Cronica diminetii – Chinezii vor lansa un satelit care va străluci de 8 ori mai intens decât Luna

1. Președintele Iohannis a ratat prima zi a Consiliului European de la Bruxelles, de miercuri, precum și reuniunea Partidului Popular European, după ce și-a prelungit vizita în sudul Italiei, mergând, împreună cu soția sa, la Pompei. La reuniunea Partidului Popular European s-au stabilit candidații pentru şefia Comisiei Europene. (Adevarul)

2. Creșterea economică a Chinei a încetinit în trimestrul 3, fiind de 6.5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Este cel mai mic procent înregistrat în ultimii 9 ani, ultima oară când s-a înregistrat o scădere mai mică a fost în trimestrul 1 al anului 2009, adică imediat după instalarea crizei. (Reuters)

3. Partidele politice primesc anul acesta 180 milioane de la bugetul de stat, de 6 ori mai mult decât anul trecut. Cele mai mari sume se duc către PSD și PNL, care, în Septembrie, au primit peste 35 milioane lei, respectiv peste 16 milioane lei, contribuții aferente lunilor Iulie, August și Septembrie. Comparativ, în Ianuarie anul trecut, PSD primea puțin peste 700.000 lei, iar PNL aproape 350.000 lei. (Digi24)

4. Deși deține 199 de siteuri care piratează conținut video, România este cea mai promițătoare țară din regiune în lupta împotriva pirateriei. (Broadbandtvnews)

5. Consiliul General al Municipiului București a aprobat lista zonelor unde va fi interzisă debranșarea de la RADET. (Link)

6. Apple a anunțat un eveniment de prezentare pe 30 Octombrie unde va anunța, cel mai probabil, noile versiuni de iPad și Mac. (Bloomberg)

7. 50.1% dintre respondenții unui sondaj, utilizatori ai aplicației în ultimele 6 luni, nu au știu că WhatsApp este deținută de Facebook. Un procent mai mare, 56.4%, nu știau că Waze, pe care l-au folosit în ultimele șase luni, este deținut de Google. (TechCrunch)

8. Un judecător din Finlanda l-a condamnat la 22 luni de închisoare pe fondatorul unui site pro-rus, pentru defăimare. Ilja Janitskin și alți doi jurnaliști au primit și o amendă de 136.000 euro. Cei trei sunt acuzați de inițierea unei campanii împotriva jurnalistei de investigație Jessikka Aro, care a dezvăluit existența unei grupări organizate de “postaci” pro Rusia. (BBC)

9. O companie chineză are în plan să lanseze în 2020 un satelit care să strălucească de 8 ori mai intens decât Luna pentru a putea înlocui iluminatul stradal din orașul Chengdu. (Quarz)

10. Un adult consumă, în medie, 2000 de particule de plastic aflate în sare, în timpul unui an. 36 din 39 de branduri de sare analizate conțin particule de plastic, au descoperit cercetătorii din Coreea de Sud, împreună cu cei de la Greenpeace Asia de Est. Concentrația cea mai mare se găsește în sarea marină și ar proveni din reziduurile de plastic aruncate în apă. (NatGeo)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Putin acuză NATO de faptul că participă la Războiul din Ucraina prin furnizarea de armament – Cronica dimineții
Mugur Isărescu: România nu este în recesiune şi nu crede că va intra în recesiune – Cronica dimineții