Cronica dimineții – Macron declară, prin surse autorizate, că-l susține pe președintele Iohannis

1. Un raport al unei organizații non profit olandeze, ce va fi dat publicității astăzi, arată că statele care conduc în dezvoltarea Inteligenței Artificiale – SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franța, Israel și Coreea de Sud – dezvoltă și arme care mută parte din procesul decizional de a ataca/ucide la computere. “Turele automate”, care pot alege o țintă dar au nevoie de comandă umană pentru a trage, sunt deja prezente la granițele Coreei de Sud, China vinde drone invizibile capabile să efectueze atacuri autonome, iar Israel folosește drone autonome pentru a patrula granița cu fâșia Gaza. (Axios)

2. Oficialii francezi sunt îngrijorați de situația statului de drept din România, spun surse de la Palatul Elysée, citate de Europa Liberă. „Știm cu exactitate care sunt prerogativele președintelui României și cunoaștem limitele care îi sunt impuse de Constituția țării pe care o conduce. Cu toate acestea, nu putem să nu remarcăm, cu îngrijorare, repetatele derapaje de la respectarea statului de drept din România. Vom profita de reuniunea de la Sibiu pentru a ne exprima încă odată întregul nostru sprijin pentru acțiunile președintelui Iohannis atât în lupta împotriva corupției cât și pentru respectarea și întărirea independenței justiției. Franța susține apărarea statului de drept,” au declarat pentru Europa Liberă surse autorizate de la Palatul Elysée. (EuropaLibera)

3. Camera Deputaților a adoptat, ca prim for sesizat, proiectul de lege pentru modificarea Legii educației prin care se reduc orele petrecute la școală, în urma cererii de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis. Astfel, proiectul prevede că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate. (Hotnews)

4. Margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiţii, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată sau supa la plic sunt produsele care vor dispărea de pe piaţă din 2021 dacă nu limitează acizii trans. Potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană, toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze acizii trans din alimente – cele mai nocive grăsimi, responsabile de zeci de mii de decese anual. Acizii trans sunt responsabili pentru declanşarea bolilor cardiovasculare, accidentelor vascular cerebrale, a diabetului, cancerului şi Alzheimer, afecţiuni ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa. (Adevarul)

5. Google a anunțat că sistemul de operare Android rulează pe 2,5 miliarde de device-uri, cu 500 milioane mai mult decât acum 2 ani. Se confirmă astfel că Android rămâne cel mai popular OS pentru smartphone-uri. (TechCrunch)

6. Marea Britanie va participa la 23 mai la alegerile europene, a anunţat numărul doi în Guvernul britanic, David Lidington, înlăturând astfel posibilitatea de a nu se organiza scrutinul din cauza unor negocieri aflate în curs pe tema Brexitului. Theresa May ar fi preferat să evite acest scenariu, însă negocierile cu opoziţia laburistă nu au permis, pentru moment, o ieşire din impas şi nu mai este suficient timp că acordul retragerii din Uniunea Europeană (UE) să fie ratificat de Parlament. (News.ro)

7. Disney a amânat lansarea filmului “Avatar 2”, ce trebuia să aibă loc anul viitor, pentru 2021. Nu se știu foarte multe lucruri despre producția lui James Cameron dar așteptările sunt ca actorii din primul Avatar, Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lange și Giovanni Ribisi, să fie prezenți și în al doilea. Cameron și-a propus să mai lanseze trei continuări, în 2023, 2025 și 2027. Disney a preluat seria Avatar o dată cu achiziția studiourilor 20th Century Fox. Disney a mai anunțat o nouă trilogie Star Wars, filmele urmând a fi lansate în decembrie 2022, decembrie 2024 și decembrie 2026. (Forbes)

8. Franța a anunțat că va interzice, din septembrie, circulația trotinetelor electrice pe trotuare, accesul acestora fiind permis doar pe drumuri și pistele pentru biciclete. (Link)

9. Săptămâna aceasta, pentru prima oară, aproape 250 de reprezentanți ai bisericilor Catolice, Ortodoxe, Luterană, Anglicană și Penticostală s-au întâlnit la Roma pentru o conferință unde să schimbe păreri despre cele mai bune metode de combatere a Satanei și a demonilor. Conferința va încheia o săptămână în care biserica Catolică susține un seminar despre cele mai bune metode pentru exorcizare. (TheTelegraph)

10. Liverpool a reușit încă o răsturnare spectaculoasă, dupa finala de la Istanbul, de acum 14 ani, învingând aseară Barcelona, cu 4-0, și devenind prima finalistă a ediției din acest an a Ligii Campionilor. În această seară se joacă returul Ajax-Tottenham, dupa ce olandezii au invins in meciul tur, de la Londra, cu 1-0. Mai multe în Cronica Sportivă de astăzi.

Fotografia dimineții vine de pe Anfield Road, sursa:

Ți-ar mai putea plăcea
ONU estimează că șomajul va crește anul acesta, la nivel mondial, pentru prima oară în ultimii 10 ani – Cronica dimineții
Banca Mondială vede o creștere mai mică a economiei românești în 2023 față de estimarea anterioară – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău