Critici dure la adresa Ministrulului Afacerilor Externe al UE după viziată la Moscova – Cronica Externă

Europa

1. Ministrul afacerilor externe al UE Josep Borrell s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov vineri în Moscova, în legătură cu situația lui Alexei Navalnîi, după patru ani de pauză de la vizita unui înalt oficial european în Rusia. După întâlnire, ambii au recunoscut o lipsă de încredere reciprocă, dar au promis să se întâlnească din nou săptămâna aceasta. (DW). Liderul grupului din PE „Înnoim Europa” Dacian Cioloş a precizat că i-a cerut Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă a UE Josep Borell să renunţe la vizita în Rusia, „atât timp cât nu duce în valiză instrumentele necesare pentru a-l determina pe Putin să îl elibereze pe Alexei Navalnîi. Acesta a adăugat că Borrell a fost umilit de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care nu doar că a insultat UE în prezenţa sa, dar a şi expulzat trei diplomaţi ai Germaniei, Poloniei şi Suediei fiindcă au participat la protestele pentru eliberarea lui Navalnîi. (News.ro)

Bonus: Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a intrat în al 70-lea an de domnie. (News.ro)

2. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a apărat programul comun de achiziționare a vaccinului COVID-19 și decizia de a nu aproba vaccinuri de urgență, dar a recunoscut că oficialii au ”subestimat” dificultatea de a asigura distribuirea vaccinurilor. UE s-a confruntat cu lipsa vaccinurilor și critici pentru ritmul lent al vaccinărilor. (Politico)

SUA

3. Președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor încheia sprijinul, inclusiv vânzările de arme, pentru operațiuni ofensive în Yemen. Biden a anunțat știrile în primul său discurs de politică externă ca președinte, în timpul căruia el a declarat că ”America is back” (Link) și a semnalat o schimbare în abordarea SUA a temelor internaționale (NYTimes). SUA au susținut mult timp coaliția condusă de Arabia Saudită, care luptă cu rebelii sprijiniți de Iran în Yemen, unde milioane de oameni se confruntă cu foametea, în contextul unei crize umanitare. (FT)

Orientul Mijlociu

4. Arabia Saudită a eliberat temporar doi cetățeni cu dublă cetățenie, americano-saudită, după ce i-a deținut mai mult de trei sute de zile pe temeiul unor acuzații legate de terorism, despre care avocații spun că sunt nedovedite și menite să eticheteze opoziția. Cei doi vor apărea într-o instanță saudită luna viitoare. (AlJazeera)

5. Iran a primit cinci sute de mii doze din vaccinul rusesc Sputnik V, primul transport de vaccinuri COVID-19 primit de iranieni. (Link)

Asia

6. Ministrul de externe al Chinei a acuzat BBC de producerea ”știrilor false”, după ce organismul de reglementare media al Marii Britanii a revocat licența canalului de știri chinez, citând îngrijorări legate de influența Partidului Comunist Chinez asupra televiziunii (Reuters). Anul trecut, Marea Britanie a expulzat trei jurnalisti etichetati ca spioni chinezi. (Telegraph)

7. Consiliul de Securitate al ONU a cerut juntei militare din Myanmar să o elibereze pe Aung San Suu Kyi și alți oficiali, în timp ce administrația Biden a declarat că armata ar trebui să renunțe la putere (Reuters). Indonezia și Malaezia au cerut o întâlnire de urgență a Asociației Națiunilor Asiei de Sud Est (ASEAN) pentru a discuta Myanmar. (Link)

8. Un purtător de cuvânt al ministrului de externe indian a asemănat recentul asalt asupra istoricului Red Fort din India de catre fermierii indieni, care protestează împotriva legilor agriculturii, cu insurecția din 6 ianuarie din Capitoliul SUA. Guvernul indian a încercat să suprime protestele în desfășurare, inclusiv prin restricționarea social media. (AlJazeera)

Africa

9. Fosta ministră de finanțe a Nigeriei, Ngozi Okonjo-Iweala este ultimul candidat rămas pentru poziția vacantă de director general al Organizației Mondiale a Comerțului, după ce candidata sud-coreeană și-a retras candidatura. Okonjo-Iweala ar fi prima africană și prima femeie care va conduce organizația. (Bloomberg)

America Latină

10. O posibilă nouă mutație a coronavirus, despre care se crede că a apărut în statul Jalisco, Mexic, se află sub investigație. Cercetătorii spun că tulpina potențială poartă o mutație la care oamenii cu imunitate la alte forme ale coronavirus sunt susceptibili. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Angela Merkel anunță măsuri fără precedent în Germania pentru a combate COVID-19 – Cronica Externă
Posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar fără un acord commercial devine din ce în ce mai posibilă – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău