Cluj-Napoca este cel mai sigur oraș din România – Cronica dimineții

RIP Kobe Bryant.

Azi se împlinesc 75 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist de exterminare de la Auschwitz, la 27 ianuarie 1945.

1. Simona Halep a învins-o în această noapte, cu scorul de 6-4, 6-4, pe Elise Mertens, locul 17 WTA şi cap de serie numărul 16, calificându-se pentru a patra oară în sferturile de fnală ale Australian Open. În urma acestui rezultat, Halep va urca pe locul 2 WTA, după competiţia de la Melbourne. (News.ro)

2. Numărul deceselor în China din cauza coronavirusului a ajuns la 80. 2744 de persoane sunt afectate de virus. Presa scrie că virusul s-ar putea transmite înainte ca persoana infectată să aibă primele simptome. (Bloomberg)

3. Liga Nordului, partidul de extremă dreaptă condus de Matteo Salvini, a eșuat în a câștiga alegerile locale din regiunea Emilia-Romagna, desfășurate ieri. Salvini a dus o campanie agresivă pentru aceste alegeri sperând într-o victorie care să destabilizeze coaliția de la guvernare. (Reuters)

4. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a spus că un partid care va încerca să se atingă de pensiile şi salariilor românilor va fi pulverizat. El a dat asigurări că PNL va respecta legea pensiilor aşa cum aceasta a fost votată în Parlament. (News.ro)

5. Cluj-Napoca este cel mai sigur oraş din România şi se află pe locul 13 în lume, conform unui clasament al specialiştilor de la Numbeo. Cluj-Napoca are o rată de siguranţă de 80,31% şi depăşeşte oraşe precum Helsinki, Tokyo, Viena sau Copenhaga. Cluj-Napoca este urmat de Braşov, 77,65% rată de siguranţă, şi de Timişoara, 76,04% rată de siguranţă. Capitala ocupă locul al cincilea pe România, la nivel de siguranţă. (Link)

6. Statele Unite ”nu îşi pot permite încă patru ani” cu Donald Trump, a avertizează Hillary Clinton. Ea a mai spus că va face ”tot ceea ce poate” pentru a asigura victoria democraţilor în alegerile prezidenţiale din 2020. (News.ro)

Una din Cronica de Carte: Într-un top al celor mai bune cărți de proză scrise în limba română în anii 2010-2019, întocmit pe baza voturilor cititorilor, pe locul întâi se află romanul ”Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, urmat de ”Vara în care mama a avut ochii verzi”, de Tatiana Țîbuleac și ”Melancolia”, tot de Mircea Cărtărescu. (Romanian Literature Now)

7. Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI), bulgăroaica Kristalina Georgieva, a calificat drept plauzibil obiectivul de aderare a Bulgariei la zona euro în 2023. (Profit.ro)

8. Cu o creștere de 7% pe 2019, India a depășit Statele Unite devenind a doua piață din lume pentru smartphone-uri. 72% dintre telefoanele vândute sunt branduri din China. (Link)

9. Autoritățile din New York au adoptat o lege care le interzice magazinelor să renunțe la plățile cash. Aproximativ 30% din vânzările din SUA se plătesc cash, iar 14 milioane de americani nu au card sau cont bancar. (Axios)

10. Israelul a anunțat că cetățenii săi pot călători, în premieră, în Arabia Saudită, în călătorii de afaceri sau religioase. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Kobe și fiica sa Gianna, de 13 ani:

Ți-ar mai putea plăcea
PNL câștigă alegerile europarlamentare – Cronica dimineții
18,2 milioane de alegători sunt înscrişi în listele electorale permanente pentru alegerile prezidenţiale de astăzi – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău