Cronica diminetii – Erste Group vede euro la 4,8 lei anul viitor

1. Naționala de handbal feminin a României s-a calificat în semifinalele campionatului European din Franța unde va întâlni Rusia, mâine, de la 18.30. În urma calificării în semifinale ne-am asigurat prezența la Campionatul Mondial de anul viitor.

2. Erste Group, grupul bancar austriac acționar majoritar la BCR, se așteaptă ca leul să piardă din valoare față de euro anul viitor și să ajungă aproape de 4,8/euro, în condițiile unei situații fiscale dificile, combinată cu o creștere economică mai mică și cu adâncirea dezechilibrelor externe. De asemenea, după ce coaliția PSD/ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, Erste se așteaptă la o creștere a instabilității politice, ceea ce va face dificilă consolidarea fiscală, în condițiile în care partidele se află în modul de campanie electorală permanentă. (Profit.ro)

3. 82% dintre directorii financiari intervievați în cadrul unui sondaj cred că o recesiune va avea loc în Statele Unite la începutul anului 2020 și aproape 50% cred că acest lucru se va întâmpla anului viitor, potrivit Duke University/CFO Global Business Outlook. (Hotnews)

4. Premierul britanic Theresa May a câştigat votul de neîncredere în Partidul Conservator cu 200 de voturi pro şi 117 împotrivă. O majoritate de 200 de parlamentari conservatori au susţinut-o pe May în votul de neîncredere declanşat în propriul partid după ce prim-ministrul a anunţat că nu va mai participa la alegerile interne din 2022. În urma rezultatului, May nu va mai putea fi contestată timp de un an. (News.ro)

5. Revolut, startupul fintech britanic care operează și în .ro, a anunțat că a primit licența bancară de la Banca Centrală Europeană. Licența îi va permite să dezvolte servicii bancare similare cu cele din oferta unei banci tradiționale, inclusiv plata salariului în contul Revolut. (CNBC)

6. Ookla, compania care colectează datele despre conexiunile de internet din întreaga lume, și-a publicat raportul anual pe 2018. România este prezentă în clasamente prin orașul Turda, aflat în topul orașelor cu cea mai mare creștere a conexiunilor de tip gigabit, de 2,636%. (Link)

7. Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Donald Trump, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru infracţiuni care includ declaraţii false în faţa Congresului şi plăţi ilegale făcute către două femei cărora le-a cumpărat tăcerea privind aventurile extraconjugale ale preşedintelui american. Cohen a declarat că a comis acele infracţiuni „dintr-o loialitate oarbă” faţă de preşedinte. (News.ro)

8. Oficiali americani au declarat că hackerii care au spart sistemele de securitate ale lanțului de hoteluri Mariott, de unde au colectat datele personale a aproape 500 milioane de persoane, au legătură cu serviciile secrete chineze. (AP)

9. Femeile care au născut recent au un risc de a se îmbolnavi de cancer la san mult mai mare decât cele care nu sunt mame, relevă un nou studiu publicat de Centrul pentru studierea cancerului de la Universitatea din North Carolina. Mamele până în 55 de ani prezintă un risc cu 80% mai mare de a dezvolva acest timp de cancer în primii cinci ani de la naștere, protecția dată de naștere apărând abia după 20 de ani. Rezultatul contrazice ceea ce se știa până acum, că mamele sunt protejate de cancerul la sân. (USAToday)

10. Aseară s-a terminat faza grupelor în Liga Campionilor, iar echipele calificate în optimi sunt următoarele: Borussia Dortmund, FC Barcelona, Paris Saint-Germain, FC Porto, Bayern Munchen, Manchester City, Real Madrid, Juventus Torino, Atletico Madrid, Tottenham, Liverpool, Schalke 04, Ajax Amsterdam, Olympique Lyon, AS Roma şi Manchester United. Optimile vor avea loc în Februarie și Martie, partide tur retur, iar programul meciurilor va fi aflat luni, când are loc tragerea la sorți.

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună ianuarie din ultimii 141 de ani – Cronica dimineții
Pădurea tropicală absoarbe mai puțin dioxid de carbon decât acum 30 de ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău