Iohannis participă astăzi la mitingul din Piața Victoriei unde PNL vrea să aducă 50.000 de oameni – Cronica dimineții

1. Președintele Klaus Iohannis participă astăzi la mitingul organizat de PNL în Piața Victoriei din Capitală, unde va susține un discurs despre referendumul pe justiție pe care l-a convocat pentru ziua de 26 mai. Liberalii și-au propus să adune în jur de 50 000 de persoane la mitingul din centrul Bucureștiului. (Digi24)

2. ForeignPolicy compară recentă decizie de interzicere completă a avortului în Alabama cu situația din România comunistă, după ce Nicolae Ceaușescu a interzis întreruperile de sarcină. Peste 10.000 de femei au murit încercând să-și provoace ilegal avortul, iar zeci de mii de copii au ajuns în orfelinate. (Link)

3. Traficul rutier va fi restricţionat, sâmbătă şi duminică, pe mai multe artere din zona centrală a Capitalei, pentru desfăşurarea unor manifestaţii, întreceri sportive şi evenimente culturale. (News.ro)

4. Conform raportului “New Global Burden of Disease Report”, între 1990 și 2017, la nivel mondial, numărul deceselor la copii și adolescenți a scăzut cu 51,7%, de la 13,77 milioane, la 6,64 milioane. (CNN)

5. Dacia a înmatriculat peste 53.000 de mașini noi în Europa în luna aprilie, în creștere cu aproape 15%, în timp ce la nivelul primelor patru luni a înmatriculat aproape 199.000 de unități, în creștere cu 13%. (Automarket)

6. Astăzi au loc alegeri generale în Australia.

7. Vladimir Putin a cerut suspendarea lucrărilor la construcția unei catedrale ortodoxe în orașul Ekaterinburg. Decizia vine după protestele de amploare din această săptămână, locuitorii orașului criticând decizia construcție într-unul din puținele parcuri rămase. (NYTimes)

8. Cercetătorii au studiat timp de 20 de ani 18 gene despre care au crezut că au legătură cu depresia. După ce au cheltuit sute de milioane de dolari și au publicat peste 1000 de lucrări, nu au găsit nici o dovadă că respectivele gene au vreo legătură cu depresia. (TheAtlantic)

9. TheGuardian a decis să schimbe termenii folosiți pentru a reflecta mai bine ceea ce se întâmplă cu încălzirea globală:
În loc de “Climate change” va fi folosit “climate emergency, crisis or breakdown”
In loc de “Global warming” va fi folosit “global heating”
În loc de “Climate skeptic” va fi folosit “climate science denier”. (Link)

10. Primăria din New York City i-ar putea amenda cu $25-$50 pe cei care scriu mesaje sau se uită la telefon în timp ce traversează. A doua abatere vine cu o amendă de $250. (BusinessInsider)

Bonus: Merriam-Webster a adăugat cuvântul “Influencer” în dicționar. (Link)

Fotografia dimineții – Premierul britanic Theresa May vorbește la un miting electoral în Bristol. Toby Melville/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Vom avea strategie națională pentru Inteligența Artificială – Cronica dimineții
Împrumuturile de consum au avut, în iulie, cea mai bună lună de la declanșarea pandemiei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău