Cronica diminetii – Arabia Saudita expulzeaza ambasadorul canadian/productia de energie eoliana si solara a atins primul TW

1. Mihaela Buzărnescu, locul 24 WTA şi cap de serie numărul 5, a câştigat primul trofeu din carieră, după ce a întrecut-o, cu 6-1, 6-0, pe sportiva Maria Sakkari din Grecia, locul 49 WTA, în finala competiţiei de categorie Premier de la San Jose. (News.ro)

2. Guvernul nu intenționează să renunțe la salariul minim pe economie în mediul privat, ideea avansată în acest sens de ministrul Finanțelor fiind o opinie personală, transmite ministrul Muncii. „Exclus! Nu există așa ceva în programul de guvernare. De altfel, înțeleg de la domnul Teodorovici că este o opinie personală. Noi avem în plan creșterea salariului minim anual”, a spus ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, la Antena 3. (Profit.ro)

3. A doua campanie de selecție de candidați pentru șefia DNA va începe astăzi și va ține o lună, interviurile urmând a fi susținute la începutul lunii septembrie, iar o concluzie să fie prezentată pe 6 septembrie, potrivit calendarului anunțat de ministerul Justiției. (Hotnews)

4. Numărul morților în urma cutremurului de ieri din insula Lombok, Indonesia, a ajuns la 91, iar autoritățile cred că va crește ținând cont de sutele de răniți și miile de case afectate. A inceput evacuarea turistilor de pe insula. (Reuters)

5. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat aseară, la Antena 3, că documentul pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru înaltă trădare este finalizat, dar că încă PSD şi ALDE nu au luat o decizie în această privinţă. (News.ro)

6. Arabia Saudită a decis expulzarea ambasadorului Canadei, Dennis Horak, căruia i-au dat 24 de ore pentru a părăsi țara. Decizia vine după ce săptămâna trecută ministrul de Externe canadian, Chrystia Freeland, a criticat regatul, cerând respectarea drepturilor omului și cerând eliberarea activiștilor care luptă pentru aceste drepturi. Saudiții au anunțat și înghețarea oricăror noi proiecte comerciale. (WSJ)

7. Producția de energie eoliană și solară a atins primul terawatt-ora undeva la începutul lunii Iulie, după ce datele arată ca la 30 iunie, în întreaga lume, capacitatea de producție ajunsese la 1013 GW. Estimarea pentru atingerea a 2TW este mijlocului lui 2023, costul fiind cu 46% mai scăzut decât suma investită în atingerea primului TW, care a fost de $2300 miliarde. Producția între eolian și solar este destul de echilibrată, vântul generând 54%, în timp ce soarele 46%. În 2015, totalul capacităților de producție de energie din lume ajunsese la aproximativ 170.000 TWh. (Bloomberg)

8. Donald Trump a recunoscut duminică faptul că fiul său s-a întâlnit cu o avocată rusă ”pentru a obţine informaţii” despre rivala sa în alegerile prezidenţiale din 2016, Hillary Clinton, şi a catalogat ”total legală” o întâlnire denunţată drept un indiciu a unei tentative de complicitate cu Moscova. (News.ro)

9. Astăzi se împlinesc 73 de ani de la atacul cu bomba atomică asupra Hiroshimei.

10. Roverul Curiosity, aflat pe Marte, a împlinit ieri 6 ani. (Quarz)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul nou-născuților înregistrați în primele 6 luni ale anului 2020 este cel mai mic din ultimii 7 ani – Cronica dimineții
Guvernul britanic a cerut o nouă amânare a Brexitului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău