Cronica diminetii – Dan Voiculescu cere verificarea surselor de finanțare pentru anumite siteuri de știri, Dragnea îi răspunde

1. Tim Berners-Lee, inventatorul www-ului, a anunțat Solid, un proiect la care lucrează, ce are ca scop descentralizarea web-ului prin mutarea controlului asupra datelor la utilizator. (Link)

2. Uniunea Europeană a anunțat că legea care reglementează identificarea digitală a intrat în vigoare pe 29 Septembrie. Legea prevede că cetățenii țărilor UE își pot folosi cardul de identitate, permisul de conducere, cardurile bancare oriunde în țările membre fără să mai fie nevoie de prezența fizică. Același lucru este valabil și pentru depunerea declarațiilor pentru taxe, accesarea dosarelor medicale sau folosirea serviciilor publice. (Link)

3. Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune că „la un moment dat” trebuie dată o amnistie, fie prin lege în Parlament, fie prin Ordonanţă de Guvern, dar să fie dată atunci când se consideră momentul potrivit. Dragnea a susţinut că nu vrea amnistia în favoarea lui. „Nu, domnule, nu pentru mine. Să dea o amnistie din care să mă excludă pe mine”, a spus liderul PSD. (News.ro)

4. Sondaj: procentul adulților americani care utilizează internetul (89%), folosesc smartphone-uri (77%) și au cont pe rețele de socializare (69%) s-a plafonat, datele suferind puține modificări față de 2016. (PewResearch)

5. Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a semnat o lege care reinstalează, în statul american, regulile Net Neutrality din perioada Obama. Guvernul american, prin Departamentul de Justiție, a răspuns imediat dând în judecata California și cerând reinstalarea regulilor decise de administrația federală. Procurorul general, Jeff Sessions, a declarat că internetul este reglementat de guvernul federal, nu de către state. (WSJ)

6. Dan Voiculescu a atras atenția, într-o postare pe blogul său, că anumite site-uri de știri, printre care G4Media și PressOne, fac parte dintr-un „grup ocult” care ar avea ca scop „susținerea unor interese ce doresc dezbinarea românilor”. Voiculescu atrage atenția Guvernului că acestea nu-și anunță transparent sursele de venituri și cere o atenție specială din partea Executivului și a serviciilor de informații. (Hotnews) Liviu Dragnea a spus că Dan Voiculescu are mare dreptate să ceară Guvernului și serviciilor secrete să verifice sursa de finanțare a unor site-uri de știri, iar Guvernul ar trebui să facă un proiect de lege pentru transparentizarea finanțării. (Hotnews)

7. Estonia a dat în judecată firma franco-olandeză Gemalto, cerând despăgubiri de 152 milioane euro, pentru o breșă de securitate descoperită anul trecut în ID-urile electronice ale cetățenilor, produse de această firmă. Estonia s-a declarat cea mai digitală țară din lume, introducând conceptul de “e-government”. (Reuters)

8. Arabia Saudită a pus pe hold planul de a construi, împreună cu Softbank, cel mai mare parc de panouri solare din lume, o investiție de $200 miliarde. În acest moment cel mai mare proiect de panouri solare se află în Egipt și a necesitat o investiție de $3+ miliarde. (WSJ)

9. 90,72% dintre alegătorii care au participat la scrutinul consultativ de ieri, din Macedonia, au aprobat noua denumire de ”Republica Macedonia de Nord”, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorala după numărarea a aproape jumătate din voturi. (News.ro)

10. Cercetătorii americani au creat o vopsea ce poate fi aplicată pe orice suprafață, reducându-i temperatura cu până la 6 grade Celsius. (ScienceMag)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educației: Noul examen de Bacalaureat ar urma să se aplice în anul 2027 – Cronica dimineții
25% din populaţia eligibilă la nivel naţional a fost vaccinată – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău