Creșterea consumului începe să încetinească – Cronica serii

Euro a scăzut spre 4,72 lei, cel mai mic nivel din ianuarie până în prezent.

1. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la finalul consultărilor cu partidele în urma rezultatelor referendumului și alegerilor europarlamentare, că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Acest pact politic ar urma să prevadă transpunerea în legislație a interdicției amnistiei și grațierii și a interdicției de adoptare a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională. (Hotnews)

2. Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ca serie brută, cu 7,1%, ritm scăzut faţă de cel din luna precedentă, arată datele transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. După ce s-au diminuat cu 0,7% la nivel național pe parcursul lunii aprilie, prețurile apartamentelor (noi și vechi) au mai consemnat o scădere de 0,4% în mai. Suma medie cerută pentru o asemenea unitate locativă la nivel de țară a ajuns la 1.223 de euro pe metru pătrat, față de 1.228 de euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare. Tendința descendentă a pretențiilor vânzătorilor este evidentă în București și Constanța. (Profit.ro)

4. Astăzi au loc alegeri generale în Danemarca, imigrația și schimbările climatice fiind principalele subiecte care au animat campania electorală. (NYTimes)

5. Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de peste 2,17 miliarde de lei, la 30 aprilie 2019, în creștere cu 15,1% comparativ cu nivelul de la 30 aprilie 2018, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară. (Profit.ro)

6. NASA intenționează să lanseze un GPS „spațial” la finalul acestei luni. „Deep Space Atomic Clock” va măsura timpul necesar unui semnal sa ajungă de la un punct la altul.  (Futurism)

7. Lucrătorii de la cea mai mare fabrică din lume care produce Nutella, aflată în nordul Franței, au intrat în grevă blocând întreaga activitate. Ei cer o creștere a salariului de 4,5% și un bonus de 900 euro. (CNN)

8. Toate meciurile programate astazi la Roland Garros, între care şi cel al Simonei Halep cu Amanda Anisimova, au fost amânate din cauza ploii. Cel mai probabil meciurile vor avea loc joi. (News.ro)

9. Peste 40 de universități și institute politehnice din România au fost incluse în ediția din acest an a clasamentului U-Multirank creat de Comisia Europeană, care evaluează 1.711 universități din 96 de țări. Aflat la cea de a șasea ediție, clasamentul analizează instituțiile de învățământ superior în funcție de o serie de indicatori, grupați în cinci categorii principale: predare și învățare, cercetare, transferul de cunoștințe, orientare internațională și implicare regională. Per total, universitățile românești stau cel mai bine la dimensiunile predare/învățare și implicare regională, cele mai slabe rezultate fiind înregistrate la capitolele transferul cunoștințelor și orientare internațională. Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad a obținut cele mai multe calificative maxime (9, în urcare de la 8 la ediția precedentă), fiind urmată de Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca, cu 8 calificative A, de asemenea în creștere, de la 6 calificative A anul trecut. (Profit.ro)

10. Iar pentru că încep vacanțele,  am găsit 11 plaje „secrete” din Europa pe care le puteți vizită în această vara.  Trei sunt aproape, în Grecia, Turcia și Croația. (Link)

Promo: STIREA SERII de la iCEE.fest: UPGRADE 100: Mai mulți speakeri din zona creație / VR / AR / experiential marketing pleacă de la festivalul care se desfășoară la Bucuresti săptămâna viitoare direct la festivalul de la Cannes (unde prezintă, nu doar participă). Agențiile de creație au bilet special. Detaliile despre oferta pentru agențiile de creație si creativi sunt aici. Despre festival și cele 11 linii de conținut, în general, detalii aici. Dacă vrei să mergi la festival ai 15% discount (cod 15Cronica) in pasul 2 din “Book Now” de aici.

Fotografia serii – Un banner al celor de la Amnesty International afișat pe podul Vauxhall după ce președintele Trump a ajuns la Londra. Dan Kitwood/Getty Images:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Coaliția PSD Alde pierde majoritatea în Camera Deputaților
Cronica serii – Șef nou la ANAF, Mihaela Triculescu în locul lui Ionuț Mișa

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău