Cronica dimineții – China anunță că își rezervă dreptul de a folosi forța pentru unirea cu Taiwanul

1. Studiu: Peste 500 de mii de copii, elevi și studenți au emigrat din România între 2007 și 2017. Capacitatea guvernului de a produce bunăstare pentru cetățeni contribuie semnificativ la decizia de a migra. (Edupedu)

2. Președintele chinez Xi Jinping a declarat, într-un discurs oficial, ca țara sa își rezervă dreptul de a folosi forța pentru unirea cu Taiwan și va lua toate măsurile necesare pentru a combate forțele externe care susțin conceptul de “Taiwan independent”. (BBC)

3. NASA a confirmat că sonda New Horizons a trecut cu bine de Ultima Thule, cel mai îndepărtat obiect ceresc studiat vreodată de om și aflat la aproximativ 6,4 miliarde de kilometri de Pământ. (Hotnews)

4. Aproape 5 milioane de femei au făcut un lanț uman lung de 620 km in Kerala, India, cerând egalitate între sexe și acces la un important templu Hindu. Pentru a avea un termen de comparație, distanța de la București la Oradea este de 591 km. (BBC)

5. ANCOM a anunțat că de ieri, 1 ianuarie 2019, ca urmare a scăderii tarifului reglementat, pentru majoritatea planurilor tarifare va crește volumul de date ce pot fi consumate în roaming în Uniunea Europeană (UE) și SEE (UE + Norvegia, Islanda și Liechtenstein), fără aplicarea unor taxe suplimentare. Totodată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, scad cu 25% și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, de la 6 la 4,5 euro/GB. (Profit.ro)

6. Turiștii străini sosiți în România au cheltuit 5,236 miliarde lei, în primele 9 luni din 2018. (Profit.ro)

7. Viktor Orban a fost singurul șef de guvern din UE prezent la ceremonia de inaugurare, din prima zi a anului, a noului președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro. Acesta, un conservator de extrema dreapta, a declarat ca Brazilia a fost eliberata de socialism si corectitudine politica. (Reuters)

8. Persoanele intersexuale din Germania se pot identifica începând cu 1 ianuarie printr-un al treilea gen, conform unei noi legi adoptate în decembrie. Persoanele care nu se încadrează în definiţia biologică de femeie sau bărbat, pot alege acum categoria „divers” în documentele oficiale. Cei care aleg această opţiune vor avea nevoie de un certificat de la medic. (News.ro)

9. Statele Unite și Israel au părăsit oficial UNESCO, organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știința și Cultura. Decizia a fost luata anul trecut, cele două țări acuzând organizația de părtinire pro Palestina. (Link)

10. În 1979, CIA a prezis că industria oțelului din China va ajunge la nivelul celei din SUA, Rusia și Japonia. Astăzi China are o industrie a oțelului de trei ori mai mare decât a celor trei țări combinate, având mai mult de jumătate din producția mondială. (WSJ)

11. Netflix a șters de pe platforma un episod al show-ului “Patriot Act”, al comediantului Hasan Minhaj, la cererea oficială a Arabiei Saudite. Episodul, în care Hasan vorbește despre războiul din Yemen și implicarea prințului moștenitor în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a fost șters doar de pe serviciul disponibil în Arabia Saudită. (Link)

12. “Venom”, “Avengers: Infinity War”, “Aquaman”, “Bohemian Rhapsody”, “Black Panther” și “Fifty Shades Freed” sunt filmele care au generat cele mai mari încasări anul trecut în cinematografele din România. Filmele de Oscar “The Shape of Water” și “Three Billboards outside Ebbing, Missouri”, precum și câștigătorul marelui premiu de la Cannes 2018, “Shoplifters”, nu au intrat în top 50. (News.ro)

13. Știrea pozitivă din 2018: Un raport ONU arată că gaura din stratul de ozon de deasupra Polului Nord se va acoperi până în 2030, iar în 2060 stratul va fi refăcut complet în toată lumea. (Gizmodo)

Fotografia diminetii, un barbat urmareste focurile de artificii de pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro:

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
România avea, luni, depozitele de înmagazinare a gazului umplute la capacitate de 72,5% – Cronica dimineții
Gazprom și-a majorat de 4 ori exporturile în România în primele 7 luni ale acestui an – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău