Cronica dimineții – Laura Codruța Kovesi s-a clasat prima în selecția pentru postul de procuror-șef european

1. Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecţia pentru postul de procuror-şef european realizată de un Comitet special, fiind trimise Parlamentului European primele trei propuneri, în ordinea preferinţelor, din care legislativul urmează să aleagă şeful Parchetului European. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA. (News.ro)

2. Dacian Cioloș a declarat aseară, la Digi24, ca soluția pentru a evita o criză economică este schimbarea Guvernului și alegeri anticipate. Cioloș a mai declarat ca foarte probabil, aproape sigur, alianța USR-PLUS va avea un candidat la președinție, dar nu împotriva cuiva, și că Alianța USR PLUS se poziționează pe centru dreapta. (Digi24)

3. Renault Nissan i-a plătit fostului ministru al Justiției, din guvernul Fillon, Rachida Dati, 600.000 de euro drept onorarii pentru activitatea de avocat. Dati, în prezent europarlamentar, o preferată a fostului președinte Sarkozy, a primit banii în patru tranșe de la filiala din Amsterdam a grupului, la patru luni după ce a părăsit guvernul. În declarația sa de interese, depusă ca europarlamentar, nu figurează vreo activitate desfășurată ca avocat, la nivel de 2009. (Link in franceză)

4. Procurorii federali din New York i-au citat la audieri pe membrii comitetului pentru organizarea ceremoniei de inaugurare a președintelui Trump, cerând documente despre donațiile primite, în special din partea străinilor, precum și a felului în care au fost cheltuite cele $100+ milioane colectate pentru eveniment. (CNN)

5. Acțiunile Google/Alphabet au scăzut cu aproape 3%, la închiderea bursei, după anunțarea rezultatelor pe trimestrul patru al anului trecut, deși compania a anunțat creșteri peste așteptări atât în privința veniturilor, $39,28 miliarde, în creștere cu 22%, cât și profitului, ajuns la $8,95 miliarde. Investitorii au reacționat la creșterea costurilor cu 26%, până la $31,07 miliarde, generate de investițiile în achiziționarea de noi sedii, investițiile în infrastructura necesară pentru serviciile de cloud, precum și în achiziția de conținut pentru YouTube. (Reuters)

6. British American Tobacco va închide centrul de servicii din Molenbeek, Belgia, activitățile departamentului urmând să fie transferate în România. Centrul BAT din Molenbeek, din apropiere de Bruxelles, furnizează servicii financiare și de resurse umane pentru companii din grup. Aproximativ 35 din cei 45 de angajați ai departamentului riscă acum să fie concediați, potrivit presei belgiene. (Profit.ro)

7. Italia a blocat o declarație comună a țărilor UE de recunoaștere a lui Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei. Membrii coaliției care formează guvernul italian sunt împărțiți, în timp ce Liga Nordului îl susține pe Guaido, cei de la Mișcarea 5 Stele au declarat că nu vor recunoaște niciodată pe cineva care s-a declarat președinte. (Reuters)

8. IKEA va oferi servicii de închiriere de mobilă, o modificare radicală a modelului său tradițional de business. Primele teste de leasing ale celui mai mare retailer de mobilier din lume vor începe luna aceasta, în Elveția, și vor implica mai multe tipuri de mobilier. (Profit.ro)

9. Schimbările climatice și temperaturile în creștere ar putea topi, chiar dacă măsurile de control ale emisiilor de gaze în atmosferă vor fi implementate, o treime din ghețarii aflați în Himalaya, până în 2100. Riscul topirii este mult mai mare dacă emisiile de gaze nu vor fi ținute sub control, două treimi din ghețari urmând să dispară. (NYTimes)

10. Matt, fiul lui J.D. Salinger, a confirmat că lucrările scrise de tatăl său, în ultimii 50 de ani ai vieții, vor fi publicate în curând. J.D. Salinger, decedat în 2010, faimos pentru romanul “De veghe în lanul de secară”, a publicat doar patru cărți în timpul vieții, ultima în anii ‘60, însă a continuat să scrie, fără să mai publice. (TIME)

Bonus: Raphael Samuel, un tânăr de 27 de ani din Mumbai, India, își va da în judecată părinții pentru că l-au născut fără să-i ceară consimțământul. (Link)

Fotografia dimineții – Coperta ultimului număr BloombergBusinessWeek:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
“Acordul” și „consensul” cu băncile pentru amânarea ratelor nu este confirmat de comunitatea bancară – Cronica dimineții
România s-a situat printre cele mai puțin afectate state membre UE în T2 2020 în ce privește concedierile temporare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău