Cronica dimineții – Oficial a început campania electorala pentru europarlamentare

1. Campania electorală pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European a început de astăzi, iar 286 de posturi de radio şi televiziune din întreaga ţară şi-au manifestat intenţia de a o reflecta. (News.ro)

2. “Nu există nicio interdicţie în niciun act normativ că preşedintele nu poate participa în campanie şi promova acel referendum. Este interpretat greşit un alineat cu privire la autorităţile publice – interdicţia aceea se referă ca şi în codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia cu privire în principal la autorităţile administraţiei publice” a explicat presedintele Autorităţii Electorale Centrale (AEP).  (Adevarul)

3. Echipa de campanie a fostului vicepreședinte american Joe Biden a anunțat că a strâns $6,3 milioane, din donații, în primele 24 de ore de la lansarea campaniei. Biden i-a depășit pe principalii rivali în cursa pentru nominalizarea Partidului Democrat la alegerile prezidențiale de anul viitor, Beto O’Rourke, care a strâns $6,1 milioane în primele 24 de ore, și senatorul Bernie Sanders, care a strâns $5,9 milioane. (Axios)

4. Amazon și-a dezvoltat un sistem automatizat de monitorizare a productivității în depozite, care trimite avertizări lucrătorilor și poate lua decizia de a-i concedia fără intervenția unui operator uman. (TheVerge)

5. Locurile de muncă din România sunt printre cele mai periculoase din UE. În 2016, în ţara noastră a fost înregistrată o rată de 6,11 accidente mortale la suta de mii de lucrători, mai mult decât dublu faţă de media din Uniunea Europeană, care a fost de 2,21 de accidente mortale la suta de mii de angajaţi. (Digi24)

6. Procurorii americani au declanșat o investigație la Ford Motor pentru a stabili dacă firma a respectat normele de poluare la emisiile de gaze ale mașinilor produse. (Reuters)

7. Rusia se pregătește să inaugureze prima centrală nucleară plutitoare în această vară, anunțând că a terminat o serie de teste de succes. Centrala Akademik Lomonosov este creația companiei de stat ruse Rosatom, care are în plan furnizarea de energie către locații îndepărtate din nordul și din estul țării. Aceasta a fost poreclită „Cernobîl pe gheață” de Greenpeace. Într-o declarație, Rosatom a anunțat că centrala era „pe deplin pregătită pentru exploatare”. După primirea licenței, care este așteptată în luna iulie, centrala maritimă va fi remorcată în orașul arctic Pevek, unde va contribui în cele din urmă la alimentarea zonei. (Hotnews)

8. WPP, grupul britanic de publicitate, va discuta cu patru fonduri de investiții vânzarea a 60-75% din Kantar, divizia de studii de piață și sondaje care contribuie cu 17% la veniturile grupului. WPP, care evaluează Kantar la $4,5 miliarde, are în plan să folosească banii obținuți pentru a-și plăti o parte din datorii. În România, Kantar masoară audiența posturilor tv. (AdAge)

9. Mai mulți traficanți de droguri din Marea Britanie, care au folosit bitcoin în tranzacțiile lor pentru a-și acoperi urmele, au fost condamnați la ani grei de închisoare. Spre deosebire de tranzacțiile cash, care sunt mai greu de urmărit, tranzacțiile cu bitcoin “lasă urme”, traficanții fiind astfel prinși mai ușor. (TNW)

10. O echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Stockholm a inventat un “lemn transparent”, care, cu ajutorul unui polimer, poate să absoarbă și să elibereze căldura devenind unul dintre cele mai eficiente materiale pentru construcții. (Link)

Fotografia dimineții – Agenții FBI au recuperat, din Olanda, Biblia publicată în 1615, furată în anii ‘90 de la Carnegie Library din Pittsburgh. Keith Srakocic/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
România anunță primele măsuri pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Avertisment al analistului creditat de Bloomberg cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune: Cursul va ajunge la 5 lei / euro

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău