Cronica dimineții – China amenință Canada în urma arestării fiicei fondatorului Huawei

1. Ministerul Justiţiei a preluat preşedinţia Consiliului European JAI / Justiţie şi Afaceri Interne, anunţă pe pagina sa de Facebook ministrul Tudorel Toader. Avansarea negocierilor referitoare la propunerea de Regulament privind probele electronice în materie penală şi numirea procurorului-şef european se numără printre priorităţile României în cele șase luni de mandat. (News.ro)

2. Președintele USR, Dan Barna, a declarat că nu se pune problema ca fostul premier Dacian Cioloș, președinte fondator al Mișcării România Împreună, să participe la europarlamentare pe listele USR, fiind de dorit o alianță electorală care să genereze liste comune, după înregistrarea partidului lui Cioloș. (Profit.ro)

3. Primarii Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj-Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea) au semnat, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţei Vestului, iniţiativă prin care se doreşte atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării. (News.ro)

4. Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, şi prim-ministrul, Edouard Philippe, au susţinut declaraţii de presă, aseară, în care au prezentat un bilanţ provizoriu al manifestaţiilor „vestelor galbene” ce au avut loc în Paris şi în mai multe oraşe din Franţa. Ei au asigurat că situaţia este sub control şi au precizat că este momentul dialogului. Un număr de 1.385 de persoane au fost reţinute, iar 974 au fost plasate în custodie. Pe mai multe străzi ale capitalei franceze au fost folosite gaze lacrimogene. (News.ro)

5. China l-a chemat la discuții pe ambasadorul Canadei la Beijing, cerând că directoarea financiară a Huawei să fie imediat eliberată sau Canada își asumă consecințele refuzului. Meng Wanzhou se află în arest de la 1 Decembrie și poate fi extrădată în Statele Unite unde riscă 30 de ani de închisoare pentru implicarea băncilor americane în operațiuni ce au încălcat embargoul impus Iranului. (TheGuardian)

6. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat „violenţa disproporţionată” a autorităţilor franceze faţă de participanții la protestele „vestelor galbene”, remarcând că dezordinea domneşte pe străzi şi precizând că urmăreşte situaţia „cu preocupare”. El a apreciat că Europa a eşuat în ceea ce priveşte democraţia şi drepturile omului și a mai afirmat că ceea ce se întâmplă arată că nu imigranţii sau musulmanii, ci propriii cetăţeni zdruncină securitatea Europei. (Digi24)

7. Peste 415.000 routere din întreaga lume, în special cele produse de MikroTik, au fost infectate cu malware pentru a mina cryptomonede. (TNW)

8. Speranța de viață a scăzut, cu 1,2 luni, în Statele Unite, anul trecut comparativ cu 2016. (Video)

9. Netflix va plăti $100 milioane către AT&T/WarnerMedia pentru a avea, anul viitor, exclusiv , pe platforma, serialul “Friends”. (Recode)

10. Din cauza poluării, 1,2 milioane de persoane au murit anul trecut în India, 51,4% dintre acestea fiind sub 70 de ani. (Quarz)

Fotografia diminetii:

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
China va deschide spitalul cu 1000 de paturi, construit în 10 zile, pentru pacienții infectați cu coronavirus – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură dacă reorganizarea ELCEN nu va fi aprobată

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău