Cronica diminetii – Aproape o treime din locuințele din România au WC-ul în afara casei

1. Deși Tribunalul Bucureşti a declarat nelegală grevă de avertisment declanşată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou în data de 15.11.2018, pe motiv că USLM nu a respectat Legea dialogului social, sindicaliștii nu fac niciun pas înapoi. Ei vor recurge miercuri la greva generală, a declarat Florin Crișu, consilier al președintelui Sindicatului de la metrou, Ion Rădoi. “Nu spune nicăieri că dacă greva de avertisment a fost declarată nelegală, aceasta trebuie reluată și nu se poate trece la cea generală. Singurele schimbări pot interveni dacă se ajunge la o înțelegere cu Metrorex, însă nu sunt semne și lipsesc negocierile”, a declarat el. (Digi24)

2. Toate bursele din Asia au deschis în scădere după ce bursa americană a închis pe minus, în special din cauza companiilor de tehnologie, clienții vânzând acțiuni Apple, ceea ce a dus la o scădere de 3% pentru indicele Nasdaq. (Reuters) Toate acțiunile grupului FAANG – Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google – au intrat în bear market, pierzând cel puțin 20% față de cotația cea mai ridicată din ultimele 52 de săptămâni. Pierderea Facebook se apropie de 40%, urmată de cea a Netflix, cu 35%. (CNBC)

3. Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel în Fizică de anul acesta a declarat că este implicat în mod real în proiectul din România, care va fi cel mai puternic laser din lume. Ceea ce a făcut România este spectaculos”, a afirmat Gérard Mourou. Primul laser de 10 PetaWatt (PW) va funcționa în primăvară, “când România ar trebui să fie gata să ofere cea mai mare putere laser din lume. Cred că acesta va fi un eveniment demn de paginile New York Times”. (EduPedu)

4. Aproape o treime (29,7%) din locuințele din România au WC-ul în afara casei, ceea ce ne plasează pe ultimul loc în Europa la capitolul toaletelor moderne, conform Eurostat. Media europeană a locuitorilor care nu au toaleta în casă este de doar 2,4%. România este urmată de Bulgaria (16,7%), Lituania (12,2%), Letonia (10,9%), Estonia (6,1%) și Ungaria (3,9%). (Digi24)

5. PayU România a devenit procesatorul de plăți electronice al Vodafone România, al doilea jucător local de telefonie mobilă, cu un portofoliu de aproape 10 milioane de clienți. Operatorul a renunțat la Netopia, unul dintre cei mai mari jucători locali de profil, după 8 ani de colaborare. (Profit.ro)

6. Raportul Google Temasek estimează că internetul, masurat prin veniturile realizate de ride-hailing, e-commerce, online media, online travel, online food delivery, music subscriptions si video on demand, va genera peste $240 miliarde pe an în 2025, în Asia de Sud-Est. Anul acesta estimarea este de $72 miliarde, in crestere cu 37% fata de anul trecut. (CNBC)

7. Zenith, agenția de media parte din grupul Publicis, estimează că anul viitor investițiile în publicitatea online de tip programmatic vor ajunge la 2/3 din total investiții în media digitală. (Link)

8. Ivanka Trump, fiica președintelui Trump, angajată pe poziția de consilier la Casa Albă, a trimis anul trecut sute de mailuri în interes oficial de pe contul personal de email, ceea ce contravine regulilor federale. În campania electorală din 2016, Donald Trump a acuzat-o pe Hillary Clinton de folosirea unui server personal de mail în perioada cât a fost Secretar de Stat. (TheGuardian)

9. Jonah Peretti, CEO-ul BuzzFeed, a declarat că ar putea fuziona cu alte siteuri rivale pentru a putea negocia mai bine cu companii de tipul Google și Facebook, principalii generatori de trafic pentru publisherii online. (NYTimes)

10. Half-Life a implinit 20 de ani (TechCrunch), iar Netflix a anunțat că “Avengers: Infinity War”, unul dintre ultimele filme Marvel care va fi disponibil pe platformă, va fi disponibil din 25 Decembrie (Engadget)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com

Ți-ar mai putea plăcea
ONU: Anul 2020 a fost al treilea cel mai călduros an de la debutul înregistrărilor meteorologice – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Netflix va lansa trei filme exclusiv în cinematografe

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău