Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a îmbunătățit estimările de creștere economică pentru 2022 – Cronica dimineții

1. Conform rectificării propuse de guvern, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 29,941 miliarde lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 32,591 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 2,649 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naționale (cash) crește la 80,154 miliarde lei, reprezentând 5,8% din PIB. (Profit.ro)

2. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a îmbunătăţit cu 0,6 puncte procentuale previziunea de creştere a Procentului Intern Brut pentru 2022, la 3,5%, de la 2,9% cât estimase în Prognoza de primăvară, în timp ce pentru 2023 a redus-o la 3,7%, de la 4,4%. (G4Media)

3. Un număr de 744 zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 minute, în intervalul 4 august – 10 august 2022, pe Aeroportul „Henri Coandă”, în timp ce un număr de cinci zboruri au fost anulate. Comparativ cu săptămâna anterioară, numărul zborurilor cu întârzieri a fost mai mic cu 72 de zboruri, conform datelor centralizate de Compania Națională Aeroporturi București. (Profit.ro)

4. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus joi oficialilor guvernamentali să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, spunând că astfel de remarci sunt „iresponsabile”. În urma unor explozii majore care au distrus marți o bază aeriană rusă din Crimeea, ziarele The New York Times și The Washington Post au citat oficiali sub protecţia anonimatului care au afirmat că forțele ucrainene sunt responsabile pentru distrugerea aerodromului. Guvernul de la Kiev, pe de altă parte, a refuzat să spună dacă a fost în spatele exploziilor. (Hotnews)

5. Agenții FBI au căutat documente secrete despre arme nucleare, printre alte documente clasificate, la percheziția efectuată luni în casa lui Donald Trump din Florida. Sursele nu au precizat mai multe detalii despre tipul documentelor sau dacă se refereau la arsenalul SUA sau al unei alte țări. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 15 WTA, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de categorie WTA 1000 de la Toronto, cu premii totale de 2,5 milioane de dolari. Ea a trecut de elvețianca Jil Teichmann, numărul 21 mondial, scor 6-2, 7-5, într-o oră şi jumătate. În faza următoare, românca o va întâlni pe Coco Gauff (SUA), locul 11 WTA.      

6. Procurorul general al SUA Merrick Garland s-a referit, într-o declaraţie de presă, la percheziţia făcută de către FBI la domiciliul fostului preşedinte Donald Trump. Garland afirmă că a „aprobat personal” decizia de a solicita un mandat pentru ca FBI să facă descinderea, iar mandatul a fost autorizat de o Curte federală. Procurorul general îi laudă pe angajaţii Departamentului de Justiţie ca fiind „servitori publici dedicaţi şi patrioţi”. (News.ro)

7. Ministerul ceh al Industriilor a propus limitarea încălzirii la iarnă la 18 grade Celsius în birouri, 19 grade în instituţiile de învăţământ şi 20 de grade în centrele medicale, în cazul unei crize de combustibili în urma războiului din Ucraina. (Digi24)

8. Un grup de cercetători din Italia a anunțat că a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanșeze răspunsuri imune la tumori și care ar putea spori eficacitatea medicamentelor de imunoterapie. Vaccinul folosește un virus ca un cal troian și instruiește sistemul imunitar să identifice celulele canceroase, au precizat cercetătorii. Atunci când au fost efectuate teste clinice pe 12 pacienți cu un subtip de cancer de colon în fază de metastază, vaccinul s-a dovedit eficient în asociere cu un medicament imunoterapeutic. (G4Media)

9. Copiii cu dizabilități sunt abuzați și neglijați în instituțiile din Ucraina, au avertizat experții ONU. Oficialii pentru drepturile omului au spus că războiul le-a înrăutățit și mai mult situația și au cerut guvernului ucrainean să-și îndrepte „greșelile istorice”. Declarația lor vine după ce o investigație BBC News a descoperit abuzuri pe scară largă în orfelinatele din țară. Mai mult de 100.000 de copii și tineri trăiau în instituții înainte de război. (BBC)

10. Arctica s-a încălzit de aproape patru ori mai repede decât restul lumii în ultimii 40 de ani, conform unui nou studiu care ridică temeri cu privire la o subestimare a modelelor climatice ale polilor, a căror încălzire are o influenţă majoră asupra creşterii nivelului mării. În 2019, grupul de experţi în climă al Naţiunilor Unite a estimat că Arctica se încălzeşte „de peste două ori media globală”, ca urmare a unui proces specific din regiune. (News.ro)

Fotografia dimineții – Fulgere și fum de la un incendiu al unui depozit de combustibil care a explodat în Matanzas, Cuba. Alexandre Meneghini/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape 140 de miliarde de lei împrumutați de guvern între 2017 și 2020 – Cronica dimineții
Majoritatea locuitorilor din fosta Germanie comunistă se simt “cetățeni de nivel inferior” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău