Cronica dimineții – Bursa americană înregistrează noi recorduri

1. S&P 500 și Nasdaq, indicii bursei americane, au închis cu recorduri ședința bursieră din această noapte. S&P 500 a depășit recordul înregistrat pe 20 Septembrie anul trecut, în timp ce Nasdaq a ajuns la un nivel peste cel înregistrat pe 29 August 2018. (WSJ)

2. Parlamentul European a votat săptămâna trecută construcția unei baze de date comune, numită Common Identity Repository (CIR), care va conține datele a peste 350 milioane persoane, cetățeni EU și non EU. CIR va agrega datele de identificare (nume, data nașterii, numărul pașaportului, alte date de identificare) cu datele biometrice (amprente și scan facial). La CIR vor avea acces autoritățile de la punctele de graniță din toate țările UE, precum și forțele de ordine. (ZDNet)

3. Președintele Chinei, Xi Jinping, a transformat Armata Populară de Eliberare într-o forță care reduce în ritm rapid decalajele față de armata Statelor Unite – iar în unele domenii vitale chiar a depășit-o, scrie Reuters , într-o amplă analiză dedicată dezvoltărilor militare ale gigantului asiatic, concluzionând că „o victorie a Americii asupra Chinei într-un război regional nu mai este asigurată”. Pentru prima dată in ultimii 500 de ani, China are puterea militară de a domina mările din largul coastei. Un conflict între China și Statele Unite în aceste ape ar fi distructiv și sângeros, în special o ciocnire în Taiwan, potrivit ofițerilor superiori americani. „Statele Unite ar putea pierde”, a declarat Gary Roughead, fost șef al operațiunilor navale, care a deținut cea mai înaltă poziție în Marina SUA până în 2011. (Hotnews)

4. Românii sunt printre cei mai harnici angajați din lume, iar România are cea mai mare creştere de productivitate din Europa și dintre țările dezvoltate ale lumii, potrivit Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Criza forței de muncă i-a făcut pe mulți patroni să găsească soluții să producă la fel de mult cu mai puțini oameni, însă economiștii de la noi spun că mai avem mult până când să producem cât un neamț, englez sau francez. (StirileProtv)

5. Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis aseară președintelui Klaus Iohannis propunerile de ministri interimari după ce șeful statului a refuzat numirea noilor ministri propuși de PSD. „Premierul Viorica Dăncilă va transmite în această seară președintelui Iohannis propunerile de numire a vicepremierului Ana Birchall, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Justiției, a ministrului Eugen Teodorovici, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene și a ministrului Radu Ștefan Oprea, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”, se arată într-un comunicat al Guvernului. (Hotnews)

6. Guvernul Dăncilă a redactat un avertisment clar pentru inițiatorii proiectului prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur, liderul PSD Liviu Dragnea și senatorul PSD Șerban Nicolae: proiectul trebuie să aibă avizul Băncii Centrale Europene. (Profit.ro)

7. O serie de impozite și taxe locale din București vor fi majorate începând cu 2020, în expunerea de motive a proiectului pe această temă adoptat ieri de Consiliul General precizându-se că, potrivit Legii privind Codul fiscal, sumele respective se indexează anual, până pe 30 aprilie, în funcție de rata inflației pentru anul fiscal anterior. Pentru clădirile cu cadre din beton armat sau pereți exteriori din cărămidă arsă sau din alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, care beneficiază de instalații de apă, canalizare, electrice și încălzire, valoarea impozabilă crește la 1.060 lei/metru pătrat. (Profit.ro)

8. Liderul nord-coreean Kim Jong Un se întâlneşte cu preşedintele rus Vladimir Putin maine, la Vladivostok, un port în Extremul Orient rus, la Oceanul Pacific, a anunţat Iuri Uşakov, un consilier de la Kremlin. Acesta urmează să fie primul summit între dictatorul nord-coreean şi liderul rus. (News.ro)

9. Avocații a două case de avocatură americane au anunțat că au identificat 180 de lideri ai organizației Boy Scouts of America implicați în abuzuri sexuale la New York și New Jersey. Ei susțin că la nivelul Statelor Unite sunt peste 12.000 de victime ale celor aproape 8.000 de membri ai organizației acuzați de abuzuri sexuale asupra minorilor. (CBS)

10. Masayoshi Son, miliardarul japonez fondator al Softbank, a pierdut $130 milioane din tranzacțiile cu bitcoin. Son a cumpărat bitcoin în perioada când cotația era sus și a vândut la prețuri sub cel de achiziție. (WSJ)

Fotografia dimineții – În București au apărut trotuarele cu trei borduri (sursa foto):

Ți-ar mai putea plăcea
Alegeri anticipate in Republica Moldova – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Vom trai 150 de ani?

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău