Comisia Europeană: România rămâne pe ultimul loc în UE la colectarea TVA – Cronica de Business

1. Exporturile României au crescut cu 25,8%, la 76,833 miliarde euro, în primele zece luni, iar importurile cu 31,1%, la 105,238 miliarde euro, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

2. România rămâne pe ultimul loc în UE la colectarea TVA, înregistrând din nou cel mai mare deficit de încasare a acestei taxe din suma totală ce ar trebui colectată, estimat la 35,5%, conform raportului publicat recent de Comisia Europeană (CE), care utilizează date pentru anul 2020. CE se așteaptă ca pentru 2021 diferența să scadă până la 33% datorită măsurilor luate de administrația fiscală românească, începând cu 2020, de a introduce diverse mijloace de raportare digitală, precum implementarea SAF-T și conectarea caselor de marcat fiscale cu serverele ANAF, notează un raport PwC. (Economedia)

3. Numărul firmelor radiate la nivel național a crescut cu 10,44% în primele zece luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 58.276 radieri, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

4. Guvernul britanic plănuiește să folosească personal militar și funcționari publici pentru a înlocui angajații din aeroporturi și porturi care vor intra în grevă. Măsura face parte din planul de urgență care urmează să fie discutate la o întâlnire de urgență a guvernului de luni. (Bloomberg)

5. Vânzătorii de case din Marea Britanie și-au redus prețurile cerute în cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, după ce creșterea ratelor dobânzilor a redus numărul cumpărătorilor. O analiză a unui site web arată că prețul mediu cerut a scăzut cu 2,1% în decembrie, la 359.137 lire sterline, peste scăderea de 1,1% din octombrie. În timp ce vânzătorii oferă de obicei reduceri în decembrie pentru a ajuta la finalizarea vânzărilor înainte de Crăciun, analiza arată că reducerea a fost mai mare decât de obicei pentru această perioadă a anului. (Bloomberg)

6. Piața imobiliară din Germania a încetinit. Volumul lunar al creditelor ipotecare a scăzut cu 34% în luna octombrie, în ritm anual, o scădere record de la începutul statisticilor. În Mai, volumul creditelor ipotecare era cu 20% peste cel de anul trecut, însă în iunie creșterea era deja negativă. (Link)

7. Stellantis (Chrysler, Peugeot, Fiat, Opel) a anunțat că va opri, în februarie, operațiunile la fabrică din Illinois, invocând costurile în creștere ale producției de vehicule electrice. Producătorul de automobile, care are aproximativ 1.350 de angajați la uzina din Belvidere, Illinois, unde se construiește SUV-ul Jeep Cherokee, a declarat că acțiunea va avea ca rezultat concedieri. Stellantis a anunțat că industria „a fost afectată negativ de o multitudine de factori, cum ar fi pandemia COVID-19 și deficitul global de microcipuri, dar cea mai importantă provocare este creșterea costurilor legate de electrificarea pieței auto”. (Reuters)

8. Microsoft a anunțat luni un parteneriat pe 10 ani cu London Stock Exchange (LSE) și a preluat o participație de aproape 4% laoperatorul bursei din Marea Britanie. Microsoft va achiziționa acțiuni deținute de un consorțiu format din Blackstone și Thomson Reuter, a anunțat compania. Scott Guthrie, vicepreședinte executiv al Microsoft pentru cloud și inteligență artificială, va fi numit în board. (Profit.ro)

9. China Eastern Airlines a devenit prima companie aeriană care primește avionul de pasageri C919 de fabricație chinezească, un prim pas care confirmă ambițiile Chinei de a concura cu Airbus și Boeing. (Bloomberg)

10. Rivian a renunțat la o înțelegere pentru a produce van-uri electrice cu Mercedes-Benz în Europa, încearcând să-și păstreze rezervele de cash, concentrându-se pe producția din America de Nord. Cele două companii au semnat un memorandum în septembrie pentru a deschide o fabrică în Europa Centrală unde să fie produse mașini comerciale electrice, argumentând că achiziția în comun și alte sinergii ar ajuta ambele companii să-și crească mai repede cota de piață. Luni, Rivian a anunțat că dorește „să urmărească cele mai bune randamente ajustate la risc ale investițiilor noastre de capital” și că va întrerupe parteneriatul cu Mercedes. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Vânzările auto din Marea Britanie, cea mai proastă lună de după 1946 – Cronica de business
Cronica de Business – Brexit a afectat profitul Holiday Inn

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău