Cronica diminetii – Aproape 3 milioane de elevi încep astazi şcoala în întreaga ţară

1. Novak Djokovic a câștigat US Open după ce l-a învins pe Juan Martín del Potro în trei seturi, 6-3, 7-6(4), 6-3. Este al treilea US Open câștigat de sârb care l-a egalat pe Pete Sampras având 14 trofee de Grand Slam câștigate.

2. Cele două principale alianțe politice din Suedia sunt despărțite doar de 0.3% în rezultatele alegerilor de ieri. Alianța Social Democraților, a prim ministrului Ștefan Lofven, a câștigat alegerile cu 40.6%, în timp ce Alianța de centru dreapta a obținut 40.3%. Extrema dreaptă, Sweden Democrats, a obținut 17.6%, în creștere de la 12.9%. Liderii celor două mari alianțe au anunțat că nu vor discuta cu Sweden Democrats ceea ce va duce, cel mai probabil, la un blocaj. (BBC)

3. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost prezent aseară la Antena3 unde a făcut mai multe declarații: “Cred cu tărie că trebuie să fie un candidat comun PSD-ALDE la alegerile prezidenţiale. Sunt absolut convins că Iohannis nu va mai fi preşedintele României începând cu 2019” (News.ro); La sfârşitul lui septembrie sau la începutul lui octombrie ar urma să aibă loc o remaniere guvernamentală (News.ro); “Ideea amnistiei nu este o iluzie juridică. Ministrul Justiţiei nu trebuie să o mai lungească mult, ci să găsească soluţii pentru ca efectele abuzurilor să fie şterse.” (News.ro); “Sunt suficiente elemente ca să vorbim de o tentativă de lovitură de stat în 10 August. Au fost proteste finanţate, se pare că şi din extern. Săptămâna viitoare vor apărea dovezile.” (News.ro)

4. Aproape 20% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 20 de ani şi 64 de ani, populaţia ţintă pe piaţa muncii, trăiau în 2017 în altă ţară din Uniunea Europeană, cel mai ridicat procent dintre cele 28 de ţări membre, se arată în „Raportul asupra inflaţiei”, realizat de Banca Naţională a României. (Hotnews)

5. Facebook a anunțat că a șters 1,3 miliarde de conturi false în 6 luni, cele mai multe fiind create, cel mai probabil, în scopuri comerciale. Ritmul în care apar conturile false depășește ritmul operatorilor facebook de a șterge aceste conturi. (NYTimes)

6. Leslie Moonves, CEO-ul CBS, unul dintre cei mai puternici directori executivi din industria americană de televiziune, își va da demisia ca urmare a acuzațiilor de hărțuire sexuală și asalturi asupra mai multor femei. (WSJ)

7. Instalarea, într-un număr mare, de eoliene și panouri solare în Sahara ar putea transforma deșertul într-o zonă verde, conform unui studiu. Infrastructura pentru energie regenerabilă ar putea crea un ciclu care să reducă temperatura și să aducă ploile în deșert, ceea ce ar transforma complet una dintre cele mai mari regiuni aride de pe planetă. Cu o suprafață de 9.2 milioane km pătrați, Sahara este cel mai mare deșert de tip cald de pe Pământ, și al treilea deșert, după Antarctica și Arctica, de pe planetă. (Independent)

8. Gigantul chinez de ecommerce Alibaba a anunțat că Daniel Zhang, CEO-ul companiei, va prelua poziția de chairman de la Jack Ma, într-o tranziție care va dura un an. Anterior NYTimes anunțase că Ma se va retrage complet începând de astăzi pentru a se dedica activităților filantropice din educație. (WSJ)

9. Amazon a cumpărat 20.000 de van-uri Sprinter de la Mercedes Benz pentru propria flotă de livrări. Cantitatea reprezintă 20% din numărul total de van-uri pe care-l are UPS, al doilea cel mai mare curier din Statele Unite. (Bloomberg)

10. Aproximativ 2,9 milioane de elevi încep astazi şcoala în întreaga ţară. Anul şcolar are 34 de săptămâni şi se va încheia în 14 iunie 2019, după 168 de zile lucrătoare. Potrivit statisticilor, aproape 3.900 de unităţi nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar 20 la sută dintre clădirile în care vor învăţa copiii nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. (News.ro)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Democrații pregătesc moțiunea de suspendare a președintelui Trump – Cronica dimineții
Ministrul Sănătăţii: Elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău