Ciolacu: România va intra şi terestru în Schengen până la finalul acestui an – Cronica dimineții

1. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că, până la finalul acestui an, românii vor putea călători în SUA fără a avea nevoie de vize, iar românii din Spania vor putea avea cetăţenie dublă, română şi spaniolă. De asemenea, potrivit lui Ciolacu, România va intra şi terestru în Schengen tot până la finalul acestui an. (News.ro)

2. Aproximativ 20% din populaţia adultă europeană este afectată de o durere cronică, dar mai puţin de 2% dintre pacienţi accesează serviciile specializate în terapia durerii, potrivit estimărilor specialiştilor. În prezent, serviciile medicale de terapia durerii nu sunt decontate în România, dar acest lucru urmează să se schimbe în curând, printr-o lege votată în Parlament şi promulgată de preşedinte. (News.ro)

3. Congresul PSD unde va fi stabilit candidatul la președinția României ar putea avea loc în 22 august. Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că mandatul său la conducerea PSD și a întregii conduceri a partidului expiră în 24 august și sunt necesare noi alegeri cât mai curând. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: ElevenLabs va putea folosi vocile unor actori decedați, recreate cu ajutorul AI-ului, după ce a obținut acordul deținătorilor drepturilor. Printre actorii ale căror voci vor fi generate de inteligența artificială se numără Garland, James Dean și Burt Reynolds. (CNN)

4. Poliția Română a transmis noi precizări despre OUG 84/ 2024 şi anunţă că nu toţi şoferii sunt testaţi, riscând astfel retragerea permisului, ci doar cei care au istoric de consum de substanţe interzise sau alcool, dacă au un ”comportament nefiresc” sau dacă se găsesc în vehicul sticle sau substanţe suspecte. (News.ro)

5. Adversarii și criticii partidului de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, RN, avertizează că Franța se află în pragul unei catastrofe politice dacă un partid vădit antiimigrație, naționalist și eurosceptic va obține majoritatea în alegerile parlamentare din acest weekend. Pentru alegătorii obișnuiți, polarizarea politică din societatea franceză este o evoluție îngrijorătoare care îi face să se teamă pentru viitorul Franței. (Libertatea)

Din Cronica Spațială: Astronomii au descoperit încă două galaxii satelit pentru galaxia Calea Lactee în care se află Pământul. Acestea au primit numele Sextans II și Virgo III și se alătură altor 6 galaxii satelit care se află la mai puțin de 1,4 milioane de ani-lumină de Calea Lactee. Noua descoperire ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine materia neagră. (Astronomical Society of Japan)

6. Statele Unite ale Americii au transmis că summitul NATO de săptămâna viitoare de la Washington se va încheia cu o declaraţie comună de susţinere a procesului de aderare a Ucrainei la Alianţa Atlantică, dar au evitat să se angajeze să includă cuvântul „ireversibil”, aşa cum a solicitat Kievul. (Digi24)

7. Donald Trump conduce în sondaje, în fața președintelui Joe Biden, cu doar 2 puncte procentuale, 47% la 45%, în statele critice necesare pentru a câștiga alegerile din noiembrie. Este cel mai mic decalaj de la începutul sondajului, în octombrie anul trecut. Biden conduce în Michigan și Wisconsin, se află în marja de eroare statistică a sondajului în Arizona, Georgia, Nevada și Carolina de Nord și este sub Trump în Pennsylvania. (Bloomberg)

8. Candidatul reformist Massoud Pezeshkian, un deputat în vârstă de 69 de ani care pledează pentru deschiderea Iranului către Occident, a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în faţa ultraconservatorului Saïd Jalili. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Olanda – Anglia este a doua semifinală de la Euro2024. Olanda a câștigat împotriva Turciei, 2-1, în sferturile de finală ale Euro 2024. Au marcat: de Vrij 70, Muldur 76-autogol / Akaydin 35. Anglia s-a calificat în semifinalele Euro 2024, după ce a trecut la penalty-uri de Elveția. După 120 de minute a fost 1-1. Au marcat: Saka 80 / Embolo 75.

9. Hamas a acceptat o propunere a SUA de a începe discuțiile privind eliberarea ostaticilor israelieni, inclusiv a soldaților și a bărbaților, la 16 zile după prima fază a unui acord care vizează încheierea războiului din Gaza. Gruparea militantă islamistă a renunțat la cererea ca Israelul să se angajeze mai întâi la o încetare permanentă a focului. (Reuters)

10. New York Times are un material amplu în care descrie declarațiile unui medic german care susține că a asistat la uciderea unor prizonieri ruși răniți și neînarmați de către unitatea de voluntari internaționali din care a făcut parte. Unitatea, condusă de un american, lupta împotriva rușilor în Ucraina. (NYTimes)

Fotografia dimineții – S-au împlinit 30 de ani de la premiera filmului Forrest Gump:

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: România este decisă să sprijine pe deplin aderarea Republicii Moldova la UE – Cronica dimineții
Studiu Africa de Sud: Vaccinul Johnson & Johnson are o eficiență ridicată, de 71%, împotriva spitalizării, în cazul infectării cu varianta Delta – Cronica dimineții