu o suprafață solidă – Cronica Spațială

1. Cercetătorii de la institutul UCL din Londra au descoperit o stea neutronică cu un câmp magnetic foarte puternic care nu are niciun fel de atmosferă și o suprafață solidă. Este pentru prima oară când cercetătorii descoperă o stea neutronică cu o suprafață solidă, ceea ce ar putea îmbunătăți semnificativ cunoștințele despre astfel de corpuri cerești. Datele au fost obținute cu ajutorul satelitului Imaging X-ray Polarimetry Explorer operat de NASA. (UCL)

2. Astronomii au descoperit pitice albe cu o temperatură de circa 3.000 de grade Kelvin, în condițiile în care temperatura acestora variază de regulă între 4.000 și 150.000 de grade Kelvin, motiv pentru care estimează că acestea au o vechime de peste 10 miliarde de ani. În plus, analizele suplimentare au scos în evidență o compoziție din elemente mai grele, ceea ce sugerează că astronomii au descoperit practic și rămășițe ale unor planete care s-au format în acea perioadă. (Universe Today)

3. Agenția Spațială Europeană (ESA) va trimite trei sateliți de tip CubeSat pentru a studia asteroidul Dimorphos după ce acesta a fost lovit de sondă spațială DART. Satelitul Juventas va fi echipat cu un radar pentru a investiga interiorul asteroidului în zona de impact, în timp ce satelitul Milani va investiga compoziția prafului și a zonei de la suprafață. De asemenea, satelitul Hera va avea dimensiuni mai mari și va include mai multe instrumente. Sateliții vor fi lansați începând din 2024. (Universe Today)

4. O echipă de astronomi care a analizat în detaliu o serie de fotografii realizate în 2010 de telescopul spațial Hubble cu roiul de galaxii Abell 370 a descoperit o imagine realizată la numai câteva ore după explozia unei supernove cu 11,5 miliarde de ani în urmă. Datele obținute până acum sugerează că steaua din care provine supernovă a fost o stea roșie cu un diametru de circa 530 de ori mai mare decât cel al Soarelui. (Space)

5. Astronomii au observat o gaură neagră situată la un milion de ani-lumină distanță de Pământ datorită radiației puternice care a apărut în momentul în care aceasta a “devorat” o stea aflată la o distanță prea mică. (EurekAlert)

6. Rover-ul chinezesc Zhurong de pe planeta Marte a descoperit într-o regiune numită Utopia Planitia o serie de sedimente care cel mai probabil s-au format în urma unei inundații care a avut loc cu câteva milioane de ani în urmă. O descoperire asemănătoare au făcut recent și cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. (ZME Science)

7. Sonda InSight de pe planeta Marte a trimis ceea ce ar putea fi ultima să fotografie, ca urmare a faptului că panourile sale solare sunt acoperite cu un strat gros de praf, motiv pentru care nu mai au posibilitatea de a alimenta sonda cu energie electrică. În imaginea realizată de sonda se poate observa seismometrul cu care InSight a măsurat cutremurele de pe planeta Marte în ultimii ani. (Universe Today)

8. Naveta spațială Cygnus operată de Northrop Grumman a reușit să andocheze la Stația Spațială Internațională (ISS), în ciuda faptului că doar unul dintre cele două panouri solare ale sale s-a deschis după lansarea pe orbită. Naveta spațială a transportat mărfuri și echipamente pe ISS. Incidentul a fost provocat de resturi de materiale de la racheta Antares cu care a fost efectuată lansarea. (Space News)

9. NASA a amânat din nou lansarea rachetei SLS cu o capsulă Orion fără echipaj uman din cadrul misiunii Artemis I, premergătoare unei noi aselenizări. Stabilită inițial pentru 14 noiembrie, lansarea a fost acum amânată pentru 16 noiembrie din cauza unei furtuni tropicale. De altfel, NASA urmează să analizeze în continuare vremea pentru a decide dacă noua dată de lansare poate fi respectată. (NASA)

10. NASA a confirmat că misiunea Trailblazer v avea loc conform planificării anterioare, în ciuda faptului că bugetul alocat inițial trebuie mărit cu 30%. Misiunea prevede lansarea unui mic satelit la jumătatea anului 2023 care va ajunge pe orbita Lunii și va avea rolul de a studia depozitele de apă prezente pe Lună. (Space News)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit cea mai mare moleculă în discul de formare al unei planete – Cronica Spațială
Astronomii au observat o erupție vulcanică pe o cometă – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău