Cronica diminetii – facebook catre media: nu ne pasa de voi

1. Peste 2.000 de oameni au protestat aseară, în Piaţa Victoriei, în a patra zi consecutivă de proteste antiguvernamentale. La ora 21.00, protestatarii au aprins lanternele telefoanelor şi au cântat imnul de stat. Oamenii au adus un steag mare al Uniunii Europene, pe care l-au întins în centrul pieţei. Protestatarii scandează ”Demisia!”, ”PSD, ciuma roşie”, ”Dacă vă păsă, ieşiţi din casă”, ”Jandarmeria apără hoţia”. Unii protestatari au venit şi în această seară însoţi de copii. (News.ro)

2. Chiar dacă este oprită “localizarea”, anumite servicii Google din telefoanele cu Android și din iPhone-uri continua să monitorizeze mișcările userilor. (AP)

3. Steve Mnuchin, ministrul de finanțe în administrația Trump, a declarat că înlocuirea oamenilor de către roboți nu se află pe radarul guvernului și nu se va întâmpla în urmării 50-100 de ani, adăugând că e chiar optimist cu 50-100 ani, de fapt fiind mai mult. (Axios)

4. Deși în 98% din cazuri victimele sunt femeile fotografiate de bărbați, o femeie din Coreea de Sud a fost condamnată la 10 luni de închisoarea după ce a fotografiat un bărbat nud și a postat fotografia online. De la începutul anului, organizații pentru apărarea drepturilor femeilor au organizat mai multe mitinguri de protest în care protestau împotriva camerelor spion și a bărbaților care le fotografiază și le expun online. (YahooNews)

5. Campbell Brown, Facebook global head of news partnerships, declarații la o întâlnire cu publisherii din Australia, relatate de un ziar care a avut 5 reprezentanți la întâlnire: “lui Mark [Zuckerberg] nu-i pasa de editori, dar mi-a dat libertate și concesii pentru a face schimbări. Vă vom ajuta să revitalizați jurnalismul sau, în câțiva ani, vă voi ține de mâini ziarul/businessul la fel cum cineva ține de mâini un bătrân într-un azil, așteptând moartea. Nu ne interesează să discutăm despre traficul generat către siteurile voastre. Asta a fost în trecut, nu ne mai întoarcem la perioada aia.” (NiemanLab)

6. Numărul librăriilor independente, care nu fac parte dintr-un lanț, a crescut cu 50%, în Statele Unite, între 2009 și 2018. (NYTimes)

7. Unele râuri sunt atât de poluate cu reziduri de cocaină și alte droguri încât anumite specii de pești, anghila/tiparul de exemplu, au probleme în a se mai deplasa pe distanțe lungi pentru a se împerechea, crescând riscul dispariției. (NatGeo)

8. Consiliul fiscal vede un risc semnificativ de depășire a țintei de deficit bugetar asumat, în absența adoptării unor măsuri compensatorii, după ce a analizat proiectul privind rectificarea bugetară. Consiliul fiscal estimează o creștere ecomică de 3,5-4%, iar deficitul bugetar să ajungă la 3,02%. (Hotnews.ro)

9. În doar 24 de ore, piața cryptomonedelor a pierdut $18 miliarde după ce cotațiile Bitcoinului, Ether-ului, EOS-ului sau a Bitcoinului Cash au scăzut cu 4-13% față de dolarul american. (YahooFinance)

10. Mai multe ciori au fost invatate să culeagă resturile dintr-un parc din Franța și să le ducă într-un recipent de colectare care le “recompensează” pentru fiecare gunoi adus. (Quarz)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Partidul Comunist din Austria intră în parlamentul local din Salzburg pentru prima dată după anul 1945 – Cronica dimineții
Ministrul Sănătăţii: Nu sunt discuţii legate de carantinarea Bucureştiului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău