Contractul Romgaz cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, tranzacția cea mai importantă din istoria companiei românești, va fi semnat azi – Cronica de Business

Dolarul american s-a menținut luni puțin sub maximul din ultimii 20 de ani în raport cu un coș de valute. (Reuters)

1. Contractul Romgaz cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, tranzacția cea mai importantă din istoria companiei românești, va fi semnat azi, în prezența premierului Nicolae Ciucă. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Romgaz a aprobat luni contractul cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră. În martie, contractul a fost aprobat de Consiliul de Administrație al Romgaz. (Profit.ro)

2. Apple a primit o plângere oficială antitrust din partea Uniunii Europene cu privire la modul în care gestionează serviciile de plată pentru iPhone, un domeniu în care autoritățile de reglementare spun că gigantul tehnologic preferă propria tehnologie față de platformele rivale. (Bloomberg)

3. Companiile listate pe bursele din întreaga lume au pierdut $2700 miliarde din capitalizare săptămâna trecută. Aceste companii valoarează $105.000 miliarde, echivalentul a 124% din PIB-ul global. (Link)

4. Indicele companiilor de tehnologie al bursei americane, Nasdaq, a înregistrat o scădere de 13% în aprilie, cea mai mare din octombrie 2008 până în prezent. De la începutul anului, scăderea Nasdaq este de 21%, cel mai slab început de an înregistrat vreodată. (WSJ)

5. „Nu mi se pare corect dacă ai un holding și ai 5 companii, fiecare generând 1 milion de euro, să plătești un impozit de 1% din cifra de afaceri. Nu e normal”. Declarația îi aparține lui Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor. (Hotnews)

Din Cronica diminetii: Încrederea în economia României a crescut pentru a treia lună consecutiv în aprilie, în pofida războiului din Ucraina, arată sondajul realizat de Comisia Europeană. Evoluția vine pe fondul expansiunii industriei și serviciilor, în timp ce semnalul din retail și construcții e în scădere. (Profit.ro)

6. Dobânda medie la creditul ipotecar pe 30 de ani, în SUA, a început anul la 3,29% și a ajuns luni la 5,55%. Marea majoritate, 95%, dintre cele mai mari 100 de piețe imobiliare din SUA sunt acum mai puțin accesibile, în creștere de la doar 6% cât era la începutul pandemiei, potrivit datelor Black Knight. Dacă dobânda medie ar mai crește cu doar 0.5% sau prețurile caselor ar crește cu doar 5%, accesibilitatea cumpărării unei locuințe ar fi cea mai inaccesibilă din istorie. (CNBC)

7. Administrația Biden a anunțat că va oferi o finanțare de $3,1 miliarde pentru a sprijini eforturile de a produce baterii și componente pentru vehicule electrice în Statele Unite. (CNBC)

8. Platforma Bringo, aplicație IT prin intermediul căreia produsele diferitelor magazine pot fi comandate și primite de cumpărători direct acasă, preluată în 2017 de grupul francez de retail Carrefour a consemnat anul trecut afaceri de 66,03 milioane de lei, de la 47,4 milioane de lei în 2020. Compania a închis anului 2021 cu un profit net de 22,75 milioane de lei, în creștere de peste 13 ori față de 2020, când acest indicator a atins 1,6 milioane de lei, după trei ani de pierdere. (Profit.ro)

9. Elefant Online, administratorul retailerului online elefant.ro, și-a majorat capitalul social cu 9,9 milioane de lei, la 74,9 milioane de lei, prin conversia unui credit și prin aporturi în numerar. (Profit.ro)

10. Zepto, un startup care livrează produse alimentare în 10 minute, fondat de doi adolescenți, a strâns $200 de milioane într-o rundă de finanțare condusă de Y Combinator. Evaluarea la care s-a făcut investiția este de aproximativ $900 de milioane. Zepto și-a început operațiunile acum 10 luni, în India. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Altex, afaceri de €1 miliard în 2020 – Cronica de Business
Vânzările în piața de IT, scădere de $300 miliarde în acest an – Cronica de business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău