Cronica dimineții – ALDE se aliază cu partidul lui Macron după alegerile europarlamentare

1. JP Morgan și-a revizuit prognoza pentru o recesiune în Statele Unite în următoare 12 luni, de la 65%, cât era la finalul anului trecut, la 15%. (TheEconomist)

2. Grupul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) va fi dizolvat după scrutinul europarlamentar, urmând să fie înlocuit de altă alianţă politică, a declarat liderul formaţiunii politice, Guy Verhofstadt. „Intenţionăm să creăm un nou grup, un grup global, un grup de centru pro-european, împreună cu Emmanuel Macron”, a declarat Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, în cursul unei dezbateri electorale. În România situația va fi mai complicată deoarece și alianța USRPLUS va adera la noul grup ceea înseamnă că vor fi aliați cu partidul condus de Tăriceanu, partener cu PSD la guvernare. (Hotnews)

3. Macedonia de Nord își va alege astăzi președintele, în al doilea tur, dintre cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur, de acum două săptămâni. Stevo Pendarovski, candidatul susținut de coaliția care guvernează țara, este favorit în fața Gordanei Siljanovska-Davkova, candidata naționaliștilor care s-au opus schimbării numelui țării după înțelegerea cu Grecia. (Reuters)

4. Uniunea Europeană are nevoie de un nou tratat comunitar, care să eficientizeze procesul decizional şi să prevadă sancţiuni dure pentru ţările care încalcă normele statului de drept şi principiile democratice, propune cancelarul Austriei, Sebastian Kurz. În contextul campaniei electorale premergătoare scrutinului europarlamentar, Sebastian Kurz, cancelarul Austriei şi liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP), propune, într-un interviu acordat publicaţiei Die Presse, „reformarea Uniunii Europene”. Liderul de la Viena pledează pentru actualizarea Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare în anul 2009, argumentând că s-a modificat contextul politic. (Hotnews)

5. Uniunea Europeană a publicat propuneri pentru protejarea comercianților și cumpărătorilor implicați în tranzacții online, dar reglementarea comerțului electronic va necesita probabil negocieri dificile cu Organizația Mondială a Comerțului. Reglementările OMC au fost redactate în mare parte în anii 1980 și 1990, înainte de revoluția internetului, iar marile puteri comerciale au idei divergente referitoare la comerțul electronic. Dintre cei 164 de membri ai OMC, 77 au convenit să încerce o actualizare a regulilor. (Profit.ro)

6. Bărbații care au HIV și folosesc medicamentele antiretrovirale nu mai transmit virusul partenerul sexual, relevă un studiu efectuat pe aproximativ 1000 de cupluri în care unul dintre bărbați era infectat. Rezultatele confirmă că virusul nu se mai poate transmite prin raport sexual ceea ce înseamnă că dacă toți pacienții cu HIV se tratează, nu mai pot apărea noi cazuri de infecție cu acest virus. (TheGuardian)

7. Recode.com, siteul de tehnologie lansat în 2014 de Kara Swisher și Walt Mossberg, a fost integrat în Vox.com. (NiemanLab)

8. Un test fără echipaj încheiat cu succes pe 2 mai le dă speranțe celor de la Blue Origin, compania fondată de Jeff Bezos, că ar putea lansa călătoriile turistice în spațiu la finalul acestui an. Compania vrea să transporte turiștii la 100 km deasupra Pământului unde vor experimenta lipsa gravitației pentru câteva minute. (Link)

9. Coca-Cola intră pe piața băuturilor alcoolice în Marea Britanie unde va lansa, în iunie, Coca-Cola Signature Mixers. Nouă băutură va fi disponibilă în patru sortimente, Smoky, Spicy, Herbal și Woody. (Marketingweek)

10. Cinci filme au generat până acum încasări de minim $2 miliarde: “Avatar,” “Titanic,” “Star Wars: The Force Awakens” și “Avengers: Infinity War.” Este foarte posibil ca “Avengers: Endgame” să ajungă lider după acest weekend, depășind cele două filme regizate de James Cameron. Ultimul film din seria Avengers avea, vineri dimineață, încasări de $1,79 miliarde la nivel worldwide. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Noul ministru britanic al Apărării, Penny Mordaunt. Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Băsescu: îl vom susține pe Iohannis în turul 2, la președinție
Comisarul general al Gărzii de Mediu: Poluarea face mai multe victime decât COVID-19 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău