Cronica dimineții – America unită la funeraliile fostului președinte George H.W. Bush

1. Naționala feminină de handbal a României a învins campioana europeană Norvegia, cu 31 la 23, la Europenele din Franța, și s-a calificat în grupa principala unde va întâlni Olanda, Spania și Ungaria. Primele două clasate din grupă se vor califica în semifinale.

2. Preşedintele Donald Trump şi cei patru foști președinți aflați în viață, au asistat împreună la funeraliile de stat ale lui George H.W. Bush, oferind o rară imagine de unitate într-o Americă divizată. Aflați în primul rând, în Catedrala Naţională de la Washington, Donald şi Melania Trump au urmărit ceremonia de aproape două ore, alături de trei foşti preşedinţi democraţi, Barack Obama, Bill Clinton şi Jimmy Carter şi de soţiile lor Michelle Obama, fostul secretar de Stat Hillary Clinton şi Rosalynn Carter, în timp ce George W. Bush, fostul președinte republican, a ținut un discurs in memoria tatălui său. (News.ro)

3. Directorul financiar al companiei chineze Huawei a fost arestat în Canada la cererea autorităților americane. Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei, Ren Zhengfei, este acuzată de încălcarea embargoului impus Iranului. (WSJ)

4. Cercetătorii australieni au dezvoltat un test care depistează, în 10 minute, prezența celulelor canceroase în corpul uman, cu o precizie de 90%. (CNN)

5. Trei despre Facebook: 1. Mailurile interne, făcute publice de parlamentul britanic, arată că Facebook s-a folosit de datele aplicației VPN Onavo, cumpărată pentru $100 milioane în 2013, pentru a analiza creșterea WhatsApp și a decide achiziția din 2014, pentru $19 miliarde (BuzzFeed). 2. În Martie, utilizatorii de Android au aflat că Facebook a colectat, prin intermediul aplicației Messenger, datele despre apelurile efectuate și sms-urile primite/trimise. Astăzi, prin intermediul mailurilor făcute publice, aflăm că a fost o decizie internă luată de Facebook pentru a colecta cât mai multe date despre utilizatori, chiar dacă știau că e vorba de date confidențiale, sensibile din punct de vedere PR (TheVerge). 3. În interiorul Facebook tensiunile au ajuns la un nivel maxim, angajații invocând un moment Sundar sau Dara, cu referirile la schimbările de CEO de la Google și Uber (Link)

6. Litrul de benzină a scăzut până la 5,02 lei, pret la OMV Petromul de pe Șoseaua Alexandriei din București (link), în timp ce țigările se vor scumpi de la 1 Ianuarie, din cauza creșterii accizei, cu 0,65 lei per pachet (link).

7. În Suedia vor începe, în organizarea ONU, negocierile de pace dintre guvern și rebelii Houthi pentru a pune capăt războiului civil din Yemen. Peste 6600 de civili au murit în conflictul, început în 2015, dintre guvernul susținut de o coaliție condusă de Arabia Saudită/Emiratele Arabe Unite si rebelii sprijiniți de Iran. (BBC)

8. Microsoft a făcut public un studiu, bazat pe datele de trafic, care arată că 162,8 milioane de americani nu au acces la internetul de mare viteză, aflați în special în mediul rural. Datele oficiale, furnizate de autoritatea ce reglementează piața de comunicații din Statele Unite, indică un număr mult mai mic, de 24,7 milioane, fara acces la astfel de servicii. (NYTimes)

9. La o lună de la lansarea primului sezon, Netflix a anunțat că va produce și sezonul doi din “Narcos: Mexico”. (Engadget)

10. Pantone a ales culoarea anului 2019, un portocaliu cu nuanțe de piersica pe care a numit-o “Living Coral”. (Quarz)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Conducerea PNL a votat începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului – Cronica dimineții
PLUS și USR continuă alianța politică – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău