Coaliția de guvernare a decis ca măsura compensării prețului carburanților cu 50 de bani să mai rămână în vigoare încă trei luni – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Coaliția de guvernare a decis ca măsura compensării prețului carburanților cu 50 de bani să mai rămână în vigoare încă trei luni, afirmă surse politice. Sursele citate au precizat că măsura va fi aplicată atât pentru benzină, cât și pentru motorină. (Profit.ro)

2. Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni, plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc şi interzicerea exportului, potrivit unor surse politice. (News.ro)

3. Creditarea firmelor și-a menținut ritmurile amețitoare de creștere de peste un sfert în ceea ce privește soldul, în condițiile în care băncile au acordat împrumuturi noi în lei și euro de circa 13,6 miliarde de euro în ultimul an. Băncile au acordat un nivel record de credite în lei pentru locuințe în ultimul an, iulie fiind și cea mai bună lună din seria de date. Pe de altă parte, creditul de consum crește cu mai puțin de jumătate din rata inflației. (Profit.ro)

4. Un număr de aproximativ 63.000 de vouchere sociale au fost blocate, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a constatat că beneficiarii cumulau venituri de peste 1.500 de lei, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. (Hotnews)

5. Comisia Europeană a prezentat luni noul ”Instrument pentru situații de urgență al pieței unice” (SMEI), cu ajutorul căruia Bruxelles intenționează să protejeze lanțurile de aprovizionare în perioadele de criză. Acest instrument, dacă va fi adoptat de Consiliu în forma propusă, va da Comisiei puteri să intervină în economie. Perspectiva îngrijorează mediul de afaceri chiar și în condițiile în care instrumentul este menit, oficial, să asigure că bunurile esențiale pot circula în UE chiar și în timpul unei situații de urgență. (CursdeGuvernare)

Din Cronica Sportivă: Spania a învins Franţa, scor 88-76 (47-37) la Berlin şi a câştigat titlul european la baschet masculin. Ibericii s-au mai impus în 2009, 2011 şi 2015.

6. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că ritmul ajutorului internaţional acordat Ucrainei trebuie să corespundă ritmului în care armata eliberează teritorii de sub ocupaţia rusă. El a mulţumit poliţiei naţionale pentru restabilirea rapidă a ordinii în noul teritoriu eliberat, dar şi Serviciului de Securitate al Ucrainei – pentru faptul că acum lucrează cu o eficacitate remarcabilă. (News.ro)

7. Ucraina a recucerit un sat din apropierea orașului Lisiceansk din estul țării, într-o victorie mică, dar simbolică, ceea ce înseamnă că Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk, unul dintre obiectivele cheie de război ale lui Vladimir Putin. (G4Media)

8. Conform presei ungare, compania petrolieră MOL va putea livra doar 25% din necesarul de combustil, începând cu această săptămână. Informația apare într-o scrisoare trimisă de MOL partenerilor comerciali prin care aceștia sunt informați că vor primi doar 25% din cantitatea de combustibil contractată. MOL invocă lipsa predictibilității aprovizionării. Anunțul se referă și la livrările de benzină și motorină. (Link)

9. Guvernul olandez va plafona preţul energiei de la 1 ianuarie 2023 pentru a-i proteja pe consumatori de creşterile de preţuri. Preţurile vor fi plafonate la nivelul din ianuarie 2022, pentru cantitatea medie de gaz şi electricitate folosită de gospodării. (Digi24)

10. “Pandemia s-a încheiat”, a declarat președintele american Joe Biden într-un interviu, deși a recunoscut că „încă avem o problemă cu Covid”, deoarece boala ucide sute de americani zilnic. “Încă avem o problemă cu Covid. Încă lucrăm la rezolvare. Dar pandemia s-a terminat. Dacă observi, nimeni nu poartă măști. Toată lumea pare să fie într-o formă destul de bună.” (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Prima pagina The Guardian:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educației a demisionat după acuzațiile de plagiat – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Cea mai mare scadere pentru Nasdaq din August 2011

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău