Cronica de Tehnologie – Facebook a fost nevoita să comunice pe Twitter despre cea mai mare întrerupere a serviciilor sale

1. Serviciile Facebook, inclusiv WhatsApp, Messenger și Instagram, au fost afectate ieri de ceea ce pare a fi, în lipsa unei comunicării oficiale, cea mai mare întrerupere de până acum. Vreme de cel puțin 14 ore, începând cu ora 18, ora României, produsele companiei nu au putut fi accesate decât intermitent sau deloc. Problema, care s-a resimțit la nivel global, i-a determinat pe oficialii companiei să comunice prin intermediul rivalului Twitter. (CNN)

2. Juriștii și militanții pentru apărarea intimității susțin că marile companii își perfecționează sisteme de recunoaștere facială cu fotografii pentru care nu au acordul celor care apar în ele. Un exemplu este IBM, care a procesat 100 de milioane de fotografii de pe Flickr ce sunt licențiate sub Creative Commons, însă ai căror subiecți nu au nicio idee că sunt folosiți în acest fel. Pentru a-și perfecționa sistemele de recunoaștere facială, marile companii au nevoie de o cantitate cât mai mare de imagini pe care algoritmii să o proceseze. Google, spre exemplu, are la dispoziție imaginile salvate de proprii utilizatori pe Google Photos. (NBC News)

3. Startup-ul de eCommerce Jumia vrea să intre pe bursa de la New York. Compania care a devenit primul unicorn african în 2016, va deveni astfel și primul startup african care va intra pe una dintre cele mai mari burse din lume. (Tech Crunch)

4. China ar putea prinde din urmă Statele Unite în ceea ce privește cercetarea în domeniul inteligenței artificiale. Oamenii de știință chinezi au publicat în ultimii ani mai multe lucrări privind acest domeniu decât cei americani. Creșterea este mai accentuată începând cu 2017, de când guvernul chinez a decis să se implice mai mult. (Wired)

5. Compania americană de testare a ADN-ului FamilyTreeDNA le va permite clienților să blocheze accesul FBI la datele personale, după ce s-a aflat că agenția americană a primit acces la datele personale fără consultarea clienților. (NewScientist)

6. Apple negociază cu HBO, Showtime și Starz pentru includerea acestora în viitorul său serviciu de video streaming. În afară de conținutul propriu, care probabil nu va fi foarte bogat la început, Apple vrea ca prin serviciul său utilizatorii să poată accesa și alte servicii de streaming sub forma unor addon-uri. Apple ar urma să oprească un procent din veniturile generate astfel, probabil 30% cât este cazul și pentru aplicațiile și jocurile de iOS. Apple a anunțat un eveniment pentru 25 de martie, când se crede că își va lansa serviciul de streaming video. (Bloomberg)

7. Google a eliminat din Play Store peste 200 de aplicații care includeau un adware ce afișa reclame și în afara acestora. Codul mai făcea redirectări către site-uri cu reclame și chiar descărca singur aplicații – toate astea pentru a produce bani pentru cei care l-au creat din reclame și campanii de afiliere. Aplicațiile afectate însumau, conform statisticilor din Play Store, peste 150 de milioane de instalări. (Profit.ro)

8. Facebook este investigată în Statele Unite pentru modul în care a acordat acces altor companii la datele personale ale utilizatorilor săi. Printre cei vizați se numără doi producători importanți de smartphone-uri, care ar putea fi chiar Apple și Samsung, ce au avut înțelegeri cu Facebook în acest sens. (Profit.ro)

9. Google își restructurează divizia de hardware, mutând mai mulți angajați de la secțiile care se ocupau de tablete și laptopuri către alte proiecte. Restructurarea poate fi semnul că divizia condusă fostul executiv Motorola, Rick Osterloh, ar putea să nu mai producă cele două tipuri de dispozitive după ce nici Pixelbook și nici Pixel Slate nu au reușit să performeze cum își doreau cei de la Google. (Business Insider)

10. News Corp se alătură celor care cer “spargerea” Google, compania lui Rupert Murdoch considerând că mutarea este necesară pentru apărarea presei și a modelului de business bazat pe reclame. Într-o scrisoare de 80 de pagini, News Corp Australia susține că Google a creat un ecosistem în care încasează bani de la advertiseri în funcție de afișări în vreme ce tot el controlează rezultatele afișate pentru căutările online. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Începe CES 2020 – Cronica de Tehnologie
Piața PC-urilor a înregistrat în Q3 cea mai mare creștere YoY din ultimii 10 ani – Cronica de Tehnologie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău