Cronica dimineții – Angela Merkel: Rusia rămâne un partener

1. Simona Halep a fost învinsă, cu scorul de 3-6, 6-4, 6-3, de belgianca Elise Mertens, locul 21 WTA, în finala turneului Qatar Open 2019 de la Doha. Mertens a cerut un time-out medical la scorul de 6-3, 2-1, pentru Halep, când românca era „pe val” După o pauză destul de lungă, meciul s-a echilibrat şi a fost câştigat de Mertens. În ciuda înfrângerii suferite, Halep va urca, de mâine, pe locul 2 WTA. (News.ro)

2. Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel ieri la cooperare globală și a apărat planul de a construi un gazoduct între Rusia și Germania, în cadrul Conferinței de Securitate din Munchen. Președintele american Donald Trump a criticat în mai multe rânduri planul de construcție al gazoductului și a acuzat Administrația de la Berlin că este „captivă” Rusiei, din cauza dependenței energetice. „Dacă în timpul Războiului Rece am importat cantități mari de petrol din Rusia, nu știu de ce ar trebui să fie mai rău acum. Rusia rămâne un partener. Geostrategic, Europa nu poate avea un interes în ruperea relațiilor cu Rusia”, a declarat Merkel. (Hotnews)

3. Bill Weld, fostul guvernator al statului Massachusetts, este primul Republican care își anunța candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2020, contestând felul în care Donald Trump conduce țara. (Link)

4. Aproape 200.000 de catalani au ieșit pe străzile din Barcelona pentru a protesta împotriva începerii procesului în care sunt judecați cei 12 lideri care au declarat independență provinciei în Octombrie 2017. Protestatarii au fluturat steaguri catalane, au strigat mesaje pro independența și au purtat bannere pe care scria “Autodeterminarea nu este o infracțiune”. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei 12 lideri riscă o condamnare la 25 de ani de închisoare. (BBC)

5. Mai mult de 2000 de activiști de extremă dreaptă, veniți din Germania, Ungaria, Suedia etc, au participat la un marș pe străzile Sofiei, în memoria generalului Hristo Lukov, fost ministru de război și cel care a condus o alianță a partidelor pronaziste din Bulgaria anilor ‘30-‘40. Participanții, cei mai mulți tineri, purtând haine cu însemnul svastika, au aprins torțe și au folosit salutul nazist în timpul marșului. Congresul Mondial al Evreilor, alte organizații similare și partidele politice din Bulgaria au cerut ca marșul să fie anulat. (Reuters)

6. Heather Nauert, nominalizarea președintelui Trump pentru poziția de ambasador SUA la ONU, a anunțat că își retrage candidatura. (Bloomberg)

7. Un sistem bazat pe AI, testat pe datele a 600.000 de pacienți chinezi, care au fost într-un spital în ultimele 18 luni, a diagnosticat, cu o precizie de 90%, cazurile de astm, în timp ce pentru bolile gastrointestinale precizia a fost de 87%. Medicii au diagnosticat aceeași pacienți cu o precizie între 80 și 94%, pentru astm, și între 82 și 90%, pentru bolile gastrointestinale. (NYTimes)

8. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, ar fi făcut o ofertă de $6,8 miliarde pentru preluarea clubului Manchester United. Oferta este dublă față de valoarea pe bursă a clubului. Familia americană Glazer deține clubul, pe care l-a cumpărat acum 14 ani cu aproape 1 miliard euro, preluând însă și datoriile. Dacă vor accepta oferta vor avea un profit de peste 2 miliarde euro. Clubul rival, Manchester City, este deținut de familia regala din Abu Dhabi. (Link)

9. Franța a aprobat adaptarea documentelor necesare pentru școli, înlocuind “mama” și “tată” cu “părinte 1” și “părinte 2”, modificarea fiind făcută pentru cuplurile de același sex.

10. “Synonymes”, regizat de israelianul Nadav Lapid şi produs de Saïd Ben Saïd şi Michel Merkt, a câştigat aseară trofeul Ursul de Aur al celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin. (News.ro)

Fotografia dimineții este o caricatură:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Doar aproximativ 25 la sută din populaţia peste 80 de ani s-a imunizat – Cronica dimineții
De astăzi se renunţă la masca de protecţie în aer liber şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău