Cronica dimineții – ANAF e in control la două bănci

1. Ministerul Sănătăţii precizează că distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condiţiile în care marţi s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă. Ministerul menţionează că ”rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare“ şi recomandă bucureştenilor ca, până la rezultatele definitive, apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. (News.ro)

2. ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) derulează în prezent controale la două bănci, vizând impozitul pe profit pentru câștigurile obținute în anii din urmă. În februarie, ANAF va începe verificările la o a treia instituție de credit, pentru profitul raportat în perioada 2013-2017. (Profit.ro)

3. Acțiunile Facebook au crescut cu 11% după anunțarea rezultatelor pe trimestrul 4 din 2018. Veniturile au crescut cu 30%, până la $16,9 miliarde, în timp ce profitul a fost de $6,88 miliarde, în creștere cu 61%. Creșterea de 30% a veniturilor este cea mai slabă din ultimii 6+ ani, de când compania s-a listat pe bursă. Numărul angajaților a crescut cu 42%, ajungând la 35.587. Prețul mediu al publicității vândute a scăzut cu 2%, însă oficialii companiei au declarat că sunt în căutarea unor noi modalități de a afișa reclamele utilizatorilor. (Reuters)

4. Bloomberg scrie despre planurile Apple pentru următorii doi ani, introducerea unei camere 3D în iPhone-uri, pentru a crește adopția AR, versiuni de iPad mai ieftine, precum și ce noutați va aduce iOS 13. (Link)

5. Apple a șters aplicația Facebook de research, care plătea minori pentru monitorizarea traficului de pe telefoane, și i-a revocat companiei certificatul ce-i permitea să publice aplicații interne, ce pot fi folosite și testate de către angajații rețelei sociale. În acest moment aplicațiile aflate în teste pentru Facebook, Messenger sau Instagram, precum și alte aplicații interne Facebook, cum ar fi cea care organizează transportul angajaților, nu funcționează, fiind blocate de Apple. (TheVerge)

6. Samsung și-a anunțat rezultatele financiare pe trimestrul 4 al anului trecut: venituri de $53,3 miliarde, în scădere cu 10% comparativ cu trimestrul 4 din 2017, profit de $9,7 miliarde, în scădere cu 29%. (TheVerge)

7. Și Tesla și-a anunțat rezultatele pe ultimul trimestru din 2018, peste $6 miliarde venituri și un profit de $210 milioane. Este pentru prima oară de la listarea companiei pe bursă, în 2010, când Tesla are profit în două trimestre consecutive. Musk speră să ducă producția Modelului 3 la 7000 mașini pe săptămână. (ArsTechnica)

8. 170 de țări folosesc produsele Huawei (TheEconomist). Cehia a exclus compania chineză de la o licitație pentru dezvoltarea unui portal financiar care să ajute populația la plata taxelor. (Reuters)

9. Numărul de imigranți în România:
1990: 140.000
2000: 130.000
2010: 170.000
2017: 370.000 (Link)

10. Biserica olandeză care a ținut slujbe non stop, 24 din 24, timp de 96 de zile, pentru a proteja o familie de migranți, a primit confirmarea că familia nu mai riscă expulzarea din țară. (NYTimes)

Fotografia dimineții:

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
USR propune, în programul de guvernare, că certificatul verde obligatoriu pentru orice activitate – Cronica dimineții
Patronatele acceptă creșterea salariului minim cu 200 de lei neimpozabili – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău