Cronica dimineții – Creștin Democrații germani au ales-o pe protejata Angelei Merkel pentru a conduce partidul

1. Procurorii federali au anunțat că președintele Trump a dat indicații avocatului său, Michael Cohen, pentru plata celor două femei cu care ar fi avut relații extraconjugale și ale căror dezvăluiri i-ar fi amenințat campania electorală din 2016. Este pentru prima oară când Trump este legat de încălcarea unei legi federale. Este ilegal în Statele Unite să faci plăți care pot influența alegerile, fără să anunți acest lucru în rapoartele financiare ale campaniei. În acest moment nu e clar ce implicații legale poate avea această acuzație pentru Trump, procurorii cerând doar condamnarea lui Cohen. (AP)

2. Uniunea Creştin Democrată a ales-o, cu 51,7% din voturi, pe Annegret Kramp-Karrenbauer, o apropiată a Angelei Merkel, să conducă partidul. Alegerea doamnei Kramp-Karrenbauer îi va permite, cel mai probabil, Angelei Merkel să rămână cancelar încă 3 ani, până la finalul actualului mandat. (News.ro)

3. Franţa se pregăteşte de cele mai mari proteste din ultimii ani. Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să iasă în stradă, nemulţumiţi de politicile guvernului şi preşedintelui Emmanuel Macron. Se anunţă momente extrem de tensionate, ţinând cont de violenţele de weekendul trecut. Muzeul Luvru şi Turnul Eiffel vor fi închise astazi, la fel şi magazinele de lux de pe Champs Elysee, iar pe străzi vor fi scoase blindate, o premieră pentru ultimii 13 ani. În total, aproape 90.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în întreaga ţară. (Digi24)

4. Bursa americană a închis în scădere săptămână, iar acțiunile Apple și Alphabet/Google au pierdut tot ce câștigaseră în acest an. (CNBC)

5. În aceeași zi în care s-a anunțat că Lyft a depus actele pentru IPO, același lucru l-ar fi făcut și Uber. Fiecare dintre cele două companii concurente va încerca să urgenteze procesul listării pe bursă astfel încât să se poată lista înaintea celeilalte. Ultima evaluare Uber este la $76 miliarde, iar listarea s-ar putea face la $120 miliarde. (CNBC)

6. Preşedintele Donald Trump este tentat adesea să încalce legea, este ”indisciplinat” şi puţin înclinat să se informeze în detaliu citind rapoartele, afirmă fostul Secretat de Stat, Rex Tillerson, concediat de Trump în Martie (News.ro). Replica lui Trump a venit imediat, pe Twitter, unde l-a făcut pe Tillerson “dumb as rock” și “lazy as hell”. (Link)

7. 68% din populația lumii va locui în orașe la nivelul anului 2050. (NYTimes)

8. Astăzi se deschide sezonul de schi în Poiană Braşov, unele părtii fiind practicabile în totalitate, altele doar pe anumite porţiuni. Tot astăzi vor fi pornite și instalaţiile de transport pe cablu. (News.ro)

9. Fostul ciclist american, Lance Armstrong, dovedit că s-a dopat, este unul dintre primii investitori în Uber. Armstrong a investit câteva zeci de mii de dolari, indirect, în Uber, în 2009, când evaluarea companiei era de $3,7 milioane. (CNBC)

10. China a lansat o sondă spațială care va aseleniza, în Ianuarie, pe partea întunecată a Lunii. Este prima misiune spațială care își propune să ajungă în respectiva zonă a satelitului natural al Pământului. Pentru a rezolva problema comunicațiilor, blocate în partea întunecată, chinezii au lansat un satelit dedicat pentru această misiune. (Space)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Rareș Bogdan: Ne mai lipsesc 24 de voturi pentru a avea alegeri anticipate în Aprilie – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Teleormanleaks cu documente de la Tel Drum

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău