Cronica de carte – Scriitorul norvegian Jo Nesbø va fi în România între 7 și 9 Mai

Cronica de carte, realizată de Jovi. Cum vi se pare? Va fi saptămânală, publicată duminica.

1. În perioada 7-9 mai, cunoscutul scriitor norvegian Jo Nesbø va fi prezent în România și va discuta cu cititorii români în cadrul mai multor evenimente din București și Brașov:

a. Marți, 7 mai, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Alături de Jo Nesbø se vor afla scriitorii George Arion și Michael Haulică. Moderatorul evenimentului va fi Magdalena Mărculescu, director editorial TREI. (Eveniment Editura Trei)

b. Miercuri, 8 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. La eveniment vor vorbi, alături de autor, George Volceanov, traducător, specialist în opera lui William Shakespeare și Laura Câlțea, filolog, blogger cultural. Moderatorul serii va fi Denisa Comanescu, directorul Editurii Humanitas Fiction. (Eveniment Editura Humanitas Fiction)

c. Joi, 9 mai, de la ora 18.30, la Librăria Șt. O. Iosif din Brașov. Alături de Jo Nesbø se vor afla scriitoarea Antoneta Galeș și Laurențiu Dulman, redactor Editura TREI.(Eveniment Editura Trei)

2. Zece autori britanici contemporani și un autor român stabilit în Marea Britanie vin la finalul lunii mai la București, ca invitați speciali ai proiectului „Marea Britanie – țară invitată de onoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest” (29 mai – 2 iunie 2019, Romexpo). Aceștia sunt: Claire North, Sarah Perry, Clare Mackintosh, Ross Welford, Nikita Lalwani, Arabella McIntyre-Brown, Mahsudei Snaith, Fiona Mozley, Kirsty Logan, Neal Layton, Eugen-Ovidiu Chirovici. (Bookfest.ro)

3. În perioada 13-19 mai, va avea loc cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la București. FIPB va prilejui publicului iubitor de poezie din capitală întâlnirea cu mai bine de 100 de poeți, nume importante ale literaturii contemporane, din peste 20 de țări, de pe 4 continente. Cele șapte zile de festival includ peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite, care vor avea loc în 16 spații culturale cunoscute din capitală. (Filme-cărți.ro)

4. Pe 23 aprilie – Ziua Internațională a Cărții, a avut loc Noaptea Cărților Deschise, o inițiativă a Editurii Litera. Arcul de Triumf și-a deschis porțile și a devenit astfel gazdă pentru 4000 de cititori, 2000 de cărți, 6 spații de lectură deosebit amenajate și un circuit pentru un concurs inedit de treasure hunt literar. Proiecția tematică de video mapping a transformat exteriorul monumentului într-o bibliotecă virtuală. Fiecare participant la eveniment a venit cu câte o carte drept bilet de intrare, cărți ce vor fi ulterior donate. (Editura Litera)

5. Arthur H., autor, compozitor și interpret singular în peisajul muzical francez, vine în România în luna mai pentru prima dată, la invitația Institutului francez, pentru două evenimente excepționale ce îmbină literatura si muzica: un performance literar și un concert inedit. Luni, 6 mai, ora 20:00, Arthur H va susține un performance literarintitulat „Arthur H lit Gherasim Luca”, în contextul expoziției Gherasim Luca: Héros-limite/Erou-limită de la Muzeul Național al Literaturii Române. Marți, 7 mai, ora 19:30, Sala Studio a Teatrului Național București va găzdui un concert inedit, în cadrul turneului de promovare a celui mai recent album al artistului francez, Amour chien fou. (Agerpres.ro)

6. Universitatea Transilvania din Brașov – Facultatea de Litere și S.C. Aula Magna, în parteneriat cu Editura Tracus Arte, organizează cea de-a șasea ediție a Concursului de Debut în Poezie „Alexandru Mușina”. Premiul „Alexandru Mușina” constă în acordarea sumei de 500 euro şi publicarea volumului câştigător la Editura Tracus Arte. (Observator cultural)

7.  A apărut volumul Pericolele percepției, de Bobby Duffy, care are un capitol special care detaliază modul în care românii percep diverse situații sociale. Lansarea cărții va avea loc joi, 16 mai, ora 18,30, la Cărturești Verona, în prezența autorului. Bobby Duffy este profesor de Politici Publice și director al Policy Institute din cadrul King’s College London. (Editura Publica)

8. Iulian Bocai se numără printre laureații ediției cu nr. 32 a prestigiosului Festival al primului roman de la Chambéry, Franța, pentru Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu, volum cîștigător al Concursului de Debut al Editurii Polirom, ediţia 2018. Autorul va participa la Chambéry, în perioada 22-26 mai 2019, la mai multe ateliere de traducere și mese rotunde dedicate cărții sale. (Editura Polirom)

9. Recomandări autori români, apariții noi sau reeditări:

– Copiii lui Irod. Raport moral asupra copiilor lăsați în grija statului, de Vlad Alexandrescu, Editura Humanitas;

– Mica mea inimă de om singuratic, de Vlad Drăgoi, Editura Polirom;

– Puterea fragilității, de Doina Cornea, Editura Humanitas;

– O sută de zile cu Monica Lovinescu, de Doina Jela, Editura Vremea.

10. Recomandări autori străini în traducere românească, apariții noi sau reeditări:

– Serotonină, de Michel Houellebecq, Editura Humanitas Fiction;

– Jurnalul unei scriitoare (Autobiografia), de Virginia Woolf, Editura Herald;

– Parentingul magic, de Hedvig Montgomery, Editura Trei;

– Un lup atârnă în cais, cu capul în jos, de Mo Yan, Editura Humanitas Fiction;

– Învățare, de Tara Westover, Editura Publica.

Fotografia ediției:

Arcul de Triumf la Noaptea Cărților Deschise, 23 aprilie 2019. Sursă foto: Pagina de facebook a Editurii Litera, Credit foto: Cristina Venedict Photography.

Ți-ar mai putea plăcea
Laureaţii celor mai importante premii literare ale anului 2023 – Cronica de Carte
Cele mai bune 116 cărți de citit în 2021 – Cronica de carte
3 comentarii la acest articol
  • Alexandra
    mai 12,2019 la 2019-05-12T16:21:03+03:000000000331201905

    Foarte binevenita aceasta cronica. M-as bucura dacă ați iniția si o cronica de carte pentru copii, una serioasa, în care sa fie semnalate aparitile de carte de copii/tineri valoroase, sa nu fie doar o alta înșiruire de noutăți pe criterii de marketing al editurilor. Mulțumesc.

  • mai 4,2019 la 2019-05-04T10:19:38+03:000000003831201905

    Excelenta. Felicitari Jovi, felicitari Orlando!

  • apr. 29,2019 la 2019-04-29T06:25:09+03:000000000930201904

    […] Am publicat ieri o cronică de carte, o puteți citi aici. […]

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău