Cronica dimineții – Astăzi au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova

1. Un protest este anunţat în această seară, în Piaţa Victoriei, împotriva ordonanţei de urgenţă care modifică legile justiţiei. Mişcările civice Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Iniţiativa România şi Rezistenţa au anunţat un protest pentru duminică, între orele 18 şi 23.59, în Piaţa Victoriei, împotriva OUG care modifică legile justiţiei. La protest şi-au anunţat participarea şi parlamentarii USR. (News.ro)

2. Aproape trei milioane de alegători cu drept de vot din Republica Moldova sunt chemaţi astăzi la urne pentru a alege noul parlament de la Chişinău, în cadrul unui scrutin ce are loc simultan cu un referendum privind reducerea numărului de deputaţi, de la 101 la 61. La actualul scrutin concurează 14 partide politice şi un bloc electoral. Pentru a accede în parlament, partidele trebuie să depăşească pragul electoral de 6%, din totalul de voturi, iar blocurile electorale pragul de 8%. (Digi24)

3. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus, la congresul socialiștilor europeni care are loc la Madrid, ce i-a transmis lui Liviu Dragnea: să respecte valorile fundamentale legate de statul de drept, fără să poată exista vreun compromis în acest domeniu. “Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale! Şi Liviu a spus că vor face acest lucru și vom avea discuţii în zilele și săptămânile următoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru noi, asta e o linie roșie pentru Europa”, a spus Timmermans. (Hotnews)

4. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, angajat într-o adevărată probă de forţă cu opozantul său Juan Guaido, a anunţat că întrerupe relaţiile diplomatice cu “guvernul fascist” al Columbiei, de unde Guaido încearcă să introducă ajutoare umanitare în Venezuela. Columbia este unul dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite din America de Sud. Guaido a anunțat că se va întâlni luni, la Bogota, în Columbia, cu vicepreședintele american, Mike Pence. (News.ro)

5. Angajații Microsoft protestează împotriva deciziei companiei de a semna un contract de $480 milioane cu armata americană pentru oferirea căștilor AR HoloLens ce îi va ajuta pe soldați să anticipeze mișcările inamicului și să fie mai preciși când trag cu armele. Petiția care a circulat în companie precizează că angajații nu au semnat pentru a dezvolta arme și cer companiei să spună cum le este folosită munca. (TheGuardian)

6. Deși a pierdut $25,4 miliarde în trimestrul patru al anului trecut, Berkshire Hathaway, compania de investiții condusă de Warren Buffett, a închis 2018 cu un profit de $4 miliarde. Pierderea cea mai mare, $3 miliarde, în Q4 , a fost generată de Kraft Heinz, unde Berkshire Hathaway detine 27%. (Quarz)

7. Noile sisteme de divertisment amplasate în scaunele avioanelor conțin o cameră care i-ar putea înregistra pe pasageri, au confirmat companiile aeriene American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines și Singapore Airlines. Toate cele patru companii au declarat că aceste camere nu sunt și nu au fost active vreodată, fiind amplasate pentru viitoare servicii ce ar putea fi oferite la bordul avioanelor, cum ar fi conferințe video. (AP)

8. Arabia Saudită a anunțat că prințesa Rima bint Bandar al-Saud va prelua poziția de ambasador al regatului în Statele Unite. Este pentru prima oară când regatul saudit numește o femeie intr-o poziție de ambasador. (BBC)

9. Ariana Grande este primul artist, de la The Beatles, în 1964, care are trei single-uri pe primele trei poziții în clasamentul Billboard Hot 100. (CNBC)

10. Jeremy Hunt, ministrul britanic de externe, a făcut o gafă în timpul vizitei în Slovenia, numind țara gazdă un “fost vasal sovietic”, ignorând sau neștiind faptul că Slovenia a făcut parte din fosta Yugoslavie. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Soldați ai armatei din Venezuela patrulează la granița cu Brazilia, în Pacaraima, Ricardo Moraes/Reuters:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica, o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Curtea Constituţională obligă guvernul să dubleze alocațiile copiilor – Cronica dimineții
Cronica dimineții – A fost lansat programul Start-Up Nation, ediția 2018-2019
2 comentarii la acest articol
 • Cippy
  feb. 24,2019 la 2019-02-24T14:30:34+02:000000003428201902

  nu v-am mai scris de mult, dar am continuat sa va urmaresc, as promised. sunteti tari, prindeti esentialul si, in plus, ce ma intereseaza pe mine. keep up the good work! 🙂

  • Orlando Nicoara
   feb. 24,2019 la 2019-02-24T15:44:19+02:000000001928201902

   Multumiri, ajuta feedbackul, chiar venit la intervale mari de timp 🙂

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău