Conducerea PNL a votat începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului – Cronica dimineții

1. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a vorbit despre cele trei variante ale certificatului verde digital: vaccinarea, trecerea prin boală și testarea. Potrivit medicului, pentru angajați, documentul ar trebui să funcționeze pe baza primelor două opțiuni, adică pentru imunizați și pentru cei vindecați, și doar în anumite situații să fie acceptată și testarea, deoarece testarea, fie ea și periodică, „nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei” care recurge la această variantă. (Digi24)

2. Aproximativ 196.000 de români au ales anul trecut să se întoarcă acasă, dintre care pentru aproximativ 83% mutarea este temporară. Este cel mai mic număr de persoane din 2016 până în prezent. În aprilie acest an, ministrul Muncii, Raluca Turcan, declară că „spre un milion de români s-au întors în țară din cauza pandemiei”. (Economica)

3. Conducerea PNL a votat, în şedinţa Biroului Politic Naţional, începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului. Liberalii doresc ca până la 1 decembrie Executivul să fie învestit. PNL a anunţat că printre principiile pe care PNL le va susţine în negocerile care ar urma să înceapă chiar de marţi se numără desemnarea unui premier PNL, realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV, precum şi respectarea parteneriatului cu preşedintele Klaus Iohannis. (News.ro)

4. Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat că nu a fost stabilit un mandat clar pentru negocieri, „un mandat care într-adevăr să cuprindă toate elementele esenţiale şi lucrurile la care PNL nu poate renunţa”, ci „pur şi simplu s-a lăsat la îndemâna echipei de negociere să negocieze orice cu PSD-ul”. „Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD, să facem un guvern cu PSD. Ce legătură este între PNL şi fostul partid comunist? Nicio legătură”. (News.ro)

5. Președintele USR, Dacian Cioloș, s-a declarat dezamăgit de alegerea PNL de a face o coaliție de guvernare cu PSD, acuzând că au trădat astfel dorințele și speranțele electoratului care i-a votat. El îi acuză pe liberali că aproape tot ce conta pentru ei era accesul la resurse și puterea ”de dragul perpetuării unui stil de administrație clientelar și desprins de la nevoile reale ale oamenilor”. ”Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene.” (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 22 WTA şi favorită 2, va evolua, marţi, în turul doi al turneului de la Linz. În programul zilei se află şi Jaqueline Cristian şi Emma Răducanu. News.ro

6. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că membrii PSD vor ca cei „din prima linie” să facă parte din Guvern, el făcând referire la Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Vasile Dîncu, Gabriela Firea sau Alexandru Rafila. Ciolacu afirmă că o alianţă între PSD şi PNL este „o necesitate pentru noi, pentru români”, dar e de părere că „sunt anumite lucruri care trebuie scoase din programul de guvernare al PNL-ului”. (News.ro)

7. Kelemen Hunor, președintele UDMR, anunță că liderii formațiunii sale au decis să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliții între PNL-PSD-UDMR. El a spus într-o postare pe Facebook că această coaliție ”are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituției – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important”. (G4Media)

8. China a construit replici ale unor portavioane americane și a altor nave de război într-o zonă din deșertul Xinjiang folosită pentru exerciții militare. Imaginile din satelit arată eforturile Chinei de a-și dezvolta capacități de atac împotriva navelor de război ale marinei americane, pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud. (Reuters)

9. Cocktailul pe bază de anticorpi, dezvoltat de Regeneron ca tratament împotriva Covid-19, reduce riscul infecției cu 82%, pentru 8 luni, a anunțat compania citând rezultatele unui studiu clinic. (FoxNews)

10. După aproape două luni fără restricții, Danemarca va reintroduce pașaportul sanitar din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19, a anunțat luni premierul acestei țări. Numărul infecțiilor zilnice în țara nordică a ajuns la peste 2.000 în ultimele zile față de un pic peste 200 de cazuri zilnice la mijlocul lunii septembrie. În Danemarca, 85,9% dintre cei peste 12 ani au primit două doze de vaccin. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Ministrul de Externe din Tuvalu, Simon Kofe, și-a ținut discursul pentru conferința climatică Cop26 din apă, pentru a atrage atenția asupra pericolului reprezentat de creșterea nivelului marilor și oceanelor:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul trebuie să împrumute anul asta cu 41 miliarde lei mai mult ca anul trecut – Cronica dimineții
Angajatorii din sănătate au suspendat contractele a 40.000 de angajați, inclusiv cadre medicale – Cronica diminetii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău