Cronica dimineții – Alianța USR PLUS câștigă contestația și poate participa la Europarlamentare

1. USR şi PLUS pot candida împreună la alegerile europarlamentare, după ce ICCJ le-a admis aseară contestaţia la decizia BEC care interzicea participarea alianţei celor două partide la scrutin. ICCJ a acceptat contestaţia celor două partide, decizia BEC fiind astfel anulată. Decizia pronunţată de ICCJ este definitivă. (News.ro)

2. Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis Guvernului român că Laura Codruţa Kovesi este candidatul susţinut de PE pentru postul de procuror-şef european. Tajani a postat pe contul său de Twitter scrisoarea adresată autorităţilor de la Bucureşti. „Laura Codruţa Kovesi este candidatul Parlamentului European pentru şefia Parchetului European. Ea are toate calităţile necesare pentru a face o treabă excelentă. Avem nevoie de mai multe femei exemplare precum Laura Codruţa Kovesi în posturi de conducere”, scrie Tajani, postând şi documentul adresat lui George Ciamba, în calitate de preşedinte al Consiliului UE. (News.ro)

3. Banca Națională a României a făcut un studiu privind impactul OUG 114/2018, studiu prezentat și în cadrul întâlnirii la nivelul conducerii actualei coaliții de guvernare de către prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Documentul ajunge la concluzia că această taxă introdusă prin OUG 114 duce chiar la scădere economică, minus 0,6% in acest an, pe lângă alte multe alte efecte negative, impunându-se modificarea actului normativ. Printre efectele OUG 114, calculate pe baza unor modele econometrice de către BNR, se numără: scumpirea costului de finanțare a statului, presiuni de depreciere a leului, scăderea creditării populației și a companiilor, scăderea indicelui BET al Bursei. (Hotnews)

4. Senatoarea Elisabeth Warren, candidată la nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, a declarat că Google, Facebook și Amazon au acumulat prea multă putere și influența asupra societății, economiei și democrației. Ea propune, ca parte din planul pe care vrea să-l implementeze, dacă devine președintele Statelor Unite, regularizarea și “spargerea” acestor companii în firme mai mici prin anularea achizițiilor deja finalizate și interzicerea cumpărării de noi startup-uri. Este primul politician american candidat la funcția supremă care vorbește despre “spargerea” acestor giganți tech. (Link)

5. Guvernul a inclus două companii, Societatea Națională a Sării și Romaero, pe lista celor care vor intra în portofoliul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) și a scos șapte companii de pe listă, astfel că numărul acestora a coborât de la 33, în varianta de anul trecut, la 28, într-un proiect de Hotărâre de Guvern prezentat acum. Companiile eliminate de pe listă sunt Societatea Națională a Apelor Minerale, Compania Națională de Căi Ferate CFR, Telecomunicații CFR, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională de Radiocomunicații, Compania Națională Poșta Română și Uzina Termoelectrică Midia. (Profit.ro)

6. Economia Statelor Unite a adăugat 20.000 locuri noi de muncă în Februarie, mult sub așteptările analiștilor care estimaseră numărul la 180.000. Rata șomajului a scăzut însă la 3,8%, de la 4%, cât a fost în Ianuarie. (WSJ)

7. Americanii care vor călători în Europa, țările din zona Schengen, vor avea nevoie, începând cu 2021, de obținerea vizei emisă de ETIAS (European Travel Information and Authorization System). Obținerea vizei este justificată de creșterea măsurilor de securitate pentru prevenirea actelor de terorism și a migrației. Pentru obținerea vizei pe trei ani, cetățenii americani vor avea nevoie de un pașaport valid, o adresă de email și un card de debit sau credit. În prezent americanii nu au nevoie de viză pentru a călători în Europa pe o perioadă mai mică de 90 de zile. (Link)

8. Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că lucrează pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, despre care partidele aflate la putere la Roma consideră că sunt ineficiente şi afectează economia italiană. (Hotnews)

9. Vanzările de autoturisme pe combustibil au scăzut, oficial, anul trecut, în cele mai mari trei piețe din lume: China, Europa și Statele Unite. În China, cea mai mare piață auto din lume, este prima scădere din 1992. (Link)

10. Tot lotul echipei de fotbal feminin al naționalei SUA, 28 de jucătoare, a dat în judecată Federația de Fotbal a Statelor Unite pentru discriminare, acuzând diferențele de salarizare, cât de des joacă și locurile unde joacă, tratamentele medicale, condițiile de deplasare la meciuri și chiar felul în care sunt antrenate. SUA este campioană mondială la fotbal feminin și își va apăra titlul, în această vară, la mondialele din Franța. (NYTimes)

Fotografia dimineții:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
Lansare cu succes a rachetei SpaceX cu doi astronauți NASA la bord – Cronica dimineții
Romarm nu a vândut nicio mască de la izbucnirea pandemiei, deoarece liniile de producție cumpărate din China nu funcționează corespunzător – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău