”Cincizeci de umbre ale lui Grey”, cea mai vândută carte a deceniului în SUA – Cronica de Carte

1. Trilogia lui E.L. James, ”Fifty Shades”, deține primele trei locuri în topul celor mai bine vândute cărți ale deceniului în SUA, conform datelor NPD Bookscan, primul volum – ”Cincizeci de umbre ale lui Grey” – fiind vândut în 15,2 milioane de exemplare între 2010 și 2019. Următoarele locuri sunt deținute de ”Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins și ”The Help”, de Kathryn Stockett. (NPD.com)

2. O listă exhaustivă, a celor 100 de cărți care au definit deceniul, ”în bine sau în rău”, a fost publicată de LitHub. Printre cărțile enumerate, se remarcă ”Libertate”, de Jonathan Franzen, ”Orange is the New Black”, de Piper Kerman, ”Steve Jobs”, de Walter Isaacson, ”Lupta mea. Volumul 1”, de Karl Ove Knausgaard, tetralogia ”Prietena mea genială”, de Elena Ferrantesau, ”I am Malala”, de Malala Yousafzai. (Literary Hub)

3. Compilând listele pe care unul dintre cei mai renumiți cititori ai lumii, Bill Gates, le-a publicat de-a lungul anilor pe blogul personal, putem descoperi un număr de 49 de cărți, pe care le putem considera preferatele sale pentru perioada 2012-2019, cărți precum ”Deng Xiaoping and the Transformation of China”, de Ezra Vogel, ”Educated: A Memoir”, de Tara Westover, ”21 Lessons for the 21st Century”, de Yuval Noah Harari sau ”The Sympathizer”, de Viet Thanh Nguyen. (Mental Floss)

4. Brad Stulberg de la Outside ne propune nouă cărți de dezvoltare personală care chiar merită citite. Dintre acestea, au fost traduse în limba română ”Minimalism digital. Concentrează-te pe propria viață într-o lume plina de zgomot”, de Cal Newport, la Editura Publica și ”Înțelepciunea nesiguranței”, de Allan Watts. (Outside)

5. NASA publică, de o perioadă, pe site-ul său, o serie de cărți spectaculoase, în format electronic. Ultima dintre acestea este “Earth at Night”, o colecție de fotografii fascinante luate din spațiu în ultimele patru decenii. (NASA.gov)

6. Cele mai premiate cărți de către premiile literare franceze ale toamnei 2019 sunt ”Le bal des folles”, de Victoria Mas (4 distincții) și ”La maison” de Emma Becker, cu 3 premii. (ActuaLitte)

7. Câțiva dintre scriitorii importanți ai momentului și-au enumerat, pentru The Guardian, cărțile preferate din anul 2019:

-Bernardine Evaristo, câștigătoarea Brooker Prize 2019, a ales Afropean, de Johny Pitts și The Confessions of Frannie Langton, de Sara Collins;

Yuval Noah Harari a mizat pe Assad Or We Burn the Country, de Sam Dagher;

-Lisa Taddeo a menționat volumele How to Fight Anti-Semitism, de Bari Weiss și Let’s Hopefor the Best, de Carolina Setterwall;

-Lee Child recomandă The Source of Self-Regard, de Toni Morrison și autobiografia lui Elton John, Me. (The Guardian)

8. Cele mai renumite biblioteci publice din SUA și-au anunțat statisticile pe anul 2019:

-The New York Public Library a publicat lista celor mai împrumutate cărți ale anului, iar pe primele trei poziții se află Becoming”, de Michelle Obama, ”Educated: A Memoir”, de Tara Westover și ”Little Fires Everywhere”, de Celeste Ng (NYPL);

-DC Public Library din Washington a publicat listele celor mai împrumutate cărți pe șapte categorii distincte: ficțiune – format clasic, electronic și audio (locul întâi la toate categoriile, „Little Fires Everywhere„, de Celeste Ng), non-ficțiune – format clasic, electronic („Educated„, de Tara Westover) și audio („You Are a Badass: How to Stop Doubting Your Greatness andStart Living an Awesome Life”, de Jen Sincero), precum și reviste descărcate (locul întâi, The New Yorker) (DCLibrary).

9. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, una dintre cele mai vândute cărți ale anului, ”Where the Crawdads Sing”, de Delia Owens, a rămas pe locul întâi (a 67-a săptămână în top); la fel, la categoria Non-Fiction, pe locul întâi este ”Educated”, de Tara Westover (a 96-a săptămână în top). (New York Times)

10. Pe scurt, din lumea literară:

-O listă de filme de văzut în perioada sărbătorilor, ecranizări meritorii după opere literare cunoscute (Literary Hub);

-Mexicul și-a chemat în țară ambasadorul din Argentina, după ce acesta a fost surprins de camerele de supraveghere dintr-o librărie în timp ce fura o carte (ActuaLitte);

-În ajunul Crăciunului, președintele Donald Trump a recomandat, pe Twitter, cartea senatorului Mitch McConnell, “The Long Game”, pe care a numit-o “a great new book”. Volumul fusese publicat inițial acum trei ani și republicat zilele acestea, cu o prefață semnată Donald Trump (Twitter).

Fotografia ediției: Coperta cărții ”Earth at Night”. Sursa: NASA.gov.

Ți-ar mai putea plăcea
Între 25 și 28 octombrie, se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM 2023 – Cronica de Carte
Scriitorul australian Richard Flanagan se întâlnește cu cititorii din București și Sibiu – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău