Cronica dimineții – 25 de ani de la genocidul din Rwanda

1. Astăzi se împlinesc 25 de ani de la genocidul din Rwanda, unul dintre cele mai oribile din istoria umanității. Între 500.000 și 1.000.000 de persoane au fost ucise, marea majoritate aparținând minorității Tutsi, la ordinul unor membri ai guvernului, aparținând grupului etnic majoritar Hutu. (Wiki)

2. Litoralul românesc este scena celei mai ample operaţiuni din istoria Poliţiei Române: 300 de oameni ai legii, 14 nave ale Gărzii de Coastă, jandarmi şi 12 scafandri verifică 90 de kilometri de plajă după ce mai multe colete cu droguri au fost aduse de curenţi la mal. Autorităţile cred că o nouă barcă ar fi eşuat în apropiere de ţărm şi de acolo ar ajunge la mal colete pline de cocaină de puritate înaltă. Poliţiştii au lansat şi un avertisment către populație, să nu deschidă pachetele și să sune imediat la poliție dacă găsesc un astfel de pachet. (Digi24)

3. Miercuri astronomii din întreaga lume vor ține șase conferințe de presă simultane pentru a prezenta prima imagine a unei Găuri Negre. (Phys)

4. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că dacă va câștiga alegerile de marți va anexa așezările israeliene din teritoriul ocupat West Bank, unde trăiesc 400.000 de evrei. Conform legilor internaționale, aceste așezări sunt ilegale deși Israelul contestă acest lucru. Declarația lui Netanyahu va înfuria populația palestiniană din West Bank, unde trăiesc 2,5 milioane de palestinieni. (BBC)

5. Un al doilea referendum pentru Brexit ar fi “ultima trădare” conform liderului camerei inferioare a parlamentului britanic, Andrea Leadsom. Opinia doamnei Leadsom apare într-un editorial din Sunday Telegraph. (Reuters)

6. Norvegia vrea să investească $14 miliarde în proiecte de energie regenerabilă. Banii vor veni din fondul suveran de $1000 miliarde, finanțat cu banii proveniți din vânzarea gazelor naturale și a petrolului. (TheGuardian)

7. Google a adăugat reclame în pagina de start a televizoarelor care ruleaza Android TV, fără să anunțe și fără a oferi utilizatorilor posibilitatea de a renunța la ele. (TheVerge)

8. Arabia Saudită a arestat săptămâna aceasta cel puțin nouă intelectuali, jurnaliști, activiști, plus familiile acestora. Două dintre persoanele arestate sunt femei, dintre care una este însărcinată, iar alți doi arestați au dublă cetățenie, americană și saudită. Cei arestați sunt suspectați că s-au plâns jurnaliștilor occidentali de tratamentul la care sunt supuse femeile aflate în închisorile din regat. Arabia Saudită se află sub supravegherea Vestului și a Statelor Unite după uciderea, anul trecut, a jurnalistului dizident Jamal Khashoggi. (NYTimes)

9. Contul de Instagram al prințului Harry și al soției sale, Meghan Markle, a depășit un record, atingând 1 milion de urmăritori în 5 ore și 45 de minute. Precedentul record era deținut de artistul sud coreean Kang Daniel, care reisise să strângă un milion de urmăritori în 11 ore și 36 de minute. (BBC)

10. Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a propus elaborarea unei noi legi ”anti-nepotism” pentru a împiedica efectuarea de angajări în administrația publică pe baza legăturilor de familie, scrie presa portugheză. Propunerea președintelui vine în contextul unui număr tot mai mare de scandaluri de nepotism înaintea alegerilor generale din Octombrie. (Profit.ro)

Promo: [Interviu exclusiv] Prima declarație a lui Andrei Roșu, C.E.O. – Chief Energy Officer la Crosul Companiilor B2Run https://www.youtube.com/watch?v=F5LxgNfYOZ0
Inscrie-te la Crosul Companiilor B2Run și primești sfaturi practice pentru un plus de energie și motivație la birou. Înscrieri pe B2run.ro

Fotografia dimineții – Graffiti desenat pe zidurile din Caracas, Venezuela, Miguel Gutiérrez/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Emisiile gazelor de seră ar putea scădea anul acesta, la nivel global, cu 8% – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Trump critică acordul făcut de Theresa May pentru Brexit

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău