Cronica dimineții – Guvernul dă înapoi și modifica OUG 114

1. Două despre OUG 114: 1. Guvernul suspendă până la 31 mai cerința ca administratorii fondurilor de pensii private Pilonul II să își majoreze capitalul social, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus acum în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor și care schimbă o parte din măsurile introduse la finalul anului trecut prin OUG 114. (Profit.ro) 2. Ministerul Finanțelor a publicat draftul Ordonanței pentru amendarea OUG 114/2018, prin care a introdus la finele anului trecut o serie de modificări fiscale, inclusiv o taxă pe activele sectorului bancar. Cota de impozitare a băncilor va scădea de la 1,2% pe an la 0,4% pe an, iar din baza impozabilă vor fi scăzute o serie de active. Totodată, se va modifica și referința pentru creditele în lei acordate persoanelor fizice, însă aceasta nu se va aplica obligatoriu și creditelor în derulare. (Profit.ro)

2. În cadrul vizitei pe care o întreprinde în Statele Unite, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, fiind pentru prima dată, în mai bine de 10 ani, când are loc o întâlnire a unui demnitar român cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, potrivit unui anunţ al Guvernului. (News.ro)

3. Comitatul american Rockland din New York le-a interzis, de ieri, minorilor care nu sunt vaccinați împotriva pojarului accesul în spațiile publice. În ținutul american este epidemie de pojar, fiind confirmate 153 de cazuri până în momentul de față, cu posibilitate de extindere a virusului. Rockland County se află în stare de urgență, asta după ce în comitat s-a confirmat cel mai mare număr de persoane care s-au îmbolnăvit de pojar în ultimele două decenii. Boala a fost eradicată în anul 2000 în Statele Unite și până acum americanii nu au mai avut probleme cu virusul. Legea care le interzice minorilor nevaccinații accesul în spațiile publice a fost dată marți și este valabilă timp de 30 de zile. Cetățenii riscă, dacă încalcă noile legi, o amendă de 500 de dolari și chiar 6 luni de închisoare. (Hotnews)

4. Traian Băsescu deschide lista candidaţilor PMP la alegerile pentru Parlamentul European. Colegiul Naţional al PMP a votat lista celor 43 de candidaţi pentru Parlamentul European. Toţi cei care se află pe această listă sunt exclusiv membri ai PMP şi ocupă funcţii la nivel de partid. Primele 5 locuri sunt ocupate de: 1. Traian Băsescu – senator, preşedinte de onoare al PMP; 2. Eugen Tomac – profesor, deputat, preşedinte PMP; 3. Ioana Constantin – consultant management şi comunicare, doctorand, secretar general adjunct al PMP; 4. Marius Paşcan – lector universitar, deputat, preşedinte executiv al PMP; 5. Simona Vlădica – lector universitar, doctor în psihologie, preşedinte PMP Călăraşi. (News.ro)

5. O curte americană de arbitraj comercial a dat dreptate Qualcomm în disputa cu Apple privind încălcarea unor brevete și a recomandat că anumite modele, mai vechi, de iPhone să fie interzise. Decizia finală va fi publicată în Iulie. (Bloomberg)

6. Costul bateriilor litiu-ion a scăzut cu 35%, până la $187 MWh, comparativ cu prima jumătate a anului trecut. La acest cost energia eoliană sau solară devine competitivă cu cea produsă de gaze sau cărbune. (Link)

7. Vicepreşedintele american Mike Pence a anunţat că politica oficială a Statelor Unite este de a retrimite astronauţi americani pe Lună în cinci ani şi ca o primă femeie să pună piciorul pe solul satelitului natural al Pământului. ”Din ordinul preşedintelui, politica oficială a acestei administraţii şi a Statelor Unite ale Americii este să fie trimişi astronauţi americani pe Lună în cinci ani”, a declarat Mike Pence într-un discurs pe care l-a susţinut la Huntsville, în Alabama, unde se fabrică, de decenii, o parte a rachetelor americane cu rază lungă de acţiune. (News.ro)

8. Peste 1000 de monede și tokenuri au fost create anul trecut pentru ICO-uri (Inițial coin offerings). Suma strânsă de aceste ICO-uri de la investitori? $21 miliarde. (Link)

9. Deși în mod normal bărbații au tendința de a merge mai târziu la doctor, un studiu efectuat pe 6,9 milioane de danezi arată că femeile sunt diagnosticate mai târziu decât bărbații pentru foarte multe boli, inclusiv cancer sau diabet. (Reuters)

10. Cu peste 10 milioane de exemplare vândute, cartea “Becoming”, scrisă de Michelle Obama, ar putea deveni cea mai vândută autobiografie vândută vreodată. (People)

Fotografia dimineții – Activiști Greenpeace desenează pe zidul tunelului Croix-Rousse: ‘Lyon se sufocă, vrem să respirăm!’. Jean-Philippe Ksiazek/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – PNL vrea să blocheze Huawei
Astăzi britanicii vor vota în cadrul alegerilor legislative anticipate – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău