Cronica diminetii – China si Etiopia blocheaza la sol toata flota de avioane Boeing 737 MAX 8

Am lansat Cronica Sportivă ieri si dintr-o eroare, pentru care îmi cer scuze, ați primit-o ca newsletter. Cronica Sportivă va fi disponibila zilnic pe site, iar în curând vă veți putea abona separat la newsletter.

1. Autoritatea care gestionează transportul aerian din China a decis în această dimineață să oprească temporar de la zboruri toate avioanele Boeing 737 MAX 8. Decizia vine după incidentul de ieri, când un astfel de model s-a prăbușit în Etiopia, la șase luni de la tragedia în care a fost implicat un alt aparat similar, în Indonesia. Ambele avioane erau noi. O decizie similară a fost anunțată si de Etiopia.  (WSJ)

2. Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, s-a arătat dispus să renunțe la „unele mici chestiuni” din controversata ordonanță de urgență 114, dar a denunțat un „lobby extraordinar de puternic cu ramificații în toată lumea” și o formă de șantaj „indirect sau direct. „Până acum guvernul nu a cedat”, a spus acesta, invitat la Antena 3. Însă, atunci când „este posibil să pierdem foarte mult pe piața externă” din cauza amenințărilor de reducere a ratingului de țară, pe fondul acestui „lobby extraordinar de puternic, cu ramificații în toată lumea”, „în momentul acela trebuie să fii un pic mai dispus la dialog”, a continuat Vâlcov. „Dacă ar exista o pierdere foarte mare când o agenție de rating ar coborî ratingul e bine să renunți la unele astfel de mici chestiuni”, a continuat el, fără a preciza concret la ce prevederi are de gând să renunțe Guvernul. (Hotnews)

3. Numărul salariaților din București era, la finele lunii Decembrie 2018, de 1.014.597 persoane, în scădere cu 3.616 persoane comparativ cu luna anterioară, dar în creștere cu 25.015 persoane față de aceeași perioadă din 2017, conform datelor Institutului Național de Statistică. Câștigul salarial mediu brut, era, la finele anului 2018, de 6.505 lei (4.945 lei în Decembrie 2017), iar cel net de 3.882 lei (3.545 în Decembrie 2017). (Profit.ro)

4. Potrivit Raportului de sustenabilitate fiscală pe 2018 al Uniunii Europene, publicat în Ianuarie 2019, datoria externă a României ar putea trece pragul de 60% din PIB în mai puţin de zece ani, dacă nu se petrece nicio schimbare în politicile economice aplicate în prezent. De la doar 35,1% din PIB, la finele anului trecut, ar urma să depăşim nivelul de 50% din PIB, în 2025 şi să urcăm la 61,9%, în 2029. (Cursdeguvernare)

5. În alegerile parlamentare din Estonia, de la începutul lunii, 44% din voturile exprimate, adică 247.232 din 561.131, au fost înregistrate online, prin sistemul de e-vot, stabilind un nou record. Sistemul de vot online a fost implementat pentru prima oară în țară baltică în 2005. (ZDNet)

6. Scott Petty, șeful departamentului de tehnologie al Vodafone, a declarat că interzicerea tehnologiei Huawei pentru 5G din Marea Britanie ar putea „costa sute de milioane și va afecta în mod dramatic afacerea noastră 5G”. Petty a mai declarat că o astfel de interdicție pusă în practică în Marea Britanie ar însemna ca Vodafone să elimine echipamentul Huawei din rețeaua sa existentă 4G. (Economica)

7. Fostul președinte catalan, Carles Puigdemont, care trăiește într-un exil autoimpus în Belgia, va candida la alegerile europarlamentare de pe 26 Mai, pe lista partidului Junts per Catalunya. Puigdemont, în vârstă de 56 de ani, a fugit din Spania în Octombrie 2017, în momentul în care Madridul a decis să conducă direct Catalonia, după ce regiunea și-a proclamat unilateral independenţă în baza unui referendum considerat ilegal de justiţia spaniolă. “Este momentul să facem încă un pas pentru internaţionalizarea dreptul Cataloniei la autodeterminare, din inima Europei către toată lumea”, a scris Puigdemont pe Twitter. Nu este clar dacă Puigdemont va putea depune jurământul ca membru al Parlamentului European, dacă va fi ales. Puigdemont şi alţi cinci foşti lideri catalani, aflaţi în exil în ţări din Europa, ar fi arestaţi dacă s-ar întoarce în Spania, fiind acuzați de rebeliune. (Hotnews)

8. IBM Research va folosi Inteligența Artificială pentru a detecta, din testele de sânge, probabilitatea ca o persoană să se înbolnăvească de Alzheimer, cu mult înainte ca simtomele bolii să apară sau ca scanarea creierului să evidențieze posibile semne ale bolii. (Engadget)

9. Bruxelles-ul a acceptat promisiunile venite din partea a patru mari studiouri de la Hollywood, Disney, NBCUniversal, Sony Pictures și Warner Brothers, precum și Sky UK, de a ridica restricțiile teritoriale, în interiorul UE, pentru programele lor, care vor fi vândute în bloc. Decizia va schimba piața de pay TV din Europa deoarece va da posibilitatea unui utilizator să acceseze un film nou lansat indiferent din țara unde locuiește, eliminând bariera teritorială. În acest moment studiourile își vând producțiile separat, în fiecare țară, ceea ce face ca un utilizator din România să nu aibă acces la un film care a fost lansat de Netflix în Germania dar nu se regăsește pe platforma din țara noastră. (FT)

10. Hanko, ștampilă personală folosită de băncile japoneze încă din anii 1800, nu va mai fi necesară pentru operațiunile bancare din Japonia. În prezent, fără hanko nu poți deschide un cont bancar sau retrage bani din cont la unele dintre cele mai mari bănci japoneze. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Un sătean și-a dus bivolii la spălat în apele termale din Bitlis, Turcia, unde temperatura apei este de 40 grade Celsius, Anadolu Agency/Getty Images:

Promo: Buchetulzilei.ro vă ofera în fiecare zi un buchet special de flori la prețul de 99 lei.

Ți-ar mai putea plăcea
Parametrii bugetului pe 2020: deficit bugetar de 3,5%, creștere economică de 4,1%, curs mediu de 4,75 lei/euro și o inflație medie anuală de 3,1% – Cronica dimineții
Parlamentarii britanici i-au respins toate cererile premierului Boris Johnson – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău