CFR Călători permite alegerea locului în tren cu minim 24 de ore înaintea călătoriei – Cronica de Turism

1. CFR Călători permite pentru prima oară călătorilor să aleagă vagonul și locul în care vor călători, cu condiția ca biletul să fie achiziționat online cu cel puțin 24 de ore înainte de plecarea trenului din stație. CFR Călători menționează însă că este posibil ca poziționarea locului în vagon să fie diferită în realitate în cazul în care operatorul schimbă tipul de vagon utilizat din motive tehnice. O astfel de opțiune este disponibilă de ani de zile la operatorul privat Softrans. (Club Feroviar)

2. Oradea a lansat în 1 martie campania “Oradea cu drag” pentru toți turiștii care petrec cel puțin două nopți consecutive în oraș. Aceștia primesc acces gratuit la o serie de muzee și obiective turistice din Oradea, transport gratuit pentru 24 de ore cu mijloacele de transport în comun și reduceri la cafenelele și restaurantele partenere. Turiștii eligibili vor primi un mesaj cu un cod unic și un cod QR pe baza căruia beneficiază de toate facilitățile menționate. Campania este valabilă până în 31 decembrie 2023. (Funky Travel)

3. Mai multe trenuri operate de CFR Călători vor fi anulate parțial (pe o parte a traseului) în luna mai din cauza unor lucrări de infrastructura feroviară. Vor fi afectate în special trenuri care circulă pe trasee internaționale pe relația Arad – Simeria. (Club Feroviar)

4. Fly Lili va fi prima companie aeriană care va avea zboruri pe aeroportul Aurel Vlaicu (Băneasa) din București. Compania va opera zboruri charter spre Antalya (Turcia), Bodrum (Turcia), Sharm el-Sheikh (Egipt), Hurghada (Egipt) și Enfidha (Tunisia) pentru agenția de turism Coral Travel. De asemenea, Fly Lili va opera zboruri charter spre Turcia și Egipt și de pe aeroporturile din Cluj-Napoca, Oradea și Craiova. (Boarding Pass)

5. Aeroportul London Luton din Marea Britanie, folosit inclusiv de companiile aeriene low-cost din România pentru zborurile către Londra, va introduce în 10 martie un serviciu de transport cu trenul de la aeroport până la stația de tren Luton Airport Parkway, situată la circa 2 kilometri. De aici, pasagerii pot călători ulterior spre Londra tot cu trenul. În prezent, pasagerii ajung la stația de tren doar cu autobuzul. Administrația aeroportului susține că noul serviciu numit Direct Air-Rail Transit (DART) va fi inclus gratuit pe orice bilet de tren care are ca punct de plecare sau de sosire stația de tren Luton Airport Parkway. (Business Traveller)

6. Aeroportul Schiphol din Amsterdam a anunțat că perioada în care numărul de zboruri de pe aeroport este limitată va fi prelungită până în septembrie 2024, deși inițial trebuia să se încheie în această lună. În plus, limita a fost micșorată de la 500.000 de zboruri pe an la 460.000 de zboruri pe an. Operatorul KLM a anunțat deja că încurajează pasagerii să călătorească prin aeroportul din Bruxelles, pentru care va oferi un serviciu de transport cu trenul spre Schiphol începând din 26 martie. (Business Traveller)

7. Compania low-cost Wizz Air va suspenda pe termen nelimitat toate zborurile de pe aeroportul din Chișinău (Republica Moldova) începând din 14 martie. În urma acestei decizii, compania va crește frecvența zborurilor de pe aeroportul din Iași către Barcelona, Milano (Bergamo), Bologna, Roma (Ciampino și Fiumicino), Dortmund, Larnaca, Londra (Luton) și Treviso și va inaugura ruta Iași – Berlin. (News.ro)

8. Compania de croaziere Miray Cruises a anunțat prima croazieră din lume care va avea o durată totală de 3 ani. Aceasta va fi operată în perioada noiembrie 2023 – decembrie 2026, timp în care va vizita 375 de porturi din 135 de țări de pe toate cele 7 continente. Croaziera va avea loc cu o navă MV Gemini construită în 1992 și modernizată recent. Prețurile încep de la 30.000 de dolari pe an, 2.500 de dolari pe lună sau 85 de dolari pe zi. De altfel, compania susține că noua călătorie se adresează inclusiv freelancerilor care vor să încerce experiența de a lucra remote de pe un vas de croazieră pe parcursul unei luni, în detrimentul unei vacanțe similare într-un oraș sau într-o zonă rustică. (CruiseHive)

9. Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța va fi extins cu un nou terminal, un turn de control și o parcare în cadrul unui proiect realizat cu fonduri europene. La finalizare, aeroportul va putea opera simutan 400 de pasageri. Pentru moment nu a fost anunțat termenul de finalizare pentru lucrări. (Airlines Travel)

10. Uniunea Europeană a amânat pentru anul 2024 implementarea noului sistem ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) pe baza căruia cetățenii din afara blocului comunitar pot intra pe teritoriul Uniunii Europene. Sistemul va afecta circa 1.4 miliarde de oameni din 60 de țări care vor fi nevoiți să treacă printr-o serie de proceduri, în contextul în care în prezent aceștia pot intra în Uniunea Europeană fără vize de călătorie în cazul unor șederi de scurtă durată. (Schengen Visa Info)

Ți-ar mai putea plăcea
Noi rute aeriene spre destinații de vacanță din Grecia – Cronica de Turism
Franța, Spania și Belgia, afectate de greve în transporturile aeriene și feroviare – Cronica de Turism

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău