Ciolacu: România va plăti anul viitor dobânzi şi restanţe la credite de aproximativ 2% din PIB – Cronica dimineții

1. România a fost în 2021, al doilea an de pandemie și de criză a semiconductorilor, a șaptea țară din punct de vedere al producției de autovehicule, la un nivel aproape egal cu cel al Ungariei, fiind depășită doar de marile țări producătoare, Germania, Franța, Cehia și Slovacia, (devenite o forță a industriei, împreună) și Italia. Cu un volum de 407.443 de autoturisme fabricate în 2021, România a depășit Polonia, care are și producție de vehicule comerciale, dar și de autobuze. În același timp, datele ACEA arată că România are a patra cea mai mare forță de muncă din industria auto, aproape 180.000 de persoane care lucrează direct în producția de autovehicule, la care se adaugă aproximativ 30% în plus din activitățile indirecte care susțin producția auto. (Profit.ro)

2. Comisia Europeană a aprobat, joi, o schemă de ajutoare în valoare de aproximativ 500 de milioane euro (2,5 miliarde de lei) notificată de România pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. (G4Media)

3. Două treimi dintre pensionarii României au pensii sub 2.000 de lei, după cum arată statistica pensiilor aflate în plată. Dintre aceștia, peste 300.000 au un venit sub 500 de lei pe lună, iar un milion de români trebuie să se descurce cu mai puțin de 1.000 de lei. Lista pensiilor aflate în plată luna trecută arată că 1,9 milioane de români au pensii între 1.000 și 2.000 de lei. Un milion de oameni au între 2.000 și 3.000 de lei. Între 3.000 și 4.000 de lei au pensie 300.000 de români, 100.000 au între 4.000 și 5.000 de lei, iar venituri peste această sumă au 90.000 de români. (Digi24)

4. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că anul acesta România a plătit dobânzi şi restanţe la credite de aproximativ 1,8% din PIB iar anul viitor, potrivit calculelor preliminare, va plăti 2% din PIB. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Autoritățile din mai multe țări europene îi avertizează pe cei care călătoresc în Qatar la Campionatul Mondial de fotbal să nu instaleze cele două aplicații dedicate competiției. Una colectează prea multe date, iar cealaltă previne intrarea în standby a telefoanelor. (Politico)

5. “Simpla încetare a focului nu va funcționa”, a declarat președintele ucrainean Zelensky despre negocierile de pace cu Rusia. “Fără recuperarea teritoriilor, inclusiv Crimeea și Donbas, nu vom avea pace”, a spus Zelensky. (Bloomberg)

6. Pe măsură ce vine prima iarnă a războiului Rusiei cu Ucraina, SUA își epuizează unele sisteme de arme și muniție de ultimă generație disponibile pentru a fi transferate la Kiev, au declarat pentru CNN trei oficiali americani. Presiunea asupra stocurilor de arme – și capacitatea bazei industriale americane de a ține pasul cu cererea – este una dintre provocările cheie cu care se confruntă administrația Biden, deoarece SUA continuă să trimită arme în valoare de miliarde de dolari în Ucraina pentru a sprijini lupta împotriva Rusiei. (Hotnews)

7. Nancy Pelosi, lidera Democraților din Camera Reprezentanților, a anunțat că nu va candida pentru a obține acest mandat și în noul Congres, după ce Republicanii au preluat controlul camerei. Doamna Pelosi, care are 82 de ani și a fost lidera Democraților din Camera Reprezentanților timp de două decenii, a spus că e vremea unei noi generații de politicieni care să-i conducă pe Democrații din cameră. (NYTimes)

8. Andy Jassy, CEO-ul Amazon, a anunțat că reducerea locurilor de muncă va continua la gigantul ecommerce și anul viitor. Amazon are în plan concedierea a aproximativ 10.000 de angajați în perioada următoare. (SCMP)

9. Administrația Biden a declarat joi că funcția deținută de prințul moștenitor al Arabiei Saudite ar trebui să-l protejeze de procese pentru rolul său în uciderea jurnalistului american Jamal Khashoggi. Este o schimbare de 180 de grade a poziției președintelui american care a denunțat brutalitatea prințului moștenitor în campania electorală. Administrația Biden consideră că statutul oficial al prințului ar trebui să îi ofere imunitate în procesul intentat de logodnica lui Jamal Khashoggi și de grupul pentru drepturile pe care l-a fondat, Democracy for the Arab World Now. (AP)

Din Cronica Sportivă: Reprezentativa României de fotbal a pierdut partida amicală de pe Cluj Arena, scor 1-2, împotriva naţionalei Sloveniei. Oaspeții au deschis scorul prin Sesko. Cinci minute mai târziu, Sporar a dublat avantajul. Drăguş a redus din diferenţă în minutul 64, înscriind din pasa lui Cristian Manea.

10. Cu doar câteva zile înainte de începerea Cupei Mondiale, gazdele din Qatar fac presiuni pe FIFA să oprească vânzarea de bere pe cele opt stadioane ale turneului. Vânzarea de alcool este strict controlată în Qatar, dar ar trebui să fie disponibilă în locurile special amenajate pentru fani, precum și în cadrul hotelurilor. Producătorului de bere Budweiser, care este unul dintre cei mai mari sponsori ai FIFA, i s-a cerut să-și mute spațiile de vânzare de pe stadioane în locații mai puțin proeminente. Organizatorii qatarezi ar vrea însă interzicerea vânzării de bere pe toate stadioanele, o decizie finală urmând a fi luată azi. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Coperta Bloomberg BusinessWeek:

 

Ți-ar mai putea plăcea
România s-a situat printre cele mai puțin afectate state membre UE în T2 2020 în ce privește concedierile temporare – Cronica dimineții
USR, Forța Dreptei și PMP îi cer premierului Ciucă să nu se mai acorde vize turistice pentru ruși – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău