Cronica dimineții – Liviu Dragnea laudă performanțele guvernării, iar Darius Vâlcov amenință băncile cu Consiliul Concurenței

1. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a scris pe Facebook despre performanțele economice ale guvernării PSD, susținând că în privința PIB-ului și a veniturilor, „sunt cele mai mai creșteri, în doi ani consecutivi, din istoria României!”. „România a încheiat anul trecut cu venituri la buget de 295,1 miliarde de lei, cu 71,2 miliarde în plus față de anul 2016, reprezentând o creștere de 32%!! PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus față de 2016, adică o creștere de 25%!! Sunt cele mai mai creșteri, în doi ani consecutivi, din istoria României!”, a scris Dragnea. Romania nu are incă un buget pe 2019.  (Hotnews)

2. Ministrul Finanțelor va cere Consiliului Concurenței să efectueze un control pe piață privind Robor și fluctuațiile cursului valutar, a anunțat Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, care a susținut totodată că președintele Consiliului Concurenței ar fi fost numit, în mandatul fostului președinte Traian Băsescu, la propunerea președintelui executiv al Raiffeisen, Steven van Groningen, în timp ce șeful Consiliului Fiscal a fost economistul-șef al acestei bănci. (Profit.ro)

3. Prim ministrul Ungariei, Viktor Orban, i-a transmis ambasadorului Statelor Unite la Budapesta ca țara sa vrea să aibă o poziție neutră, similară cu cea a Austriei, răspunzând astfel presiunilor americane de a a avea o reacție mai dură la influența Rusiei și a Chinei în Europa. (WSJ)

4. Prețul caselor din Germania, măsurat ca index, continuă să crească, ajungând la un nivel record anul trecut, deși economia a încetinit. Comparativ cu 2010, prețurile au crescut cu 66%. (Link)

5. Noua speranță a Democraților americani, tânăra Alexandria Ocasio-Cortez, a scris pe Twitter că democrațiile sănătoase au nevoie de jurnalism de calitate, iar cele mai mari amenințări la adresa jurnalismului sunt monopolurile tech și trusturile media care concentrează prea multe publicații. Ea a subliniat că nu trebuie acceptat cliche-ul “jurnalismul moare” și trebuie luptat pentru că dacă jurnalismul dispare, democrația dispare. (Link)

6. Președintele Franței, Emmanuel,Macron, l-a sunat pe premierul japonez, Shinzo Abe, pentru a-i transmite îngrijorarea sa cu privire la detenția lui Carlos Ghosn, fostul CEO Renault. “I-am spus că e reținut de prea mult timp, în condiții grele. Sunt îngrijorat de soarta unui cetățean francez”, a declarat Macron. Ghosn este arestat în Japonia din 19 Noiembrie. (Bloomberg)

7. Fostul CEO Starbucks, Howard Schultz, a declarat că analizează serios posibilitatea de a candida la alegerile prezidențiale din 2020, ca independent. (CNN)

8. 61% dintre americanii cu vârsta între 18 și 24 de ani au o reacție pozitivă la “Socialism”, în timp ce 58% reacționează pozitiv când aud “Capitalism”. (Axios)

9. Japonia a modificat o lege pentru a permite guvernului să scaneze cele 200+ milioane device-uri de tip Internet of Things și să preia controlul asupra celor cu parole slabe, care pot fi sparte de hackeri. Măsura este luată pentru a asigura securitatea Jocurilor Olimpice de la Tokio, din 2020. (ZDNet)

10. Trilulilu a vândut un pachet de acțiuni reprezentând 8,1% din capitalul social al Zonga Music pentru 952.595 lei către Easyhost, companie care furnizează servicii de web hosting. La acest preț, prin extrapolare, Zonga Music valorează 11,8 milioane de lei. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Afișul folosit in 2012 pentru comemorarea Holocaustului:

Cronica dimineții este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Indicatorul de încredere în economie a scăzut în februarie – Cronica dimineții
Cronica dimineții – USR și-a lansat ideile economice pentru guvernare

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău