Cronica dimineții – Eugen Teodorovici vrea să elimine prețurile in euro

1. După alegerile europarlamentare toate partidele de opoziție ar trebui să înceapă discuțiile pentru un candidat unic la Primăria Capitalei, a declarat președintele USR, Dan Barna, la interviurile HotNews.ro. Tot, după euroalegeri, USR și PLUS vor decide dacă vor avea un candidat la prezidențiale. (Hotnews)

2. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a ridicat, în Comitetul de Supraveghere Macroprudențială de la BNR, problema exprimării prețurilor în lei, doar cu posibilitatea afișării și echivalentului în euro, și nu invers, cum este practicat acum pentru anumite bunuri și servicii. Teodorovici a susținut că la viitorul comitet de la BNR va veni și cu o propunere în acest sens. România vrea sa treacă la moneda euro in următorii 5-7 ani. (Profit.ro)

3. La două luni de la vizita președintelui Maduro în Turcia, unde s-a întâlnit cu președintele turc Erdogan, a fost înființată o firmă, Sardes, care a transferat din Venezuela în Turcia, în mai puțin de un an, aur în valoare de $900 milioane. Turcia este una din țările mari, alături de China și Rusia, care și-au declarat susținerea pentru Maduro. (Bloomberg)

4. Împrumuturile luate de americani, pentru consum, carduri de credit, pentru plata studiilor sau cumpărarea de autoturisme, au depășit, pentru prima oară, $4000 miliarde. Nivelul de $3000 miliarde a fost atins în Iunie 2013. (AP)

5. Cele mai mari companii auto, după capitalizarea pe bursă, Ianuarie 2019:
🇯🇵 Honda: $50 miliarde
🇩🇪 BMW: $53 miliarde
🇺🇸 Tesla: $53 miliarde
🇺🇸 GM: $55 miliarde
🇨🇳 SAIC: $56 miliarde
🇩🇪 Daimler: $60 miliarde
🇩🇪 VW: $83 miliarde
🇯🇵 Toyota: $195 miliarde

6. Procentul adulților care nu dețin un telefon mobil, 2018:
India 35%
Indonezia 29%
Canada 25%
Mexic 24%
Filipine 23%
Brazilia 17%
Nigeria 17%
Japonia 8%
Rusia 7%
Australia 6%
Franța 6%
Germania 6%
SUA 6%
UK 5%
Spania 2%

7. Johnson & Johnson va fi prima companie pharma care va afișa prețul medicamentelor în reclamele tv.  (CNN)

8. “Apex Legends”, jocul lansat de EA pentru a concura cu Fortnite, a înregistrat 10 milioane de jucători la 3 zile de la lansare. (Reuters)

9. Noile calcule arată că galaxia Andromeda, care conține mii de miliarde de stele, nu se va ciocni cu galaxia noastră, Calea Lactee, decât peste 4,5 miliarde ani, cu 600 milioane ani peste estimarea inițială, de acum 5 ani. (NYTimes)

10. IKEA și-a cerut scuze după ce a pus la vânzare o hartă în care Noua Zeelandă nu există. (BBC)

Fotografia dimineții – A început demolarea podului Morandi, din Genoa, care s-a prăbușit în vara trecută, Luca Zennaro/EPA:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Azi începe etapa a treia a campaniei de vaccinare anti-Covid – Cronica dimineții
USR PLUS a anunţat că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Cîţu – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău