Cronica diminetii – 12 agenti ai serviciilor secrete ruse pusi oficial sub acuzare de procurorii americani

1. 12 agenţi ai serviciilor secrete ruse au fost puşi sub acuzare în cadrul investigaţiei aflate în desfăşurare privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Acuzaţiile, formulate de procurorul special, Robert Mueller, au fost anunţate în timp ce preşedintele american, Donald Trump, se pregăteşte să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin. (CNBC)

2. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din Capitală a anunțat, pe facebook, că a primit de la DNA hotărâre de clasare a dosarului în care era acuzată, pe motiv că fapta nu există. Ea era acuzată de abuz în serviciu, fiind suspectată că ar fi falsificat contractul de închiriere dintre Spitalul de Oftalmologie şi firma care a luat spaţiul. Doctorul i-a acuzat pe Cătălin Tolontan și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în guvernul Ciolos, că au inițiat reclamația și că îi va acționa în judecată.

3. Datoria totală globală a atins un nou record ajungând la $247.000 miliarde, din care $186.000 aparțin altor sectoare decât cel financiar. Comparativ cu PIB-ul global, datoria reprezintă 318% din acesta, fiind pentru prima oară în ultimii doi ani când crește. (CNBC)

4. Rusia ar putea investi $50 miliarde în sectorul energetic din Iran, a declarat un oficial de la Tehreran după o întâlnire de două ore cu președintele Putin. Volumul tranzacțiilor comerciale dintre Iran și Rusia a crescut cu 36% în primele 4 luni din acest an. Iranul este sub embargo impus de Statele Unite și aliații săi, ceea ce îl forțează să caute soluții economice în Rusia și China. (MehrNews)

5. BMW poate deveni primul producător auto care să dețină majoritatea într-un joint venture ce operează în China. Conform actualelor reglementări, producătorii auto vestici trebuie să fie minoritari sau egali cu un partener local pentru a putea opera în China. (WSJ)

6. Google a anunțat că a rezolvat, în ultima versiune de Chrome, vulnerabilitatea cauzata de Spectre procesoarelor, dar browserul va consuma cu 10% mai multă memoriei RAM. (TheVerge)

7. Amazon ia în calcul să producă switch-uri pe care să le vândă clienților business ai AWS, intrând astfel pe o piață dominată de Cisco sau Juniper. (TheInformation)

8. Unul dintre cele mai vândute tricouri de pe un site de ecommerce din India a fost “conceput” de doi altgoritmi, pe calculator. (NYTimes)

9. Producția de ciment, 2017 via Statista:
China: 2400 milioane tone
India: 270 milioane tone
SUA: 86.3 milioane tone

10. Evenimente sportive majore astăzi: finală feminină de la Wimbledon dintre Serena Williams și Angelique Kerber, de la ora 16.00, finala mică de la Cupa Mondială, Belgia și Anglia, de la 17.00, Supercupa României la fotbal, CFR Cluj și CS U Craiova, de la 20.30.

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

 

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 54 miliarde lei a împrumutat Guvernul pe primele 7 luni – Cronica diminețiii
Deputatul care şi-a agresat soţia a fost exclus din AUR şi i se cere demisia din Parlament – Cronica dimineții