Cercetătorii chinezi susțin că au dezvoltat o tehnologie care poate tripla durata de viață a bateriilor pe litiu – Cronica de Tehnologie

1. Primul tunel Hyperloop, construit în California, a fost dezafectat, iar locul acestuia va fi luat de o parcare pentru angajații companiei. Elon Musk pare să fi renunțat la ideea construirii acestor tunele pentru transport rapid și le vrea acum doar pentru automobilele Tesla. (The Verge)

2. Cercetătorii chinezi susțin că au dezvoltat o tehnologie care poate tripla durata de viață a bateriilor pe litiu, folosite de mașini electrice, smartphone-uri și multe alte produse. Având la bază un electrolit gel polimer semi-lichid, această tehnică ar păstra peste 90% din capacitatea bateriei după 300 de cicluri de încărcare – descărcare. În acest stadiu, capacitatea unei baterii tradiționale ar scădea la 30%. (SCMP)

3. Apple a contractat un nou producător pentru modelele iPhone 14 construite în India. Compania taiwaneză Pegatron devine al doilea partener pentru Apple în această țară, după Foxconn. Pegatron operează în India o fabrică cu peste 7.000 de angajați, unde erau asamblate până acum modele iPhone 12. (Bloomberg)

4. Peste 875.000 de conturi de Twitter au fost dezactivate în perioada 27 octombrie – 1 noiembrie, conform unei estimări. Alte aproape 500.000 de conturi au fost suspendate în aceeași perioadă. Cifrele sunt de două ori mai mari decât în mod normal și sunt puse pe seama preluării platformei de Elon Musk. (Technology Review)

5. Stripe va disponibiliza peste 1.000 de oameni săptămâna asta, adică 14% din totalul forței de muncă. Vor rămâne sub 7.000 de angajați, în vreme ce compania se pregătește pentru vremuri grele. (Bloomberg)

6. OpenAI lansează API-ul DALL-E în stadiu beta public. Dezvoltatorii vor putea integra DALL-E în propriile produse pentru generarea de imagini pe baza unor descrieri și vor plăti per imagine, în funcție de dimensiuni. O imagine 1.024 x 1.024 pixeli va costa $0.02, cu reduceri de preț pentru imaginile mai mici. (VB)

7. Meta a prezentat Encodec, o rețea neuronală care poate compresa mai eficient fișierele audio. Fișierele rezultate sunt de aproximativ 10 ori mai mici decât un MP3 cu 64Kbps bitrate, fără pierdere de calitate. (ArsTechnica)

8. WhatsApp lansează Communities, entități care pot cuprinde mai multe grupuri de discuții și care oferă instrumente noi de moderare pentru administratori. O școală, de exemplu, poate avea propria comunitate, cu grupuri de discuții organizate pe materii. Tot de acum este extinsă la 1.024 limita de participanți pentru grupuri, iar apelurile video pot acomoda până la 32 de persoane. (Profit.ro)

9. Gmail va afișa în timp real estimările pentru livrarea produselor în header-ul e-mail-urilor de confirmare a comenzilor. Informația va fi afișată direct în Inbox sub numele expeditorului, dar și mai detaliat când se deschide mesajul. (TechCrunch)

10. Astronomii au putut observa materia fierbinte din jurul unei găuri negre cu ajutorul razelor X polarizate. Materia este încălzită la milioane de grade în timp ce este trasă spre gaura neagră și strălucește când este expusă la raze X. Observația a fost făcută în cadrul unei misiuni comune NASA – ASI (Agenția Spațială Italiană). (Phys)

Ți-ar mai putea plăcea
Microsoft anunță Viva, o platformă pentru lucrul de la distanță – Cronica de Tehnologie
Cercetătorii au creat o tehnică ce permite roboților să înțeleagă mai bine când un om are nevoie de ajutor – Cronica de Tehnologie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău